گرسنگی و تشنگی روزه داری را چگونه تحمل كنیم

ماه مبارك رمضان، سبك درست زیستن است و به ما الگویی برای زیست درست در ماه‌های آینده می‌دهد.

1402/01/06
|
13:59

در ماه رمضان هنگام گرسنگی و تشنگی به ویژه وقتی بر اثر گرمای محیط یا فعالیت بدنی حرارت ما بالاتر می‌رود؛ بدن انسان دچار كم آبی و كاهش سطح قند خون می‌شود و به مرحله سوخت و ساز چربی‌ها وارد می‌گردد. در نتیجه این تغییرات، ممكن است احساس ضعف بی‌حالی، كم حوصلگی، بوی بد دهان، تغییرات روحی و روانی و تغییر در برخی عملكردهای مغزی ایجاد شود. این تغییرات به ویژه در روزهای آغازین ماه مبارك رمضان و همچنین در افرادی كه عادت به پرخوری و پرنوشی دارند، نمود شدیدتری خواهد داشت.

یك روش خوب برای جلوگیری از چنین عوارضی آن است كه در طول سال هم رژیم غذایی مناسبی داشته باشیم یا دست كم از چند روز مانده به رمضان با تنظیم رژیم غذایی و كاهش حجم غذا به استقبال روزه داری برویم اما از سوی دیگر حداقل آثار مثبت جسمانی روزه را می‌توان كاهش انباشتگی (امتلاء) بدن از مواد مختلفی دانست كه در نتیجه خوردن و آشامیدن مداوم در كنار فعالیت كم بدنی و دوری از ورزش در بدن ما تجمع می‌یابند.

اهمیت این موضوع آنجا معلوم می‌شود كه بدانیم بسیاری از بیماری‌های، مهم شایع و ناتوان‌كننده مانند پرفشاری خون قند و چربی خون بالا كبد چرب، نقرس، برخی مشكلات قلبی عروقی، چاقی‌ها و…، ناشی از همین امتلاء هستند.

سحری خوردن لازم است

بیشتر ما عادت به خوردن سه یا دست كم دو وعده غذا در روز داریم.

خوردن سحری در جهت رعایت این عادت لازم است همچنین با نخوردن سحری، معده انسان به مدت زیادی خالی می‌ماند كه به ویژه در افراد مستعد می‌تواند موجب بدبویی دهان، سردرد و دردهای عضلانی كاهش وزن شدید و زیانبار و مشكلات گوارشی جدی شود كه گاه تا ماه‌ها و سال‌ها گریبانگیر فرد خواهد بود.

با تشنگی چه كنیم

در وعده‌های سحر و افطار باید علاوه بر پرهیز از خوردن چربی‌ها و خوراكی‌های سرخ كردنی و چرب، پرهیز از مصرف میوه‌های گرمسیری چون موز و انبه كه زیاده روی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون می‌شود، پرهیز از خوردنی‌های عطش‌آور چون بادنجان، كشك، ماكارونی و لازانیا، ماهی و كنسروها، مصرف كمتر شیرینی‌ها به ویژه شیرینی‌های قنادی چون زولبیا و بامیه یا پشمك با خوردن خوراك‌های دارای آلوبخارا تمرهندی و زرشك، نوشیدن شربت‌های سركه، شیره، سكنجبین، شربت آبلیمو یا شربت بیدمشك با گلاب یا آب آلو، تمر یا زرشك، نوشیدن عرق كاسنی به تنهایی یا همراه با یك قاشق چای خوری تخم خرفه و نوشیدن ماءالشعیر طبّی به جای آب و چای از ایجاد تشنگی زیاد در طول روز پیشگیری كرد.

همچنین بهتر است در وعده سحر از مصرف خوردنی‌های ادرارآور مانند هندوانه و چای پررنگ نیز پرهیز شود چون با افزایش دفع ادرار در طول روز، موجب تشنگی بیشتر در نزدیكی افطار می‌شوند.

دسترسی سریع