عضو هیئت علمی دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه نمك دریا از میزان كافی ید برای تامین نیاز روزانه افراد برخوردار نیست، گفت: هنگام خرید نمك طعام، حتما محصول یددار تصفیه شده را خریداری كنید.
دكتر سیده زهرا شریعت پناهی - عضو هیئت علمی دانشكده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور گفت: نمك دریا حاصل تبخیر آب دریا است و در سواحل دریا انباشته میشود.
به گفته وی، این نمك انباشته شده در سواحل دریا در معرض هوای آزاد و نور خورشید قرار میگیرد مقادیر قابل توجهی از ید آن تبخیر می شود. نمك دریا دارای میزان كافی ید برای تامین نیاز روزانه افراد نیست.
این دانشیار دانشگاه با اشاره به وجود انواع ناخالصی در نمك دریا گفت: نمك دریا دارای انواع ناخالصی های نامحلول نظیر شن، خاك، گل و لای و همچنین ناخالصیهای محلول نظیر گچ، سرب، جیوه ، آرسنیك و كادمیوم است كه باعث ایجاد سرطان و عوارضی نظیر كم خونی، آسیب پوستی، آسیب به استخوانها، كبد، كلیه و طحال می شود.
وی افزود: بیشترین ناخالصی موجود در نمك تصفیه نشده گچ یا سولفات كلسیم است كه به دلیل سفید بودن رنگ آن قابل تشخیص از اصل نمك نیست، اما نمكی كه حاوی مقدار زیادی از این ماده باشد تلخ است و با نمك تصفیه شده فرق دارد.
شریعت پناهی در ادامه سخنان خود هشدار داد: ناخالصیهای موجود در نمك غیرتصفیه باعث پنهان شدن شوری نمك می شوند. به همین دلیل فرد برای رسیدن به طعم دلخواه خود از مقدار نمك بیشتری استفاده می كند كه در نتیجه احتمال خطر بالا رفتن فشارخون در فرد افزایش می یابد.
اصول مهم در تهیه و نگهداری نمك
این دانشیار دانشگاه با اشاره به نحوه صحیح نگهداری نمك یددار تصفیه شده گفت: نمك یددار باید در ظروف دربسته از جنس چوبی، سفالی، پلاستیكی و یا شیشه رنگی نگهداری شود و این ظروف دور از نور، حرارت، رطوبت و هوا باشد.
وی توصیه كرد: افراد نمك مورد نیاز خود را به اندازه خریداری كنند تا حداكثر شش ماه پس از خرید مصرف شود.
این متخصص تغذیه همچنین تاكید كرد: به منظور حفظ ید حتما هنگام طبخ غذا نمك در مرحله انتهایی پخت به غذا اضافه شود.
توصیه های مهم هنگام خرید نمك
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به افراد توصیه كرد هنگام خرید نمك طعام، حتما محصول یددار تصفیه شده را خریداری كنند.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، شریعت پناهی توجه به درج عبارت یددار تصفیه شده بر روی بسته بندی، توجه به تاریخ تولید و انقضا، توجه به پروانه ساخت و علامت استاندارد و میزان خلوص نمك بر روی بسته بندی(حداقل خلوص 99,2 درصد) را هنگام خرید توصیه كرد.
این دانشیار دانشگاه با اشاره به نشر برخی از مطالب غیرعلمی توسط افراد سودجو درخصوص نمك یددار، نمك دریا و سنگ نمك در برخی سایتها تاكید كرد: مصرف نمك تصفیه شده یددار در حد توصیه شده برای تمام افراد جامعه ضروری است و با هیچ گونه عارضه جانبی همراه نیست.