مواد غذایی ای مانند سیب زمینی و موز كمی نارس حاوی نشاسته مقاوم هستند كه دارای برخی فواید سلامتی و بدون عوارض جانبی مضر هستند.
طبق نتایج یك مطالعه در سال 2017 ، این نشاستهها ممكن است به افراد كمك كنند كمتر غذا بخورند و همچنین سلامت روده و كنترل قند خون را بهبود بخشند.
اما یك بررسی در سال 2022 كه تأثیر نشاستههای مقاوم را بر روی بزرگسالان مبتلا به پیش دیابت و دیابت تجزیه و تحلیل میكند، بیان میكند كه قبل از نتیجهگیری باید مطالعات بیشتری انجام شود.
غذاهای نشاستهای مواد غذایی ای هستند كه حاوی كربوهیدرات بسیار زیادی هستند، مانند:
• سیب زمینیها
• برنج
• نان
• ماكارونی
• غلات
این مواد غذایی بخش مهمی از یك رژیم غذایی مغذی بوده و به طور معمول حاوی طیف وسیعی از مواد مغذی مانند فیبر، آهن، كلسیم و ویتامینهای B هستند.
پس از مصرف، غذاهای نشاستهای به سرعت به قند تجزیه میشوند كه بدن میتواند بلافاصله برای انرژی از آن استفاده كند.
اما مواد غذایی حاوی نشاستههای مقاوم به سرعت به قند تجزیه نمیشوند. همانند فیبر، نشاستههای مقاوم تمایل دارند بدون تغییر زیاد از طریق دستگاه گوارش حركت كنند و به ایجاد باكتریهای روده مفید كمك میكنند.
نمونههایی از مواد غذایی مملو از نشاسته مقاوم شامل موارد زیر است:
• لوبیا
• عدس
• نخود خشك
• موزهای سبز
نشاسته مقاوم میتواند به طور طبیعی هم تشكیل شود، مانند زمانی كه غذاهای نشاستهای مانند سیب زمینی و ماكارونی پخته شده و سپس خنك میشوند.
همانطور كه گفته شد، نشاسته مقاوم در روده كوچك هضم نمیشود. درعوض، در روده بزرگ تخمیر میشود، زنجیرههای اسید چرب كوتاه تولید میكند و در اصل به نوعی فیبر تبدیل میشود.
این زنجیرههای اسیدی به عنوان منبع انرژی برای سلولهای روده بزرگ عمل میكنند.
افزایش اسیدهای چرب در روده بزرگ ممكن است به جلوگیری از تشكیل سلولهای غیرطبیعی در روده كمك كند.
این تعامل میتواند یك مزیت بالقوه برای مبتلایان به دیابت نوع 2 داشته باشد.
علاوه بر این شواهدی وجود دارد كه نشاسته مقاوم ممكن است سلامت روده را بهبود بخشد و با تحریك انتشار هورمونهای رودهای كه اشتها را سركوب میكند، گرسنگی پس از غذا را كاهش دهد.
مصرف منظم غذاهای مملو از نشاسته مقاوم، همراه با مقدار زیادی میوه، سبزیجات و آجیل میتواند سلامتی را بهبود بخشد.