متخصصی كه بودنش امتیاز بود و رفتنش خسارت

مدیر فقید پرتلاش، متعهد، خلاق و كارآفرین رادیو؛ برنامه‌سازی در رادیو را دشوارتر از كار در سیما می‌دانست.

1402/01/28
|
10:29

مدیر فقید پرتلاش، متعهد، خلاق و كارآفرین رادیو؛ برنامه‌سازی در رادیو را دشوارتر از كار در سیما می‌دانست و می‌گفت: در سیما به دو علت كار راحت‌تر است، یكی اینكه چون مردم و مسؤولان بصری و دیداری هستند و دوم اینكه تصویر نقش مهمی در القای پیام دارد. در رادیو كار اگر بخواهد شنیده شود باید خیلی عمیق و پرمحتوا باشد.

26 دی 1401 به دیدارش رفتم. در میان پله‌های زیاد ورودی درب بلال سازمان صداوسیما فكر می‌كردم چه سوالاتی بپرسم. در یك روز سرد زمستانی و سكوت دلنشین، در طبقه سوم ساختمان شهدای رادیو، میهمان بانویی باتجربه و صدایی دلنشین و آرام بودم كه هم دكتر و متخصص كودكان بود و هم مدیر شبكه رادیویی.

قرار ما نیم ساعت مصاحبه بود تا درباره جشنواره رادیویی پژواك صحبت كنیم اما حرف‌های شنیدنی این استاد پزشكی آنچنان شنیدنی بود كه پس از پایان صحبت، عقربه‌های ساعت دو ساعت گپ‌وگفت را نشان داد. از دوران فعالیت‌های دانشجوی و تحصیل در فرانسه و برگشت به ایران و ازدواج و عشق خدمت به مردم ایران زمین و... اما دقیقا سه ماه بعد از آن دیدار یعنی 26 فروردین 1402 با تیتری عجیب در رسانه‌ها روبرو و شوكه شدم: دكتر صدیقه اعتمادسعید، مدیر شبكه رادیویی سلامت درگذشت.

گویا دست روزگار در آغازین روزهای بهار، خزانی دیگر را رقم زد و ناباورانه از میان ما رفت و نام و یاد فراموش‌ناشدنی خود را در میان ما بر جای نهاد. او چنان زود از میان خانواده، دوستان وهمكاران خود پر كشید كه باور آن تا زمان‌های بسیار در اندیشه و ذهن نخواهد گنجید.

پزشك متخصص كودكان كه پشتوانه‌ای قابل اتكا و سنگ‌صبوری دوست داشتنی برای همكاران رادیو سلامت بود، تا آنجا كه می‌توانست مجال پرواز و خلاقیت تهیه كنندگان، سردبیران، نویسندگان، و گویندگان و مجریان را فراهم می‌كرد.

مرحومه صدیقه اعتمادسعید در آبان 1343 در تهران و در خانواده‌ای مذهبی و خانواده‌ای كه به تحصیل فرزندان به خصوص دختران خود اهمیت می‌داد به دنیا آمد. از یك مدرسه مذهبی به نام دبیرستان علوی در منطقه 12 تهران دیپلم گرفت و پس از گذراندن كنكور سال 1367 موفق به ورود در رشته پزشكی عمومی دانشگاه علوم پزشكی تهران شد و به مدت پنج سال در فاصله سال‌های 1374 تا 1379 جهت طی دوره در دانشگاه سوربون فرانسه مشغول به تحصیل شد و موفق به اخذ دیپلم زبان فرانسه شد. وی به عنوان پزشك وارد بیمارستان‌های فرانسه شد ولی به علت اینكه حجاب یكی از موانع مهم برای او در ادامه فعالیت و تحصیل در فرانسه بود به كشورش بازگشت و با شركت در آزمون تخصص و پذیرفته شدن در رشته تخصص اطفال دانشگاه علوم پزشكی تهران در نهایت سال 1383 این دوره را به پایان رساند.

دوره ام‌پی‌اچ (دوره‌های Master Public Health (مهارت بهداشت عمومی) كه به اختصار MPH نام برده می‌شود) و دوره سلامت و رسانه را گذراند و وارد این حوزه شد. او خودش گفته بود: «علت اینكه رسانه‌ها را به عنوان یكی از محورهای فعالیتم انتخاب كردم این بود كه سواد سلامت در كشور نسبت به سایر موضوعات دچار مشكل است و تصمیم گرفتم به جای اینكه پایین آبشار باشم و بیماران را درمان كنم، قطع كردم در بالای آبشار قرار بگیرم و در پیشگیری و ارتقاء سواد سلامت و توانمندسازی افراد جامعه در حوزه های مختلف سلامت فعالیت كنم. نقش رسانه در ارتقای سلامت یك موضوع مهم و قابل توجه است و احساس كردم در این حوزه می‌توانم موثر باشد و در افزایش آگاهی هموطنان نقش داشته باشم.»

مدیر فقید شبكه رادیویی سلامت درباره علاقه‌اش به تحصیل نیز گفته بود: در دوران تحصیل علاقه فراوانی به ریاضی داشتم و دانش‌آموز موفقی در این درس بودم. نفر اول ریاضی منطقه و استان بودم. سال دوم دبیرستان و در جمع دانش‌آموزان ریاضی بودم كه با تقاضای خانواده مجبور به ادامه تحصیل در رشته ریاضی همان دبیرستان شدم. آن زمان خیلی ناراحت شدم و فراوان گریه كردم. و از آنجا كه تقریباً تمام دختران خانواده و اقوام و بستگان در رشته‌های مهندسی تحصیل كرده بودند با اصرار مادر و حضورشان در مدرسه و درخواست از مدیریت، مجبور به ادامه تحصیل در رشته تجربی شدم. از من انكار و از آنها اصرار.»

