شورای نگهبان به هیچ گروه سیاسی «نگاه خاص» ندارد

سخنگوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان نسبت به هیچ گروه سیاسی و فهرستی نگاهی خاص و ویژه ندارد و مردم تعیین‌كننده هستند.

1402/12/09
|
12:03

«هادی طحان نظیف» سخنگوی شورای نگهبان صبح امروز (چهارشنبه 9 اسفند ماه) در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی، گفت: انتخابات در جمهوری اسلامی ایران امری تعیین كننده است، این در حالی است كه در برخی از كشورهای منطقه ما انتخابات اصلاً معنایی ندارد.

وی بیان كرد: به طور میانگین هر سال یك انتخابات در جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود و همه مسؤولان ایران به صورت مستقیم و غیرمستقیم از سوی مردم انتخاب می‌شوند.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: بیش از 15 هزار نفر برای انتخابات مجلس دوازدهم تأیید صلاحیت شده‌اند. 60 هزار شعبه اخذ رأی برای انتخابات روز جمعه در نظر گرفته شده است. برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز 144 نفر نامزد تأیید صلاحیت شده هستند.

وی درباره سلامت انتخابات، گفت: سازوكار نظارت بر انتخابات در كشور ما كاملاً مردمی است و بار اصلی نظارت و اجرای انتخابات بر عهده مردم است و از اقشار مختلف مردم هستند و از رأی مردم به عنوان حق الناس دفاع می‌كنند.

طحان نظیف اظهار كرد: در روز رأی گیری از ابتدا و تا انتهای شمارش آرا، 62 هزار نفر از نمایندگان نامزدها نیز حضور دارند. در حدود 1700 شعبه انتخابات به صورت تمام الكترونیكی برگزار خواهد شد.

وی بیان كرد: مشاركت در كشور ما همیشه حائز اهمیت بوده است چرا كه نظام جمهوری اسلامی ایران ریشه مردمی دارد. شورای نگهبان نسبت به هیچ گروه سیاسی و فهرستی نگاهی خاص و ویژه ندارد و مردم تعیین كننده هستند.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: بررسی‌هایی در پژوهشكده شورای نگهبان داریم و مطابق با این بررسی‌ها، در هیچ كشوری تعداد تأیید صلاحیت شده‌ها به اندازه ایران نیست. الان به ازای هر كرسی نمایندگی مجلس شورای اسلامی 52 نفر با هم رقابت می‌كنند.

طحان نظیف بیان كرد: برای انتخابات ریاست جمهوری از ایرانیان خارج از كشور رأی‌گیری می‌شود اما درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی اینگونه نیست و اگر ایرانیان مقیم خارج از كشور در ایران باشند می‌توانند رأی دهند و در غیر این صورت رأی گیری از آنان نمی‌شود.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره رد صلاحیت حسن روحانی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری، گفت: در كشور ما و در هر انتخاباتی یك قانون مجزا و خاص وجود دارد و افراد باید شرایطی داشته باشند و برای حسن روحانی هم این بررسی‌ها انجام شده است.

وی ادامه داد: هنوز هیچ گزارشی درباره تخلف انتخاباتی به ما ارائه نشده است و اگر ارائه شود، بررسی خواهیم كرد. شورای نگهبان ناظر انتخابات در تمام مراحل است.

طحان نظیف درباره معیار برای تأیید یا ردصلاحیت، گفت: بررسی صلاحیت‌ها بر اساس آن چیزی است كه در قانون پیش‌بینی شده است.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: حدود 12 یا 13 درصد ثبت نام كنندگان خانم و مابقی آقا هستند. سن داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی بین 30 تا 75 سال است. حدود 400 نفر دهه هفتادی و حدود سه هزار نفر دهه شصتی هستند. مبنای نظر ما در نهایت رأی مردم است.

وی اظهار كرد: در كشور ما مشاركت همیشه و در انتخابات‌های مختلف در نوسان بوده، یعنی در یك انتخابات بالا و در انتخاباتی متوسط بوده است. به هر صورت همیشه میزان مشاركت مردم ما در انتخابات بالا یا متوسط بوده است.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: شورای نگهبان یك نهاد عالی حقوقی است و مبتنی بر قانون و مكانیزم‌هایی كه در قانون پیش‌بینی شده است وظیفه خود را انجام می‌دهد و اعضای شورای نگهبان نگاه سیاسی و حزبی به داوطلبان انتخابات ندارند. برای شورای نگهبان مهم این است كه حق مردم و داوطلبان لحاظ شود.

