اهمیت رعایت موازین بهداشتی در تهیه غذاهای نذری

رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات می‌تواند از احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با آب و غذا جلوگیری كند.

1402/05/04
|
08:50

مجید تاجیك رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با تاكید بر ضرورت رعایت بهداشت در تهیه غذاهای نذری، اظهار كرد: هرگونه پخت و پز باید در مكان‌هایی با شرایط بهداشتی انجام شود و تمامی افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای كارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی هنگام ارائه خدمت ضروری است.

وی با بیان اینكه مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد، یادآور شد: توصیه می‌شود از مواد غذایی بسته بندی شده‌ای كه مورد تأیید وزارت بهداشت است، استفاده شود.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: ضروری است احشام مورد استفاده برای قربانی از مراكز مجاز مورد تأیید دامپزشكی تهیه شود.

تاجیك درباره نمك و روغن مورد استفاده در اقلام نذری گفت: برای تهیه و پخت غذا باید از نمك‌های بسته بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو و از روغن‌های دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با میزان ترانس پایین استفاده شود.

وی درباره ظروف مورد استفاده در نذری‌ها توضیح داد: در طبخ غذاها باید از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود و پس از هر بار طبخ مواد غذایی به نحو مطلوب ظروف و تجهیزات شست‌وشو شود.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: همچنین ضروری است در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع كننده غذا بر روی سفره‌ها خودداری شود.

تاجیك درباره نحوه نگهداری غذاهای نذری بیان كرد: افراد باید از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداكثر دو ساعت) خودداری كنند و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در دمای زیر چهار درجه سانتی گراد یا دمای بالای 63 درجه سانتی گراد و روی شمعك گاز نگهداری شوند تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد.

وی با بیان اینكه در برخی از مراسم غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته‌بندی می‌كنند، گفت: این كار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران می‌شود و ضروری است از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری شود.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه با تاكید بر خودداری از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه، افزود: در صورت توزیع سبزی و سالاد، رعایت مراحل چهارگانه سالم‌سازی الزامی است و توصیه می‌شود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.

تاجیك با تاكید بر عدم مصرف دخانیات در مكان‌های مسقف، ادامه داد: ضروری است با نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیر سیگاری‌ها از استعمال مواد دخانی در محل‌های مسقف جلوگیری شود.

وی همچنین بر اهمیت اطمینان از سلامت آب آشامیدنی تاكید كرد و گفت: ظروفی كه برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می‌شود، باید مستمر شست‌وشو و گندزدایی شوند.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه درباره نحوه استفاده درست از ظروف یك بار مصرف نیز توضیح داد: در صورت استفاده از ظروف یكبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم، بهتر است از ظروف یكبارمصرف برپایه گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود.

وی اضافه كرد:.استفاده از ظروف یك بار مصرف پلی استایرین برای موادغذایی و نوشیدنی گرم وداغ (بالای 65 درجه سانتی گراد) مناسب نیست.

تاجیك درباره بهداشت سرویس‌های بهداشتی مكان‌های عزاداری یادآور شد: در سرویس‌های بهداشتی ضمن رعایت نظافت، باید نسبت به شست‌وشو و گندزدایی مستمر و نصب سیستم لوله كشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام شود.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه درباره پسماندهای تولید شده در این ایام سوگواری گفت: پسماندهای تولید شده باید به شكل بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شوند و ضروری است دركنار هرایستگاه سطل یا كیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف ولیوان‌های یك بار مصرف استفاده شده نگهداری شود.

تاجیك ادامه داد: بهتر است در توزیع آب و شربت در بین دسته‌های عزاداری و یا در مراسم از لیوان یك بار مصرف استفاده شود.

وی افزود: بهتر است تا حد امكان از نوشیدنی‌های پك شده برای نذورات استفاده شود و در صورت تهیه نوشیدنی‌های باز از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی كه آب و شربت داخل آن است، جلوگیری شود.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه یادآور شد: برای خنك كردن نوشیدنی باید از یخ‌های بسته بندی بهداشتی استفاده شود، زیرا یخ‌های قالبی فاقد شرایط بهداشتی هستند.

تاجیك افزود: كارشناسان بهداشت محیط در طول این مدت با همكاری سایرارگان‌های نظارتی از مساجد، تكایا و حسینه‌ها بازدید كرده و ضمن آموزش متولیان مساجد و رؤسای هیئت‌ها بر نحوه رعایت موارد بهداشتی نظارت می‌كنند.

وی افزود: شهروندان در صورت بروز هرگونه مسمومیت غذایی و یا شكایت بهداشتی می‌توانند با شماره 190 تماس گرفته و موضوع را از این طریق پیگیری كنند.

دسترسی سریع