او موفقیت هایش را مدیون همسرش می‌دانست و میگفت: همسرم مدرك دكتری در یك رشته فنی و مهندسی دارد و می‌توانم بگویم تمام موفقیت‌ها با همراهی و پشتیبانی ایشان بوده و اولویت همسرم پیشرفت دو نفره ما بوده است و ایننطور نبوده كه مرد امنیت و آرامش‌خاطر از خانه داشته باشد و در بیرون از منزل به كار و ارتقای خود فكر كنند ولی همسر هیچ. ارتقای جمعی افراد خانواده هدف من و همسر بوده است.

ولی گویا سرنوشت چیز دیگری برای مرحومه اعتمادسعید در نظر گرفته بود و او را به دنیای پزشكی و رسانه آورد و معاون صدای سازمان صداوسیما اول بهمن1393 خانم صدیقه اعتمادسعید را به عنوان مدیر جدید رادیو سلامت منصوب كرد. ایشان پیش از این «عضو شورای سیاستگذاری سلامت سازمان صداوسیما» بوده و در سمت های قائم مقام شورای سیاستگذاری سلامت، مشاور شبكه یك سیما در امور پزشكی و سلامت نیز فعالیت نموده است و در بخش‌های مختلف رادیو سلامت از جمله «مدیر طرح و برنامه های این شبكه» و همچنین «سرپرست گروه سلامت جسم و سلامت اجتماعی» نیز سابقه فعالیت داشت.

مدیر فقید پرتلاش، متعهد، خلاق و كارآفرین رادیو؛ برنامه‌سازی در رادیو را دشوارتر از كار در سیما می‌دانست و می‌گفت: در سیما به دو علت كار راحت‌تر است، یكی اینكه چون مردم و مسئولین بصری و دیداری هستند و دوم اینكه تصویر نقش مهمی در القای پیام دارد. در رادیو كار به علت اینكه اگر بخواهد شنیده شود باید خیلی عمیق و پر محتوا باشد. كار سطحی از حوصله مخاطب رادیو خارج می‌شود. ما باید از كارشناسان مجریان قوی و غنی استفاده كنیم تا سلیقه مخاطبان كه موجب فكری خود را در سلامت روی رادیو گردانده‌اند تامین كنیم و در نظر گرفته باشیم. این ذائقه را باید خوب بشناسیم و برای آن خوب كار كنیم تا مورد توجه قرار بگیریم.

مرحومه دكتر اعتمادسعید كه متخصص كودكان بود، اعتقادی به جنسیت افراد و میزان موفقیت آنها نداشت و معتقد بود: افراد باید دانش، مهارت و توانایی لازم را داشته باشند». مهمترین آرزوی او این بود كه «مردم كشورم سلامت باشند» و مهمترین خواسته‌اش از افراد رده بالای كشور هم این بود كه «حواسشان به آرامش جامعه باشد»

رحمت خداوند بر او كه تكیه گاهی مطمئن برای همكارانش در رادیو سلامت و خیرخواهی دلسوز و واقع‌نگر برای برنامه ریزان بود. در همین رابطه رئیس سازمان صداوسیما نیز در پیام تسلیت خود از مرحومه اعتمادسعید به عنوان یك جهادگر مخلص، متعهد و دلسوز نام برد.

پیمان جبلی در این پیام نوشت: آن مرحومه طی سال ها فعالیت در حوزه سلامت و بهداشت رسانه ای به خصوص در معاونت صدای رسانه ملی، مصداق بارز یك جهادگر مخلص، متعهد و دلسوز بود. به خصوص در دوران فراگیری ویروس كرونا، كوشید تا در خط مقدم بحران به روشنگری بپردازد. فقدان سركار خانم اعتمادسعید را به خانواده، دوستان و همكاران شان در معاونت صدا تسلیت گفته و از خداوند منان در این ماه عزیز برای وی كه به برادر شهیدش پیوست، رحمت واسعه الهی مسئلت می نمایم.

معاون صدای رسانه ملی نیز درگذشت ناباورانه صدیقه اعتماد سعید را خبری تلخ برای اهالی رادیو دانست.

علی بخشی زاده، در پیام خود نوشت: درگذشت ناباورانه بانوی فاضله و پرهیزكار، سركار خانم دكتر صدیقه اعتماد سعید، مدیر فرهیخته شبكه رادیویی سلامت، خبری تلخ برای تمام اهالی رادیو است، آن بانوی تراز انقلاب اسلامی كه توفیق كسوت خواهری شهید را داشت، در طول حدود یك دهه مدیریت در شبكه رادیویی سلامت، به پشتوانه تلاش فراوان، اخلاق بسیار حسنه و دلسوز و شناخت دقیق و ظریف رسانه ای و انضباط و نظم تحسین برانگیز نقش بسزایی در افزایش چشمگیر مخاطبان شبكه رادیویی سلامت داشت. آن بانوی خیر كه پزشكی متخصص و متعهد در حوزه اطفال با دقت و دلسوزی مادرانه سعی در برطرف نمودن تالمات جسمی بیماران می كرد، همین روحیه را با شناخت دقیق و ظریف رسانه آمیخته بود تا به ارتقاء روح و جان مخاطب كمك كند. حقیقتاً آن بانوی مجاهد و خواهر بزرگوار شهید با تاسی از حضرت زینب سلام الله علیها خستگی‌ناپذیر همیشه در حال تلاش و مجاهدت بود و ان‌شاءالله خداوند او را هم سفره حضرات معصومین گرداند.
مصیبت وارده را به خانواده، دوستان و همكاران معاونت صدا تسلیت گفته و از ایزد منان علو درجات را برای آن مرحومه خواهانم.

دسترسی سریع