طحان نظیف تاكید كرد: بر اساس معیارهای انتخابات آزاد یك انتخابات آزاد انتخابات رقابتی، و سالم و مردمی است. انتخابات آزاد در نظام جمهوری اسلامی ایران حاكم است و رأی دادن هم اجباری نیست و كسی كه رأی ندهد، مجازات نخواهد شد.

وی با بیان اینكه حضور همه افراد شایسته و نخبگان كشور در انتخابات را فرصتی برای كشور و مغتنم می‌دانیم، گفت: با توجه به تعداد بالای داوطلبان تأیید صلاحیت شده، زمینه رقابت در انتخاب فراهم است و امیدواریم مردم با مشاركت خود در انتخابات 11 اسفند ماه، از این زمینه برای انتخاب نمایندگانی شایسته استفاده كنند.

طحان نظیف تاكید كرد: در حوزه سلامت انتخابات، سازوكارهای نظارت بر انتخابات در جمهوری اسلامی ایران مردمی است و این سازوكار به گونه‌ای طراحی شده كه نمونه‌ای بی‌نظیر از جمع‌سپاری امر حكمرانی به مردم است. ناظران مردمی از ماه‌ها پیش آموزش دیده‌اند و از اقشار مختلف مردم هستند.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در این دوره 230 هزار نفر از ناظران مردمی كه رابطه استخدامی با شورای نگهبان ندارند، بر فرایند انتخابات نظارت می‌كنند. حدود 800 هزار نفر نیز عوامل اجرایی انتخابات هستند.

سخنگوی شورای نگهبان درباره امنیت انتخابات، گفت: در حوزه امنیت نیز تمهیدات لازم از سوی دستگاه‎‌های مربوطه فراهم شده است و 250 هزار نفر مسوؤلیت امنیت انتخابات را بر عهده دارند.

طحان نظیف تاكید كرد: امیدواریم انجام تمهیدات لازم درباره سه راهبرد رقابت، امنیت و سلامت به تحقق مشاركت پُر شور و حداكثری مردم در تعیین سرنوشت خود بینجامد.

وی با بیان اینكه رأی‌گیری در بیش از 90 هزار نقطه در سراسر كشور انجام می‌شود، گفت: 75 درصد داوطلبان تأیید صلاحیت شدند كه تعداد آن‌ها با تعداد كل ثبت‌نام‌كنندگان انتخابات دوره پیش مجلس نزدیك است، البته بخشی از آن به افزایش میزان ثبت‌نام‌ها مربوط است.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: تاییدصلاحیت‌شدگان انتخابات مجلس شورای اسلامی از اقشار مختلف اعم از زنان، جوانان، اساتید دانشگاه، معلمان، پزشكان و قضات و در سنین متفاوت هستند و به ازای هر كرسی مجلس شورای اسلامی، 6 خانم نامزد هستند.

طحان نظیف در ادامه گفت: اقلیت‌های دینی از ابتدای انقلاب تاكنون كرسی‌های مشخص و ثابتی در مجلس شورای اسلامی دارند. حكمرانی در جمهوری اسلامی ایران كاملاً مردمی است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در خصوص میزان مشاركت در این دوره از انتخابات گفت: با مشاهدات میدانی ما و بر اساس فضایی كه در كشور حاكم است و مبتنی بر نظرسنجی‌های دانشگاهی و غیردانشگاهی، این دوره هم ان‌شاءالله مشاركت بالا خواهد بود.

وی در پاسخ به سوالی درباره مجلس خبرگان رهبری، گفت: بر اساس قانون اساسی وظایف مجلس خبرگان مشخص و كاملاً خطیر است و در صورت لزوم و هر گاه نیاز باشد، از آن وظایف استفاده خواهند كرد.

سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: آنچه در كشور ما مهم است این است كه هیچ‌كس مصون از قانون و نظارت نیست و طبیعتاً ممكن است افرادی سوابقی داشته باشند، اما در طول زمان این شرایط را برای انتخابات یك مجلس یا یك سمت دیگر از دست دهند.

دسترسی سریع