داروی دیابت نوع2 در كاهش ریسك آلزایمر موثر است

درمان دیابت نوع 2 ممكن است به كاهش خطر افزایش زوال عقل كمك كند.

1402/01/19
|
11:36

تخمین زده می‌شود كه 55 میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند كه انتظار می‌رود این تعداد تا سال 2050 به 139 میلیون نفر برسد.

برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به بیماری‌های مرتبط با زوال عقل هستند، از جمله افرادی كه دیابت نوع 2 دارند.

اكنون، محققان دانشگاه یون سی در سئول، كره جنوبی، دریافته‌اند كه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 كه داروی دیابت پیوگلیتازون مصرف می‌كنند، نسبت به افرادی كه این دارو را مصرف نكرده‌اند، كمتر در معرض ابتلاء به زوال عقل هستند.

به گفته محققان، دیابت تقریباً بر تمام سیستم‌های بدن از جمله مغز تأثیر منفی می‌گذارد.

خطر ابتلاء به زوال عقل در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بین 50 تا 60 درصد بیشتر از افراد بدون دیابت است. این یكی از قوی‌ترین عوامل خطر قابل تغییر برای زوال عقل است.

محققان توضیح می‌دهند: «مقاومت به انسولین كه در دیابت مشاهده می‌شود، تصلب شرایین را تقویت می‌كند و متابولیسم انرژی را تغییر می‌دهد، كه می‌تواند منجر به تغییرات میكروواسكولار در مغز و در نهایت قطع جریان خون به شبكه‌های عصبی شود.»

علاوه بر این، دیابت نوع 2 با افزایش بیان اینترلوكین 6 در مغز مرتبط است، كه باعث التهاب و استرس اكسایشی می‌شود كه منجر به آغاز فرآیندهای پاتولوژیك دیده شده در بیماری آلزایمر، شایع‌ترین شكل زوال عقل در افراد مسن می‌شود.

برای این مطالعه، محققان از داده‌های پایگاه داده‌های سلامت ملی كره جنوبی از افرادی كه به تازگی دیابت نوع 2 تشخیص داده شده بود و زوال عقل نداشتند، استفاده كردند. بیش از 91000 شركت‌كننده به‌مدت متوسط 10 سال پیگیری شدند. از این تعداد، 3467 نفر داروی پیوگلیتازون دریافت می‌كردند.

پس از تجزیه و تحلیل، محققان دریافتند كه 8.3 درصد از افرادی كه پیوگلیتازون مصرف می‌كردند به زوال عقل مبتلا شدند، در حالی كه 10 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 كه این دارو را مصرف نكرده بودند، دچار زوال عقل شده بودند.

پس از محاسبه برخی عوامل سبك زندگی، دانشمندان دریافتند افراد مبتلا به دیابت نوع 2 كه پیوگلیتازون مصرف می‌كنند، 16 درصد كمتر در معرض ابتلاء به زوال عقل در آینده هستند.

دسترسی سریع