ایران كدام داروهای پیشرفته‌اش را به امارات هدیه داد؟

پیشرفت صنعت داروسازی و بروز بودن داروها باعث شده است كه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار محمد بن زاید آل نهیان حاكم كشور امارات متحده عربی با افتخار دو نوع داروی ایرانی را به وی هدیه بدهد.

1402/07/16
|
08:20

«امروز 99 درصد از دارو‌های مورد نیازمان را در كشور تولید می‌كنیم»، این سخنان رئیس سازمان غذا و دارو است، این موفقیت در حالی رخ داده است كه قبل از انقلاب این صنعت در اختیار شركت‌های چند ملیتی بود. بیش از 90 درصد داروی مصرفی مملكت از خارج وارد می‌شد. تعداد انگشت شماری كارخانه ایرانی هم در كشور وجود داشت اما بقیه شعبه‌ كارخانه‌های چند ملیتی بودند كه داروهای پایه‌ای و استراتژیك را به صورت ساخته شده وارد می‌كردند و تنها داروهای معمولی را در داخل تحت لیسانس شركت مادر تولید می‌كردند.

كارخانه‌های ایرانی نیز بیشتر داروهایشان را تحت لیسانس شركت مادر تولید می‌كردند و نام تجاری آنها نیز همان نام‌های اصلی و بین‌المللی بود. تنها یكی دو كارخانه صددرصد ایرانی وجود داشت كه آنها هم داروهایشان نقش چندانی در بازار دارویی نداشت. در یك كلام صنعت داروسازی قبل از انقلاب، صنعتی كاملاً وابسته و در اختیار شركت‌های چند ملیتی بود.

بعد از پیروزی انقلاب، تمامی كارخانه‌های داروسازی تحت پوشش سازمان صنایع ملی قرار گرفتند و صنعت داروسازی تمرین روی پای خود ایستادن را شروع كرد. در حال حاضر بسیاری از داروهای اساسی و استراتژیك در داخل مملكت تولید می‌شود. حتی بسیاری از مواد اولیه و مواد بسته‌بندی دارو نیز در داخل فراهم می‌شود. در یك كلام می‌توان گفت یكی از صنایعی كه بعد از انقلاب اسلامی بیشترین پیشرفت را كرد و امروز كمترین وابستگی را دارد صنعت داروسازی است.

پیشرفت صنعت داروسازی و بروز بودن داروها باعث شده است كه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار محمد بن زاید آل نهیان حاكم كشور امارات متحده عربی با افتخار دو نوع داروی ایرانی را به وی هدیه بدهد كه یكی از آن‌ها، داروی سلولی «ریكالرسل» است كه به همت دانشمندان ایرانی برای درمان بیماری صعب‌العلاج «ویتیلیگو» ساخته شده و مجوز درمان دریافت كرده است. این نكته نیز قابل توجه است كه ایران دوازدهمین كشور سازنده داروی سلولی «ریكالرسل» در جهان است.

دیگر دارویی كه رئیس مجلس به حاكم كشور امارات متحده عربی هدیه داد واكسن آنفلوآنزای فصلی بود كه این واكسن به همت دانشمندان ایرانی و براساس فن آوری نوتركیب در سال 2020 در كشور ساخته و عرضه شده است این واكسن نیز نمادی از قدرت علمی كشور و از جمله كالا‌های راهبردی سلامت‌محوراست. ایران دومین كشور سازنده این نوع واكسن‌های 4 فصل آنفلوآنزا است. حاكم دولت امارات از این داروها، استقبال كرد و قرار است امارات بررسی لازم را برای سرمایه‌گذاری در تولید این دارو‌های ایرانی در ابوظبی انجام دهد.

فرزانه شمشیرگران داروساز درخصوص واكسن اهدایی توضیح داد: واكسن آنفلوآنزای ایرانی یا فلوگارد به دلیل اینكه نوتركیب است حتما باید به افراد بالای 18 سال تزریق شود و سه تا چهار هفته بعد تزریق واكسن ایمنی مناسب ایجاد می‌شود. فاز سوم كلینیكال ترایال این واكسن به تازگی تمام شده است كه در آن به مقایسه اثربخشی این واكسن و واكسی گریپ تترا هم پرداخته شده است.

وی با بیان اینكه واكسن های آنفلوآنزایی كه در ایران موجود می‌شوند انواعی دارند، افزود: واكسی گریپ فرانسوی كه برپایه تخم مرغ و دو مدل سه و چهار ظرفیتی دارد، اینفلووك هلندی كه بر پایه تخم مرغ و ویروس كشت شده است و دو مدل سه و چهار ظرفیتی دارد و فلوگارد ایرانی كه نوتركیب است و چهار ظرفیتی هم است، از این انواع هستند.

شمشیرگران در پاسخ به این سوال كه واكسن سه یا چهار ظرفیتی چیست، اظهار كرد: ویروس آنفلوآنزا هم مانند ویروس كرونا دائم در حال تغییر و جهش است و برای همین است كه روی جلد واكسن‌ها هم 2021/2020 یا 2020/2019 درج شده است؛ یعنی این واكسنی كه امسال قرار است استفاده كنید بر اساس آخرین و جدیدترین تغییر و تحولات سویه‌های خطرناك تر ویروس آنفلوآنزا در همین سال‌های ذكر شده از شما محافظت می‌كند. واكسن سه ظرفیتی علیه سه نوع ویروس و چهار ظرفیتی علیه چهارنوع ویروس آنفلوآنزا محافظت ایجاد می‌كند كه طبعا بهتر است.

محمدحسین زیرك ساز مدیرعامل شركت دانش بنیانی كه به موفقیت ساخت داروی دست یافته «ریكالرسل»، گفت: پیسی یا ویتیلیگو وضعیتی است كه در آن سلول‌هایی كه مسئول ایجاد رنگ پوست هستند (ملانوسیت) نابود شده و دیگر رنگدانه (ملانین) تولید نمی ‌كنند. هزینه بالای این روش ها و پاسخ ندادن مناسب بدن بیمار، دوره درمان طولانی و همچنین بازگشت پذیر بودن لك‌ها سبب شد دانشمندان به دنبال روش درمانی نوینی برای درمان این بیماری باشند. سلول درمانی روشی است كه به كمك پزشكی نوین امیدهای تازه ای را برای درمان این بیماران ایجاد كرده است. در جریان تحقیق، 300 بیماری كه به سایر درمان ها پاسخ نداده بودند، تحت درمان با این دارو قرار گرفتند و 65 درصد بهبودی را رقم زدند.

این فناور تصریح كرد: این دارو بعد از سه مرحله مطالعه بالینی، با تایید معاونت غذا و دارو در فهرست دارویی كشور قرار گرفت كه می توان گفت اولین محصول سلولی است كه وارد فهرست دارویی كشور شده است. این محصول حاوی سلول زنده خودی (اتولوگ) مشتق شده از لایه اپیدرم پوست است كه با تزریق داخل اپیدرمال پوست، موجب درمان بیماری ویتیلیگو می شود. این دارو كه دارای گواهی GMP است، با تكمیل مطالعات بالینی فرآورده، در فهرست دارویی ایران ثبت شده است.

دسترسی سریع