تقویت دیپلماسی سلامت در بزرگ ترین تجمع مذهبی

رئیس جمعیت هلال احمر، بر تقویت دیپلماسی سلامت در مراسم پیاده روی اربعین تاكید كرد.

1402/03/23
|
10:59

پیرحسین كولیوند، با اشاره به برگزاری سومین كنگره بین‌المللی سلامت در اربعین، گفت: پیاده روی اربعین، بزرگ‌ترین تجمع انبوه در دنیا است و لازمه مدیریت این تجمع، دانش كافی است.

وی افزود: سال 1394 ایران بعد از حادثه تلخ منا، اولین كتاب را در خصوص مدیریت تجمعات انبوه در حوزه سلامت نوشت و بلافاصله بعد از آن فكر كردیم در جمعیت هلال احمر هم یك مركز تحقیقات تجمعات انبوه داشته باشیم‌. آن زمان تازه یك یا دو سال بود كه رویداد پیاده روی اربعین رونق گرفته بود و سپس توسعه یافت. این فكر از آن جهت بود كه مباحث امدادی جزو اولویت هلال احمر بود.

كولیوند گفت: در داخل كشور ما تجمع انبوه مانند روز قدس، 22 بهمن، لیالی قدر و… زیاد رخ می‌دهد اما اینگونه نیست كه خیلی از كشورها در آن حضور داشته باشند اما، دو تجمع انبوه در دنیا وجود دارد كه هنوز رقیبی نداشته است؛ یكی تجمع انبوه حج است كه اكنون همكاران من در حال ارائه خدمات سلامت آن هستند و یكی دیگر تجمع اربعین است. تجمع حج خصوصیت خاص خود را دارد و همه موارد آن از نظر رفت و آمد، تغذیه، سن، محل اسكان و.... زائران مشخص است اما در اربعین از یك جنین در شكم مادر تا فردی كهنسال وجود دارد كه زمان رفت و آمد، اسكان، تغذیه و.... آنها مشخص نیست و از نظر امنیتی انواع تهدیدات آفندی و زیستی برایشان وجود دارد و كمترین زیرساختهای بهداشتی و سلامت در آنجا وجود دارد و از خیلی كشورها هم مردم می‌آیند.

وی تاكید كرد: مسئولیت عملیات امداد و نجات و سلامت در اربعین در داخل كشور عراق با جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران است و سایر دستگاه ها به ما كمك می‌كنند، در نتیجه عملیات اجرایی را كاملاً از صفر تا 100 هلال احمر به عهده می‌گیرد و ما اقدامات خوبی در این زمینه با گروه‌های مختلف در كشور عراق هم انجام دادیم و هم‌افزایی خوبی صورت گرفت تا نقاط قابل ارتقا را به نقطه قوت تبدیل كنیم. در داخل كشور هم برگزاری چنین كنگره‌هایی به ما كمك می‌كند.

كولیوند ادامه داد: ما می‌خواهیم دیپلماسی سلامت كشورهای اسلامی و حتی سایر كشورها را تقویت كنیم. دیپلماسی سلامت یكی از مؤثرترین و پرنفوذترین برنامه‌ها است كه می‌توان هدف را قلب انسان و آنجا را خانه خود قرار داد. كار دیگر نیز هماهنگی بین بخشی و انسجام و هم افزایی گروه‌های مختلف است‌. می‌خواهیم هماهنگی بیشتر شده و ظرفیت‌های مورد نیاز هم شناسایی شود تا به راهكارهای مدیریت بحران دست یابیم كه بخشی از آن بهداشت و ایمنی زائران است. تاكید ما بر نقش آموزش بر كاهش بروز بیماری‌ها در اربعین است. یك بحث هم شناخت و كاهش مخاطرات است. در این تجمع انواع مخاطرات وجود دارد كه نقش آموزش اینجا اهمیت می‌یابد.

