مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل با اشاره به تدابیر حفظ سلامتی در سفر اربعین گفت: زائران میتوانند با رعایت برخی توصیههای ساده طب ایرانی، بیشترین بهره را از این سفر معنوی ببرند.
نفیسه حسینی یكتا، مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت با اشاره به نزدیكی ایام اربعین حسینی،گفت: اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید حتما داروهای خود را در این سفر همراه داشته باشید؛ به خصوص اگر به دیابت، بیماری قلبی، تنفسی یا كلیوی یا سایر بیماریهای زمینهای مزمن مبتلا هستید.
وی افزود: روزانه غرغره حلق و شستشوی بینی با آب گرم یا محلول آب و نمك را انجام دهید. اگر علائمی شبیه آنفلوانزا (تب، سرفه، گلودرد) پیدا كردید، حتما از ماسك استفاده و به نزدیك ترین مركز درمانی مراجعه كنید. همچنین بهتر است در مكانهایی كه ازدحام جمعیت وجود دارد، از ماسك استفاده كنید. مخصوصا افراد مبتلا به بیماریهای دیابت، قلبی عروقی این موارد را بیشتر رعایت كنند.
مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت با بیان اینكه بیشترین دغدغه ما گرمازدگی زائران است، تاكید كرد: برای جلوگیری از گرمازدگی به هیچ عنوان بین ساعت 11 تا 15 كه گرما به اوج میرسد، پیاده روی نكرده و سعی كنید در این ساعات بیشتر به استراحت مشغول باشید و از غروب تا پاسی از شب به پیاده روی ادامه دهید و لباسهای خنك و نخی بپوشید.
وی افزود: در صورت بروز علائم گرمازدگی شامل گیجی، عدم تعادل، سردرد، تهوع و بالا بودن دمای بدن، خود را به محل سایه و خنك برسانید؛ مایعات خنك بنوشید. خوردن نوشیدنیهایی مانند شربت سكنجبین و خاكشیر، شربت آب لیمو، شربت آلبالو، شربت بید مشك، گلاب، تخم شربتی، تخم خرفه میتواند به جلوگیری از گرمازدگی كمك كند. همچنین اضافه كردن مقدار كمی آب لیمو یا سركه به آب میتواند به رفع تشنگی كمك كند. اسپری كردن گلاب به سر و صورت و شستشوی سر و گردن و سینه با آب خنك یا گلاب نیز موثر است.
حسینی یكتا تصریح كرد: در پیاده روی اربعین، فعالیت بدنی عملاً زیاد میشود. افرادی كه به این مقدار فعالیت عادت ندارند، قبل از سفر فعالیت بدنی خود را زیاد كنند. بعد از بازگشت از سفر نیز حتماً به ورزش ادامه دهند.
به گفته مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت، بهتر است زائران اربعین از پرخوری و در هم خوری و خوردن غذاهای سنگین، چرب و پرادویه خودداری و در صورت امكان بیشتر غذاهای آبكی مثل سوپ و آش مصرف كنند.
وی گفت: از مصرف نوشیدنیهای كافئین دار مانند چای پررنگ و قهوه پرهیز كنید. همچنین همراه داشتن مقداری انجیر، بادام خام، پسته و مویز یا برگ میوههای خشك، مثل هلو و زرد آلو و یا آلوبخارا نیز توصیه میشود.
حسینی یكتا در خصوص پا درد كه مشكل شایع در پیاده روی اربعین است، گفت: میتوانید شب ها پاها را با آب نمك به همراه روغن بادام یا زیتون ماساژ دهید، ماساژ باید از نوك و لابلای انگشتان پا شروع شده به سمت زانو و كمی بالاتر باشد تا درد و ورم را رفع كند و نیز وقتی نشسته و خوابیدهاید، پاها را كمی بالاتر از سطح بدن بگذاید.
وی رعایت تدابیر حفظ سلامتی و نكات بهداشتی را راهی مطمئن برای تامین سلامت در این مسیر طولانی دانست تا همه زائران با صحت و سلامت این سفر معنوی را به پایان برسانند.