مبتلایان به دیابت در معرض بیماری‌های دهان و دندان هستند

كارشناس معاونت بهداشت دانشگاه شهید بهشتی گفت: كاهش میزان بزاق دهان در بیماران دیابتی، زمینه‌ساز پوسیدگی دندان‌ها است.

1402/11/21
|
08:15

بهناز ولی زاده با اشاره به تاثیر دیابت بر سلامت دهان و دندان مبتلایان گفت: دیابت از بیماری‌های همه‌گیر و شایع در سراسر جهان است كه متاسفانه گروه‌های سنی مختلف را درگیر می‌كند.

وی با بیان اینكه بسیاری از مبتلایان به دیابت از اهمیت بهداشت دهان و دندان آگاه نیستند و فقط درصد كمی از آنها مراجعات منظم به دندانپزشك دارند، یادآور شد: بیماری لثه، از دست دادن دندان، خشكی دهان، پوسیدگی‌های دندانی، سوزش دهان، اختلال چشایی، اختلال عملكرد غدد بزاقی، تاخیر در ترمیم زخم و بیماری كاندیدیازیس (یك نوع بیماری قارچی) از جمله تظاهرات دهانی مرتبط با دیابت است.

ولی زاده مراقبت از دهان و دندان در بیماران دیابتی را بسیار مهم برشمرد و افزود: معاینات منظم دندانپزشكی در این افراد بسیار اهمیت دارد و حتما این افراد باید با نحوه مراقبت صحیح از دندان‌ها آشنا باشند.

وی با بیان اینكه مبتلایان به دیابت باید در مراجعه به دندانپزشك بیماری خود را اطلاع دهند، گفت: دیابت یك ریسك فاكتور(عامل خطر) شناخته شده برای بیماری پریودنتال(بیماری لثه) است.

این كارشناس بهداشت دهان و دندان اظهار داشت: میزان تخریب بافت پریودنتال(لثه) با سطح كنترل قند خون و مدت زمان ابتلا به بیماری دیابت ارتباط دارد. این امر اهمیت رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان و مراجعات منظم به دندانپزشك را بیش از پیش نشان می‌دهد.

وی یكی از مشكلات و دغدغه‌های بیماران دیابتی را كاهش میزان بزاق در دهان عنوان كرد و افزود: كاهش میزان بزاق، قدرت پاكسازی دهان را كاهش می‌دهد و می‌تواند زمینه پوسیدگی دندان‌ها را فراهم كند.

به گفته ولی‌زاده، تغییر عادت‌ غذایی، دشواری تكلم و تحمل پروتزهای دندانی در دهان افراد دیابتی می‌تواند سبك زندگی مبتلایان را دستخوش تغییر كند و این بیماران را بیشتر در معرض عفونت‌های دهانی ناشی از بیماری‌های لثه و خطر از دست دادن دندان‌ها قرار دهد.

وی‌ با اشاره به تاخیر ترمیم بافت‌های آسیب دیده در دیابتی‌ها گفت: در مواردی نظیر كشیدن دندان یا جراحی‌های ایمپلنت این تاخیر در بهبود زخم‌ها بسیار تاثیرگذار است و روند درمان را با دشواری روبه‌رو می‌سازد.

این كارشناس معاونت بهداشت خاطرنشان كرد بیمارانی كه دیابت كنترل شده دارند، كمتر در معرض افزایش تاخیر در ترمیم زخم پس از جراحی قرار دارند.

نكات مهم در مراقبت از دهان و دندان دیابتی‌ها

ولی زاده در ادامه به منظور پیشگیری از بروز بیماری های دهان و دندان به بیماران دیابتی توصیه كرد كه در فواصل زمانی منظم به دندانپزشك مراجعه كرده و بعد از هر وعده غذایی مسواك بزنند.

تاكید بر حركت ملایم مسواك در دهان، استفاده از نخ دندان، پرهیز از استعمال دخانیات و معاینه روزانه لثه ها از دیگر توصیه هایی بود كه این كارشناس بهداشت مطرح كرد و یادآور شد: افراد در صورتی كه زخم، التهاب، قرمزی، خونریزی، زخم عفونی یا زخم ناشی از دندان مصنوعی مشاهده كردند، به دندانپزشك مراجعه كنند.

وی همچنین گفت: درصورتی كه فرد دیابتی قند خون كنترل نشده دارد، بهتر است كارهای غیر اورژانسی دندانپزشكی را تا كنترل شدن قند خون به تعویق بیندازند.

دسترسی سریع