رئیس فرهنگستان علوم پزشكی ایران، گفت: مطالعات جهانی نشان میدهد دوران بارداری و مدتی پس از آن مناسبترین زمان برای آموزش سلامت معنوی به كودك است.
علیرضا مرندی، با اشاره به برگزاری همایش ملی سلامت معنوی، اظهار داشت: چهارشنبه آینده همایش سه روزه سلامت معنوی در قم برگزار میشود. حدوداً 10 سال است كه این همایش برگزار میشود و در سالهای كرونا نیز به شكل غیرحضوری برگزار شد.
وی افزود: سلامت معنوی قبلاً و از بدو تأسیس سازمان بهداشت جهانی جزو تعریف سلامت نبود و سلامت را در بعد جسم و رفاه اجتماعی تعریف كرده بودند اما فقط مریض نبودن كافی نیست و برای اینكه فردی را سلامت بدانیم باید در بعد سلامت روان، اجتماعی و جسمی هم سالم باشد.
مرندی ادامه داد: در كشورهای غربی سلامت معنوی به گونهای دیده شد كه خدا در آن دیده نمیشد، البته این به معنای بی خدایی همه مردم غربی نیست ولی كتاب و مقالات بر پایه بی خدایی است.
وی افزود: موضوع سلامت معنوی سالها است كه در كشورهای غربی جدی گرفته شده است. در كشورهای اسلامی هم مقالاتی برخی اساتید نوشتند ولی تقلیدی از همانهایی بود كه غرب نوشته بود در واقع هیچكس در كشور نمیداند سلامت معنوی عملاً چیست. دوم اینكه سلامت معنوی غربی ممكن است وارد آموزههای ما شود در حالی كه نباید چنین اتفاقی بیافتد و باید تعریف دقیق سلامت معنوی داشته باشیم و بعد ببینیم چگونه آن را به مردم آموزش دهیم.
مرندی اظهار كرد: سال 1392 خدمت رهبری رسیدیم و ایشان هم ما را برای ارائه تعریف دقیق سلامت معنوی تشویق كردند. حتی به حوزههای علمیه پول دادیم كه اگر طلاب خواستند رسالهای درباره سلامت معنوی بنویسند، بتوانند این كار را بكنند اما خب چون استاد راهنمای مسلط به موضوع نداشتند این اتفاق نیفتاد. با گذر زمان اساتید حوزهها هم همراهی كردند چون معنویت اسلامی است روحانیت هم باید پاسداری و همراهی كنند در عین حال چون بعدی از سلامت است به ما پزشكان هم باز میگردد. چراكه پزشك در خانه بهداشت، مراكز جامع خدمات سلامت، درمانگاه، بیمارستان و…، در كنار مردم حضور دارد، در واقع افراد از پیش از تولد تا زمان مرگ با پزشكان در ارتباط هستند و اگر توجه كنیم شاید اصلاً از داخل رحم بتوان سلامت معنوی را برای جنین آغاز كرد. مطالعات جهانی نشان میدهد دوران بارداری و مدتی پس از آن مناسبترین زمان برای آموزش چنین مفاهیمی به كودك است چرا كه مغز در این سنین در حال تكامل است و قابلیتها و توانمندیهای بسیار بالایی دارد كه باید از این ظرفیت استفاده شود.
رئیس فرهنگستان علوم پزشكی كشور ادامه داد: زمانی كه بنده در سال 1345 برای تحصیل به آمریكا رفتم دیدم كه آنها در حال كار بر روی این موضوع هستند و فرهنگ جامعه خود را از طریق تربیت بچهها تغییر دادند هرچند كه شاید برخی از این موارد برای ما ضد اخلاق باشد اما مقصود این است كه آنها با سرمایه گذاری بر این بخش توانستند تغییرات فرهنگی مورد نظر خود را اعمال كنند. ما هم باید تمام تلاش خود را بر بهبود كیفیت فرزندپروری بگذاریم تا والدین این كار را آموزش ببینند. جوانان به ما مراجعه میكنند و باید از مقطع انتخاب همسر، مسائل معنوی پیش، حین و پس از بارداری و… با آنها صحبت كنیم و آموزش سلامت معنوی كه از روحانیون میآموزیم را ابتدا به دانشجویان پزشكی، پرستاران، ماماها و سپس به جامعه انتقال دهیم.