این روزها میزان آلودگی هوا به وضعیت بسیار نامطلوبی رسیده و لطمات زیادی به سلامت مردم وارد میشود. خستگی، عصبانیت، كم حوصلگی، كلافگی، سردرد، سوزش چشم و گلو، مشكلات تنفسی و...از جمله آثار سوء وارده به بدن است.
این روزها میزان آلودگی هوا به وضعیت بسیار نامطلوبی رسیده و لطمات زیادی به سلامت مردم وارد میشود. خستگی، عصبانیت، كم حوصلگی، كلافگی، سردرد، سوزش چشم و گلو، مشكلات تنفسی و...از جمله آثار سوء وارده به بدن است كه نتیجه تنفس هوای آلوده است.
آلودگی هوا تهدیدی جدی برای سلامت است كه باعث افزایش احتمال بروز عوارضی همچون سكته مغزی، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای مزمن تنفسی، سرطان و كم هوشی میشود، اما میتوان با راهكارهایی از بروز برخی از این عوارض در امان ماند.
شاید نتوان به راحتی جلوی آلودگی هوا را گرفت اما میتوان با راهكارهایی این شرایط خطرناك را تا حدودی كنترل كرد. بهترین راه موجود، ماندن در خانه و قرار نگرفتن در فضای آزاد است كه با شرایط كاری هر فرد، نمیتوان آن را به عنوان راهكاری صد در صد در نظر گرفت.
شاخص آلودگی هوا اثر مستقیمی بر روی سلامت ما دارد. ذرات معلق سمی ناشی از آلودگی هوا میتوانند آسیبهای متعددی را به سلامت دستگاه تنفسی و قلبی عروقی وارد كنند. ما در این گزارش میخواهیم برای شما از روشهای سادهای بگوییم كه در این شرایط بحرانی میتوانند كمك كننده باشند؛ پس برای داشتن زندگی سالمتر، ما را تا انتهای این گزارش همراهی كنید.
تا میتوانید مایعات بیشتری بنوشید
خوردن مایعات به ویژه آب نه تنها باعث پاكیزگی مجاری گلو و دهان شده بلكه به دفع سموم از كلیهها هم كمك میكند. استفاده از چای به دلیل تئوفیلین موجود در آن میتواند مجاری ریوی را بازكرده و ترشحات ریوی جمع شده را به بیرون ریه انتقال دهد.
شكلات تلخ بخورید/شیر خوردن یادتان نرود
استفاده از شكلات تلخ هم در روزهای آلوده موثر است. استفاده حداكثر 3 لیوان شیر و خوردن لبنیات به كودكان توصیه میشود؛ ضمن اینكه شیر داغ به عنوان یك مایع گرم كمك میكند تاثیر آلایندهها در بدن كمتر شود و برونشهای ریه توان بهتری برای انتقال اكسیژن پیدا كنند و اكسیژن بیشتری توسط خون به اندام بدن برسد.
منابع غذایی حاوی ویتامین E استفاده كنید
مهمترین آنتی اكسیدانها ویتامینهای C، E بتاكاروتن، سیلنیوم و روی هستند. این مواد مغذی به دلیل خواص آنتیاكسیدانی كه دارند به طور موثری از بروز التهابات جلوگیری كرده و موجب غیرفعال شدن رادیكالهای آزاد موجود در هوای آلوده میشوند.
منابع غذایی حاوی ویتامین E را میتوان جزء یكی از بهترینهای تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا دانست؛ مانند گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتیاكسیدانی قوی در روزهای آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
روغن زیتون میل شود
روغن زیتون حاوی یك نوع از ویتامین E است؛ در نتیجه نقش موثری در بهبود وضع تنفس دارد. اگر در روزهای معمولی از روغن مایع گیاهی معمول استفاده میكردید در روزهایی كه هوا آلوده است حتما روغن زیتون را برای مصارف پخت غذا مصرف كنید و حتی سالاد را بیشتر از معمول با روغن زیتون و لیموی تازه خوش طعم كنید تا همه افراد خانواده از آن مصرف كنند.
محصولات گیاهی و میوههای تازه بخورید
واقعا مهم نیست چه نوعی از سبزی و میوه، مهم مصرف روزانه و افزایش مصرف است. اغلب سبزیها و محصولات گیاهی تازه، غنی از آنتی اكسیدان هستند و میتوانند عوارض آلودگی هوا را كاهش دهند.این روزها پرتغال، نارنگی، سیب، لیمو شیرین به وفور در بازار یافت میشود.این میوهها سرشار از ویتامین سی هستند؛ در نتیجه از مصرف آنها دریغ نكنید.
سیب سرب را جذب میكند
در میان میوهها سیب، سرب را جذب میكند و مانع رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، هویج، انبه، كدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع كلم، گوجهفرنگی، كیوی و غلات سبوسدار هم این خاصیت را دارند.
كلم بروكلی به طور خاص تنفس را راحت تر میكند. حتما در هر وعده غذایی شامل صبحانه، نهار و شام یك نوع یا بیشتر سبزی و محصولات گیاهی تازه و میوه مصرف كنید.
