كارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در خصوص موارد گازگرفتگی انسان توسط حیوانات توضیحاتی داد.
بیژن مقیمی، ضمن گرامیداشت 28 سپتامبر روز جهانی هاری گفت: بیش از 100 كشور دنیا درگیر بیماری هاری انسانی هستند و سالانه حدود 59 هزار مرگ در اثر هاری در دنیا گزارش میشود.
به گفته وی، 40 درصد از گزیدگیهای توسط حیوانات مظنون به هاری مربوط به كودكان زیر 15 سال بوده و عامل بیش از 90 درصد موارد حیوان گزیدگی و انتقال بیماری هاری و مرگ ناشی از آن در انسان، سگها بودند.
مقیمی با اشاره به شعار امسال روز جهانی هاری مبنی بر "پیشگیری از هاری برای همه با هماهنگی بین بخشی(All for one, One Health for all)" این شعار را نشان دهنده اهمیت مشاركت، همكاری و هماهنگی بینبخشی در تحقق اهداف برنامه راهبردی جهانی پیشگیری و كنترل هاری برشمرد.
وی، افزایش روزافزون حیوان گزیدگی را یكی از چالشهای حوزه بهداشت برشمرد و كنترل بیماری هاری را بسیار پیچیده و نیازمند همكاری بین بخشی سازمانهایی نظیر دامپزشكی، حفاظت از محیط زیست، شهرداریها و دهیاریها، رسانهها، انجمنهای حامی حیوانات و…، عنوان كرد.
مقیمی ابراز امیدواری كرد كه با هماهنگی بیشتر ذی نفعان بتوانیم شاهد تحقق هدف "به صفر رساندن مرگ انسان به علت هاری ناشی از گاز گرفتگی سگ تا سال ٢٠٣٠ میلادی" باشیم.
این كارشناس بیماریهای واگیر خاطرنشان كرد: ویروس هاری در انسان و سایر پستانداران خونگرم اعم از سگ، گربه، روباه، گرگ، شغال، كفتار، گاو، گوسفند، بز، شتر، اسب، الاغ، راسو، خدنگ، موش خرما، خفاش و…، قابلیت رشد و تكثیر دارد.
وی، هاری را یك بیماری ویروسی برشمرد كه ویروس آن معمولاً با آلوده شدن محل جراحت به وسیله بزاق حیوان مبتلا وارد بدن انسان شده و از طریق اعصاب، به مغز رفته و در آنجا تكثیر مییابد.
به گفته مقیمی، گزیدگی توسط حیوان آلوده، لیس زدن پوست و مخاط توسط حیوان آلوده، پنجه كشیدن حیوان و تماس با بزاق انسان مبتلا به هاری میتواند باعث ابتلاء به این بیماری شود.
وی، تنفس ویروس هاری در غارهای مملو از خفاش و مواجهه با ویروس هاری در آزمایشگاههای تشخیصی و تحقیقاتی را از دیگر روشهای انتقال هاری به انسان برشمرد.
مقیمی افزود: انتقال هاری از طریق دستگاه گوارش بعید به نظر میرسد ولی باید از خوردن گوشت و سایر فرآورده دامهای مبتلا به هاری جداً خودداری كرد.