كاهش پوسیدگی‌های دندان با كنترل مصرف قند

بررسی‌ها بیانگر این است كه تقریبا نیمی از جمعیت جهان به پوسیدگی دندان مبتلا هستند و این درحالیست كه محدود كردن مصرف قندهای آزاد به كمتر از 10 درصد كل انرژی دریافتی، میزان پوسیدگی دندان را به حداقل می‌رساند.

1402/12/14
|
07:16

گزارش‌ها بیانگر این است پوسیدگی دندان، شایع‌ترین بیماری غیرواگیر دنیا است. پوسیدگی دندان‌ها می‌تواند بر سلامت عمومی اثر بگذارد. پوسیدگی دندان هرچند سلامت عمومی را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما تا حد قابل توجهی با بهره‌گرفتن از مداخلات ساده و مقرون‌به صرفه در سطح جمعیت و فردی قابل پیشگیری است.

درمان همواره پرهزینه است و میزان دسترسی به درمان در كشورهای كم‌درآمد و با درآمد متوسط ممكن است مطلوب نباشد؛ به نحوی كه دندان‌های آسیب‌دیده از پوسیدگی باعث درد یا ناراحتی می‌شوند و تحت تاثیر همین موضوع هم دندان‌های پوسیده به دلیل ناتوانی مالی جهت ترمیم، كشیده می‌شوند.

اگرچه تمام افراد در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند اما میزان پوسیدگی دندان در میان كودكان و نوجوانان بیشتر است. بررسی‌ها بیانگر این است تقریبا نیمی از جمعیت جهان به پوسیدگی دندان مبتلا هستند، اما سطوح بالایی از پوسیدگی دندان در كشورهای با درآمد متوسط رخ می‌دهد كه میزان مصرف قند بالایی دارند.

بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، قندهای آزاد مانند گلوكز، فروكتوز و ساكارز اضافه شده به مواد غذایی و نوشیدنی‌ها جزو عوامل اصلی پوسیدگی دندان محسوب می‌شوند. بررسی‌ها بیانگر این است كه پوسیدگی دندان زمانی ایجاد می‌شود كه باكتری‌های موجود در دهان، قندها را متابولیزه كرده و اسید تولید می‌كنند و سبب انحلال مینا و عاج دندان می‌شود.

شیرینی‌ها، كیك‌ها، بیسكوویت‌ها، غلات شیرین، دسرهای شیرین، ساكارز، عسل، نوشیدنی‌های شیرین شده نیز جزو منابع اصلی قندهای آزاد محسوب می‌شوند.

محدودكردن مصرف قندهای آزاد به كمتر از 10 درصد كل انرژی دریافتی و در ایده‌آل‌ترین حالت ممكن یعنی به كمتر از 5 درصد، میزان پوسیدگی دندان را به حداقل می‌رساند.

دسترسی سریع