وی با تاكید بر لزوم به‌روز رسانی روش‌های آگاهی رسانی، اظهار كرد: باید راه‌های تقویت مشاركت مردمی در اربعین را افزایش دهیم. تقویت مشاركت مردمی در اربعین حسینی كاری ارزشی، ایمانی، دلی و خدایی است. بیماری‌های شایع اربعین باید احصا شود كه در این راستا سازمان نظام پزشكی به ما كمك كرده است كه دستورالعمل معاینه و انواع و اقسام بیماری‌ها را ثبت كردند.

كولیوند افزود: یكی از نگاه‌های ما مبحث پدافند غیرعامل است چون در اربعین ما در كشوری دیگر مهمان هستیم اما این حس برادری سبب نزدیكی دل‌های ما شده است كه فكر می‌كنیم آنحا هم كشور ما است اما باید بپذیریم ما مهمان هستیم و آنها میزبان هستتد و به مسائل آنها احترام بگذاریم ولی كمك كنیم. دوست داریم در این كنگره مطالب كلیدی احصا شود تا از آنها بهره مند شویم و سلامت زائران هم حفظ شود.

رئیس جمعیت هلال احمر افزود: مقام معظم رهبری چند سال قبل در حرم حضرت امام فرمودند همه باید كنار هم باشیم و هركس به نفع مملكت كار كند جهاد كرده است و امسال هم كه دوكلید واژه مهم امید و ایمان را اعلام كردند كه در پیاده روی اربعین تجلی می‌یابد.

وی در زمینه احصا مشكلات و بیماری‌های اربعین سال گذشته و اقدامات صورت گرفته برای مقابله با بروز آنها، تصریح كرد: جلسات مختلفی برای آسیب شناسی انجام شد و همه آنچه كه فكر می‌كردیم ایجاد مشكل كند را مشخص و بر اساس آن محورهای كنگره برنامه‌ریزی شده است. گرد و غبار، گرما، بیماری‌های گوارشی و… از موضوعات پر اهمیت است. البته نباید از مسائل تروریستی هم غافل شد. ما باید مراقب باشیم كه حتی یك نفر هم نباید جان خود را به دلیل بروز مشكلات از دست دهد. البته ممكن است به یكباره با مشكلی مشابه كرونا روبرو شویم اما باید آمادگی و دانش و مهارت خود را افزایش دهیم.

كولبوند افزود: در نشست مجمع صلیب سرخ جهانی كمیته تجمعات انبوه داریم كه مسئولیت آن بر عهده جمهوری اسلامی است و ما مباحث علمی و عملیاتی تجمعات انبوه را مطرح كردیم. چند دستاورد داشتیم كه یكی از آنها قول برای حضور مسئولین آنها در این كنگره وحتی پیاده روی اربعین بود و پیشنهاد دادند كه آموزش مدیران عملیاتی با جمهوری اسلامی ایران باشد.

وی تاكید كرد: حداقل 3.5 میلیون نفر از ایران خارج می‌شوند و به عراق می‌روند. این افراد پیش از آن‌هم در ایران خدمت می‌گرفتند و حالا در عراق خدمت می‌گیرند. از طرفی حس بسیجی و داوطلبی سبب می‌شود كه خیلی‌ها شبانه روزی كار كنند كه ظرفیت‌ها را افزایش می‌دهد.

كولیوند ادامه داد: ارائه تمام خدمات به تمام زائرین ایرانی و غیر ایرانی توسط هلال احمر رایگان است. البته هر ساله از كسانی كه ثبت نام می‌كردند مبلغی اخذ می‌شد اما سال گذشته ما این كار را نكردیم. البته اگر از خدمات بستری كشور عراق استفاده كنند از محل بیمه زائرین هزینه‌ها پرداخت می‌شود از این رو از تمام زائران می‌خواهیم خود را بیمه درمان، عمر و حوادث كنند.

دسترسی سریع