متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه هنگام سكته مغزی بسیاری از سلولهای مغز بدون داشتن شانس بازسازی، می میرند، گفت: زمان از اهمیت بالایی برخوردار است.
سكته مغزی، یكی از عوارض سبك زندگی ناسالم است كه اغلب به دلیل فشار خون بالا، دیابت، تغذیه نامناسب و استرس زیاد رخ میدهد و از آنجا كه این واقعه ممكن است برای هر یك از اطرافیان ما رخ دهد، بهتر است اقدامات اورژانسی در زمان بروز سكته مغزی را یاد بگیریم.
دكتر آناهیتا ذوقی در این باره معتقد است: با پیشرفت تكنولوژی، دانش بشر، بهداشت و دسترسی آسان تر به امكانات طول عمر بشر افزایش یافته و شیوع سكتههای مغزی در دنیا بیشتر گزارش شده است.
وی افزود: نخستین و مهمترین عامل بروز سكتههای مغزی سن است یعنی هر چه سن بالاتر رود، شانس بروز سكته های مغزی هم به مراتب بیشتر میشود. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به نقش جنسیت در بروز سكتههای مغزی گفت: در مردان سكته مغزی بیش از زنان است در حالی كه نژاد نیز بر بروز انواع سكتهها بی تاثیر نیست.
وی با اشاره به این كه سیاهپوستان بیشتر از سفید پوستان در معرض حمله سكته مغزی قرار دارند، ادامه داد: سبك زندگی اشتباه هم می تواند عامل خطر سكته مغزی باشد.
به گفته ذوقی، چنانچه در خانواده یا بستگان نزدیك سابقه سكته مغزی وجود داشته باشد، این افراد نیز در دسته گروههای پرریسك ابتلا به سكته هستند.
فشار خون بالاتر، شانس سكته مغزی بیشتر
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی با بیان اینكه با مداخلاتی می توان از بروز سكته های مغزی پیشگیری كرد ادامه داد: برای مثال ابتلا به فشار خون ارتباط مستقیم با بروز سكته مغزی دارد، هر چه فشار خون بالاتر باشد شانس سكته نیز بیشتر است.
دیابت قندی یكی دیگر از دلایل بروز سكته های مغزی است كه این عضو هیات علمی دانشگاه به آن اشاره كرد و افزود: اگر فردی همزمان فشار خون و دیابت داشته باشد، شانس بروز سكته مغزی در او 2 برابر سایرین است.
وی با بیان این كه چربی خون بالا و سطح كلسترول خون نیز در بروز سكتههای مغزی اثر گذارند، افزود: به هر میزان كه سطح كلسترول خون بالاتر باشد، شانس سكتههای مغزی بیشتر است.
ذوقی با یادآوری اینكه مصرف سیگار نیز میتواند منجر به سكته مغزی شود، ادامه داد: میزان مصرف سیگار با سكته های مغزی، ارتباط دارد به هر میزان كه بیشتر از سیگار مصرف شود به همان اندازه احتمال سكته بالاتر میرود.
عضو هیات علمی دانشگاه تاكید كرد: البته اگر پنج سال از ترك سیگار گذشته باشد و فردی دچار حمله سكته شود، علت بروز سكته نمی تواند ارتباطی به مصرف سیگار داشته باشد.
وی افزود: مصرف الكل هم می تواند باعث بروز انواع سكته های مغزی اعم از خونریزی دهنده تا سایر موارد باشد.
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی خاطرنشان كرد كه بیماری های قبلی و تنگی عروق گردنی نیز میتواند از ریسك فكتورهای بروز سكته های مغری باشند، بنابراین مبتلایان به بیماریهایی ژنتیكی كه شانس لخته شدن در آن ها بیشتر است برای پیشگیری از بروز سكته باید تحت نظر پزشك متخصص باشند.
وی پیشگیری ثانویه را در افرادی كه دچار سكته مغزی شده اند، امری حیاتی دانست و عنوان كرد: در این روش میتوان با مداخلاتی احتمال بروز سكته مجدد را كم كرد.
ذوقی با تاكید بر این كه برای پیشگیری از بروز سكته بررسی عوامل خطر ضرورت دارد، هشدار داد: مبتلایان به بیماریهای ژنتیكی، فشار خون، قند و چربی باید ضمن درمان زیر نظر پزشك متخصص، اصول صحیح سبك زندگی را مورد توجه قرار دهند.
استفاده از چربی های غیر جامد و گیاهی مثل روغن زیتون، گنجاندن سبزیجات سبز برگ در رژیم غذایی، استفاده از حبوبات، ترك سیگار و الكل و انجام ورزش های هوازی از دیگر مواردی بود كه این عضو هیئت علمی دانشگاه ضرورت انجام آن را با هدف كنترل و پیشگیری از سكته های مغزی ضروری دانست.
فشار خون فردی كه سكته كرده را پایین نیاورید
وی به نشانههای ظاهری فردی كه دچار سكته مغزی شده اشاره كرد و گفت: هوشیار باشید و به محض این كه مشاهده كردید نیمی از صورت یا بدن فرد فلج یا اصطلاحا كج شده باشد، در صحبت كردن دچار مشكل و یا دچار كاهش سطح هوشیاری شده باشد به احتمال بروز سكته مغزی شك كنید.
ذوقی هشدار داد: در مواقعی كه فرد دچار حمله سكته شده و یا با دیدن هر نشانه ای احتمال میدهید این فرد سكته كرده، فورا با اورژانس تماس بگیرید، بیمار را تكان ندهید و از خوراندن هر ماده آشامیدنی یا غذایی پرهیز كنید. در این مواقع هرگز برای پایین آوردن فشار خون قرص زیرزبانی به صورت خودسرانه به بیمار ندهید.
وقت برای بیماری كه دچار سكته مغزی شده طلاست
وی با تاكید بر این كه در افرادی كه دچار حمله سكته مغزی شده اند، زمان اهمیت بسیار زیادی دارد گفت: باید هر چه سریعتر بیمار تحت نظر درمان های تخصصی قرا گیرد، زمانی كه سكته مغزی رخ می دهد بسیاری از سلول ها می میرند و شانس بازسازی خود را هم ندارند بنابراین هر زمان را از دست ندهید و فرد را به مراكز درمانی برسانید با این كار شانس آسیب های مغزی به حداقل خواهد رسید.
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی ادامه داد: در مواقعی كه فرد دچار حمله سكته مغزی شده، اگر بیمار كاهش هوشیاری دارد او را به پهلو بخوابانید تا محتویات دهان او وارد ریه نشده تا از عفونت ریوی پیشگیری شود.