سیر و پیاز مملو از مواد ضد سرطانی
سیر و پیاز دارای آنتی اكسیدانهای قوی هستند كه نقش مهمی در كاهش خطر رادیكالهای آزادی كه از هوای محیط وارد بدن میشوند دارند. اشعه ماورای بنفش، دود ناشی از سیگار و كلا آلایندههای هوا از طریق ریه وارد بدن شده و رادیكالهای آزادی كه در اثر ورود آنها به سیستم حیاتی ما ایجاد می شود، كلا سیستم ایمنی و سلامت ما را در معرض خطر قرار میدهد.
آنتی اكسیدانها میتوانند این خطر را كاهش دهند. سیر با خاصیت آنتی اكسیدانی خود از بروز التهاب در سینوسها و آلرژیهای مرتبط جلوگیری میكند.
ماهیهای بخارپز فراموش نشود
ماهی آبپز یا تنوری غنی از اسیدهای چرب امگا 3مانند ساردین، قباد، سالمون، شاه ماهی، قزلآلا (حتی انواع پرورشی) و ماهیهای آزاد در كنار میگو میتوانند از اثرات زیان بار تركیبات التهابآور آلایندهها بكاهند و مصرف آن به مبتلایان آسم، تنگی نفس و مشكلات قلبی و التهابی توصیه میشود.
سس یا رب گوجه فرنگی خانگی بخورید
لیكوپن موجود در بعضی از غذاها مانند گوجه فرنگی نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و كاهش آسم دارند. به جای اینكه مصرف پاستا و ماكارونی را زیاد كنید، سس گوجه فرنگی آن را زیاد كنید. مطمئن شوید كه رب یا سس گوجه فرنگی تقلبی نباشد. در صورت عدم اطمینان بهتر است خودتان با گوجه فرنگی سس درست كنید و یا از گوجه فرنگی در صبحانه و نهار و شام استفاده كنید.
آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه میل شود
آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه به دلیل داشتن تركیبات فلاونوئیدی به دفاع بدن در برابر عوامل اكسیدكننده كه از طریق آلودگی هوا وارد بدن میشوند كمك میكند؛ در مقابل خوراكیهای پرچرب، پرپروتئین و غذاهای فرآوری شده آماده میتوانند سرعت اكسیداسیون و افزایش رادیكالهای مضر آزاد را در بدن بالا ببرند.
این توصیهها را جدی بگیرید!
1.خوردن آنتی اكسیدانها راهی برای مقابله با عوارض آلودگی هواست.افرادی كه كمبود كلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار میگیرند.
2.تغذیه متعادل و مناسب با در دسترس قرار دادن مواد مغذی كه هر یك به طریقی بافتهای بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاینده یاری میكنند، نقش موثری در حفظ سلامت بدن دارد.
3.سبزیها و میوهای تازه، منابع غنی ویتامین C هستند. حساسیت این مواد به حرارت، نور و PH محیط بالاست؛ مثلاً با افزودن جوش شیرین به غذا، ویتامین موجود در این مواد غیر فعال میشود. از این رو بهتر است میوهها و سبزیجات را تازه مصرف كنید.
4.روغن سویا، آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغنهای گیاهی، غنی ترین منابع ویتامین E هستند. ویتامینهای E نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارند.
مواد غذایی چرب و چیلی ممنوع !
5. تا میتوانید از غذاهای فست فودی پرهیز كنید.در روزهایی كه آلودگی هوا بسیار زیاد است، از خوردن غذاهای چرب به خصوص چربیهای جامد حیوانی و فست فودها پرهیز كنید؛ زیرا مصرف چنین غذاهایی سبب تشدید كاهش توان بدنی و ذهنی شما در طول روز خواهد شد.
خوردن تنقلات كم ارزش مانند چیپس، پفك ، نوشابه های گازدار،مواد حاوی نگهدارنده مانند سوسیس و كالباس ،مواد كافئین دار مانند قهوه،نسكافه و .... را به كلی فراموش كنید.
6. روزانه بینی و گلوی خود را با آب نمك معمولی و نه خیلی شور شستشو دهید. با این كار مجاری تنفسی تان تمیز میشود.
7.هنگام برگشتن از كار روزانه به خانه سعی كنید دوش گرفته یا حداقل سر و صورت خود را با آب و صابون بشویید تا آلودگی نشسته بر آن از بین برود.
8.لبنیات میل كنید اما كم چرب؛ در زمان آلودگی هوا باید بیشتر از روزهای معمول دیگر شیر، ماست و دوغ بنوشید، زیرا فسفر، منیزیم و كلسیمی موجود در لبنیات به عنوان خنثی كننده سموم عمل كرده و تاثیر به سزایی در كاهش صدمات دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا، خواهد داشت.میزان كلسیم موجود در بدن رابطه معكوس با جذب سرب در بدن خواهد داشت.
دقت كنیم! متاسفانه آلودگی هوا جزئی از زندگی روزمره ما شده است؛ در نتیجه باید به ابزار مقابله با آن تجهیز شویم؛ این ابزار همان مصرف غذاهای موثر در كاهش آسیبهای ناشی از آلودگی هوا بر سلامت ماست.