شایع ترین علت سردرد/عارضه دوبینی ناگهانی

جراح و متخصص مغز و اعصاب، دوبینی ناگهانی را علامت بسیار مهمی برشمرد كه حتما باید توسط متخصص مورد ارزیابی قرار گیرد و نباید مورد غفلت واقع شود.

1401/02/10
|
09:05

علیرضا زالی گفت: سندرم گرفتگی مچ دست در خانم‌ها شیوع بالاتری دارد و بیشتر در سنین 50-35 سال دیده می‌شود و علائم آن، گزگز و خواب رفتگی دست‌ها است كه در شب‌ها تشدید می‌شود.

وی افزود: در این سندرم اعصاب ناحیه مچ دست تحت فشار قرار می‌گیرد و به علل مختلفی نظیر افزایش وزن، كم كاری تیروئید، بارداری و…، ایجاد می‌شود اما اكثر موارد به دلایل مكانیكی و تحت فشار قرار گرفتن اعصاب دست ایجاد می‌شود.

به گفته زالی، درمان كوتاه مدت این عارضه شامل اجتناب یا كاهش فعالیت‌هایی است كه اعصاب دست را تحت فشار می‌گذارد است و در موارد خفیف درمان دارویی، در موارد متوسط استفاده از مچ بندهای مخصوص و تزریق موضعی و در موارد بسیار شدید نیز یك جراحی ساده انجام می‌شود.

وی، لرزش دست در جوانان به ویژه اگر در هر دو دست باشد را نیازمند بررسی برشمرد و گفت: مهم‌ترین علت آن اضطراب و مشكلات روحی و روانی و پركاری تیرویید است. البته در موارد بسیار نادری نیز ممكن است به دلیل بیماری ویلسون باشد.

استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی خاطرنشان كرد: لرزش دست گاهی ارثی است اما حتماً باید توسط پزشك بررسی شود و لرزش‌هایی كه در اثر اضطراب است، در سنین پایین به دارو جواب می‌دهد.

زالی یادآور شد: افرادی كه جراحی دیسك كمر یا گردن انجام می‌دهند پس از جراحی باید توصیه‌های پزشك را حتماً رعایت كنند. به اغلب این افراد توصیه می‌شود وزن خود را كاهش دهند در غیر این صورت ممكن است علائم بیماری عود كند.

این جراح مغز و اعصاب خاطرنشان كرد: فردی كه دچار مشكلات دیسك كمر است، ستون فقرات وی نیز دچار اشكال است و اگر الگوی زندگی خود را اصلاح نكند به شرایط قبل از عمل بازمی گردد.

زالی، یكی از علل عود دیسك‌های كمر و عدم بهبودی بعد از عمل جراحی را ضعیف بودن عضلات ستون فقرات در اطراف مهره‌ها عنوان كرد و یادآور شد: به این افراد معمولاً انجام فیزیوتراپی و ورزش، روش‌های توانبخشی و درمان دارویی و ورزش‌های ایزومتریك مثل شنا توصیه می‌شود.

وی با اشاره به اینكه احتمال عود دیسك كمر بعد از جراحی در سال‌های آتی بین 5 تا 10 درصد است، تاكید كرد: بعد از جراحی فرد باید حتماً نكات توصیه شده نظیر كاهش وزن، اصول بهداشتی و ارگونومیك در هنگام كار، عدم انجام كارهای سنگین را رعایت كند در غیر این صورت احتمال عود بیماری افزایش می‌یابد.

زالی گفت: در ضربه‌های مغزی گاهی همراه با آسیب مغز، زنجیره گوش داخلی كه مربوط به تعادل است نیز دچار آسیب می‌شود. در این صورت پس از انجام درمان‌های لازم، فرد نیازمند درمان توانبخشی تعادلی نیز هست و برای این منظور باید به متخصصان شنوایی شناسی تعادلی مراجعه كند.

وی، میگرن را شایع‌ترین سردرد عنوان كرد كه دارای انواع و علل مختلفی است و زمینه توارثی و سرشتی نیز دارد.

به گفته زالی، به این بیماران داروهای پیشگیری كننده سردردهای میگرنی توصیه می‌شود اما اغلب بیماران فقط زمانی كه دچار سردرد می‌شوند دارو را استفاده می‌كنند.

وی، برخی عوامل نظیر بی خوابی، گرسنگی مستمر و پیوسته، استفاده طولانی مدت از تبلت یا نگاه كردن به تلویزیون، استرس‌های روزانه و مواد غذایی نظیر پنیر و شكلات را موجب تشدید علائم میگرن عنوان كرد.

زالی، پرهیز مواد غذایی، استفاده از داروهای پیشگیری كننده میگرن، استفاده از بوتاكس در موارد مزمن مقاوم به دارو و در موارد بسیار نادر جراحی را از جمله درمان‌های میگرن برشمرد.

وی، میگرن را بیماری ابتدا و انتهای میانسالی عنوان كرد و افزود: با بالا رفتن سن میگرن كاهش می‌یابد و معمولاً بعد از 50 سالگی شكل گیری اولیه میگرن نادر است. در خانم‌ها با توجه به اینكه دوران قاعدگی به دلیل اختلالات هورمونی یكی از علل اصلی تشدید میگرن است بعد از یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی و افت استروژن شدت میگرن كاهش می‌یابد یا كلاً از بین می‌رود.

این جراح و متخصص مغز و اعصاب، دوبینی ناگهانی را علامت بسیار مهمی برشمرد كه متناسب با گروه سنی حتماً باید توسط متخصص ارزیابی شود.

وی تاكید كرد: اساساً علت دوبینی ارگانیك است و نباید مورد غفلت واقع شود. هر فردی با دوبینی در هر مقطع سنی باید برای پیگیری‌های بیشتر به پزشك مراجعه كند.

به گفته زالی، دوبینی در فرد 70 ساله ممكن است به علت سكته كوچك در ساقه مغز ، در فرد مبتلا به دیابت ناشی از عوارض عروقی، در جوان به علت بیماری‌های نظیر MS و در بچه‌ها به علت ضایعه مغزی باشد.

وی تاكید كرد: در هر گروه سنی باید دوبینی جدی گرفته شود و بررسی شود و بسته به زمان، شكل گیری و علائم و نشانه‌های همراه آن توسط متخصص مغز و اعصاب بررسی شود.

زالی در ادامه به افراد مبتلا به دیسك‌های خشك توصیه كرد: گرچه فرایند خشكی یا از دست دادن آب دیسك‌های بین مهره‌ای ارتباط مستقیمی با نوشیدن آب ندارد اما در افرادی كه مبتلا به این عارضه هستند كاهش مصرف آب باعث تشدید فرایند مذكور می‌شود بنابراین توصیه می‌كنیم این افراد در طول روز آب كافی مصرف كنند.

وی افزود: در بیماران مبتلا به MS شایع‌ترین علتی كه منجر به گرفتگی عضلات می‌شود، اسپاسم عضلانی است كه باید درمان شود و در این افراد علاوه بر درمان MS درمان‌های ضد اسپاسم نیز انجام می‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، جابجایی یا لغزش مهره‌های كمر را عارضه‌ای شایع برشمرد كه به دلایل ارثی یا در اثر ضربه همراه یا بدون ترك خوردگی ممكن است ایجاد شود.

زالی خاطرنشان كرد: در مرحله اول درمان این عارضه درمان طبی و استفاده از كمربند است و در مواقع پیشرونده كه منجر به بروز دردهای مقاوم به درمان و اختلالات حركتی پا شود نیاز به فیكس كردن و جراحی باشد.

دسترسی سریع