عضو هیئت علمی دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: بیماران مبتلا به نقرس باید رژیم غذایی كم پورین داشته باشند.
غزاله اسلامیان افزود: بالا رفتن اسیداوریك در خون افراد مبتلا به نقرس موجب رسوب این تركیب به همراه سدیم در مفاصل مختلف فرد و در نتیجه دردهای مزمن آرتریتی میشود.
به گفته وی این عارضه بیشتر در مفاصل كوچك مربوط به انگشتان دست و پا ارخ میدهد.
اسلامیان به افراد مبتلا به نقرس كه دارای اضافه وزن و چاقی هستند توصیه كرد كه در گام اول نسبت به به كاهش وزن اصولی اقدام كنند.
وی افزود: در مبتلایان به نقرس، غلظت اسید اوریك افزایش مییابد، در نتیجه برای این بیماران یك رژیم غذایی كم پورین تجویز میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان كرد: پورینها در داخل سلولهای مواد غذایی در ملكول های DNA و RNA وجود دارند و در نتیجه میزان پورین موجود در هر ماده غذایی به تعداد سلولهای آن ماده غذایی بستگی دارد و هرچه تعداد سلولهای یك ماده غذایی بیشتر باشد میزان پورین موجود در آن ماده غذایی نیز بیشتر است.
به گفته وی، به طور مثال تخم مرغ در كل، یك سلول است و به اندازه یك سلول پورین دارد، در حالی كه جگر، دل و قلوه دارای تعداد زیادی سلول هستند و به همان نسبت هم پورین بیشتری دارند.
اسلامیان تاكید كرد: در بیماران مبتلا به نقرس، مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد پورین باید از رژیم غذایی حذف شوند اما مواد غذایی دارای مقادیر متوسط پورین میتوانند به میزان متوسط در رژیم غذایی گنجانده شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه به مبتلایان به نقرس توصیه كرد: از مصرف مواد غذایی شامل دل، قلوه، جگر، خوش گوشت، مغز، گوشت غاز، گوشت كبك، ماهیهای كوچك از جمله ساردین، ماهی كولی، شاه ماهی، صدف، خاویار، میگو، نوشیدنیهای الكلی، آبجو و ماءالشعیر پرهیز كنند.
به گفته وی، این افراد باید مصرف عصاره یا آبگوشت و آب مرغ، قندهای ساده شامل قند، شكر، نبات، آبنبات، شكلات، آبمیوه صنعتی، غلات صبحانه یا سریالهای حاوی شكر و نوشابه و نوشیدنیهای شیرین از جمله شربت و انواع شیرینیها را محدود كنند.
اسلامیان خاطرنشان كرد: این بیماران باید دریافت آب كافی (كفایت آب با رنگ زرد كم رنگ ادرار تنظیم میشود)، كربوهیدرات پیچیده مانند غلات كامل، میوه، سبزی، غلات كامل مانند نان سبوسدار، ماكارونی سبوسدار، برنج قهوهای، میوههای حاوی ویتامین Cمانند پرتقال، نارنگی، توت فرنگی، هلو، كیوی، سبزیهای حاوی ویتامین Cمانند گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، میوههای حاوی آنتی اكسیدان مانند آلبالو، گیلاس و لبنیات كم چرب را با رعایت اصول تعادل و تنوع در برنامه غذایی خود بگنجانند.