توصیه‌های مهم طب ایرانی برای روزه داری

مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت به بیان توصیه‌هایی مبتنی بر آموزه‌های طب ایرانی، برای روزه‌داران پرداخت.

1402/01/07
|
12:32

در ماه مبارك رمضان، ماه میهمانی قادر مهربان قرار داریم و مومنان در روزهای نخستین سال جدید بر سر سفره پر نعمت الهی قرار دارند.ماهی كه روزها و شب‌ها و به عبارتی تمام لحظه‌های آن سرشار از معنویت و ثواب بی انتهاست.

روزه داری فوائد بسیار زیادی برای افراد دارد و به نوعی پاكسازی بدن از امراض مختلف است.

طب سنتی یا همان طب ایرانی همواره بر اصلاح سبك زندگی تاكید داشته و افراد در سنین مختلف را بر رعایت اصول تغذیه صحیح و پرهیز از درهم خوری و باهم خوری دارد.رعایت برخی نكات تغذیه ای عامل بسیار مهمی در روزه داری همراه با سلامتی است.

نفیسه حسینی یكتا،مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت توصیه‌هایی را بر مبنای آموزه‌های طب ایرانی برای بهره‌مندی هرچه بیشتر روزه‌داران از بركات این ماه پر خیر، بیان و تاكید كرد: طب ایرانی با توجه به قدمت چندین هزارساله خود و تاكیدی كه بر اصلاح سبك زندگی و حفظ تندرستی دارد، ظرفیتی غنی در راستای ترویج خودمراقبتی بوده و پیروی از آموزه‌های این مكتب طبی، تاثیر بسزایی در پیشگیری از بروز بیماری‌ها و ارتقای سلامت جامعه دارد.

وی خوردن و آشامیدن را یكی از اصول مهم شش‌گانه در طب ایرانی دانست و گفت: در مكتب طب ایرانی تدابیر ویژه‌ای در خصوص اصلاح شیوه‌های خوردن و آشامیدن، بر مبنای مزاج افراد، مزاج انواع مواد خوراكی، زمان مناسب خوردن و آشامیدن و ... وجود دارد كه به‌ كار بستن آنها در روزهای معمول و همچنین ماه مبارك رمضان، از عوارض تغذیه نامناسب بر بدن می‌كاهد.
در افطار خرما، عسل، انجیر یا كشمش به‌ همراه یك نوشیدنی گرم بخورید

حسینی یكتا با اشاره به ساعات طولانی روزه‌داری، نوشیدن آب سرد و یا هر نوشیدنی سرد دیگر را هنگام افطار اقدامی آسیب‌رسان به معده و عامل ضعف این عضو در هضم غذا دانست و تاكید كرد: مناسب است افطار با یك نوشیدنی گرم و كمی شیرین و سبك، ساده و زودهضم آغاز شود و بهترین گزینه، مصرف خرما، عسل، انجیر یا كشمش به‌همراه یك نوشیدنی گرم است؛ چراكه علاوه‌ بر افزایش سریع قند خون و رفع ضعف قوا، سبب تضعیف عملكرد معده نشده و مانع پرخوری می‌شود.

سبزی خرفه، ضد تشنگی

وی مصرف سبزی خوردن به‌ همراه سبزی خرفه را كه موثر در رفع تشنگی است، به‌عنوان دیگر توصیه تغذیه‌ای در وعده افطار مطرح كرد و افزود: این كار از بروز یبوست در اثر روزه‌داری جلوگیری كرده و مصرف سبزی‌های پخته در وعده سحری نیز برای این منظور توصیه می‌شود.

مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت از مصرف متعادل سبزیجات و میوه‌جات تازه و مواد لعاب‌دار مانند نوشیدن شربت خاكشیر، به‌عنوان راهكار دیگری برای رفع عطش در طول روزه‌داری یاد كرد و ادامه داد: یك تا یك‌ساعت و نیم بعد از افطار، زمان مناسبی برای مصرف میوه است و نوشیدن آب‌میوه‌های طبیعی نیز علاوه‌ بر اینكه موجب كاهش شدت عطش می‌شود، منبع مفیدی برای تامین املاح و ویتامین‌های مورد نیاز بدن به شمار می‌رود.
حلیم و شله زرد عامل سنگینی معده

وی با توصیه به پرهیز از پرخوری و روی‌هم‌خوری كه عامل ضعف معده در انجام عمل هضم است، گفت: مصرف غذاهای غلیظ و لزج، مانند حلیم، شله‌زرد، حلوا و زولبیا و بامیه و مواد غذایی مختلف كه ظرفیت هضمی متفاوت دارند، در وعده افطار و فاصله بین افطار تا سحر، موجب سنگینی معده و خواب ناآرام شده و از تمایل به خوردن سحری می‌كاهد.

وی بر مصرف یك وعده غذای كامل در سحر و بیداری تا حدود یك‌ساعت و نیم پس از آن، برای جلوگیری از سوء هاضمه و بروز علائمی مانند رفلاكس و نفخ، تاكید كرد و افزود: مصرف غذاهای خشك، شیرین، سرخ‌شده و پرچرب، نشاسته‌دار، پر ادویه و تند و مصرف بیش از حد گوشت و همچنین، نوشیدن قهوه، كاكائو و چای پررنگ، از مواردی هستند كه سبب بروز تشنگی می‌شوند و بهتر است از وعده سحری كنار گذاشته شوند.
بهترین زمان خواب در ماه رمضان

مدیركل دفتر طب ایرانی و مكمل وزارت بهداشت با توصیه به خوابیدن در فاصله بین افطار تا سحر، گفت: خوابیدن در این زمان، هر چند به مدت كوتاه، در هضم بهتر معده و ایجاد اشتها در وعده سحری موثر است و با توجه به روزه‌داری، یك تا دو ساعت خواب در طول روز نیز برای تجدید قوای سیستم‌های بدن، به‌شرطی‌كه پیش از غروب آفتاب نباشد، توصیه می‌شود.

وی یك تا دو ساعت بعد از خوردن سحری را زمان مناسبی برای ورزش‌كردن در ماه رمضان دانست و افزود: ورزش‌كردن در اوج گرسنگی به‌ هیچ‌ عنوان توصیه نمی‌شود و برای جلوگیری از بروز تشنگی در اثر آن، نباید در ساعات گرم روز و یا در مكان‌های گرم ورزش كرد.

دسترسی سریع