راه های پیشگیری از جولان سرخك

در چند روز گذشته اخباری مبنی بر شناسایی مواردی از ابتلا به سرخك در برخی از استان های كشور منتشر و انتشار این خبر باعث شد افراد زیادی نگران ابتلا به این بیماری شوند. به همین دلیل به بررسی این بیماری و راه‌های پیشگیری و درمانش می‌پردازیم.

1401/01/21
|
09:42

سرخك چیست؟

سرخك یكی از شایع ترین بیماری‌های واگیر و حاد تنفسی است كه از طریق تماس مستقیم و غیرمستقیم با ترشحات دستگاه تنفس انتشار می‌یابد. به‌طور كلی سرخك یك بیماری دوره كودكی است كه می‌تواند به صورت یك بیماری خطرناك در افراد بالغ و جوان درآید.


علایم سرخك را بشناسید

* 10 تا 14 روز بعد از آلوده شدن، ویروس سرخك می‌تواند به صورت نهفته بماند. در این مدت هیچ نشانه و علایمی از سرخك وجود ندارد و بعد از آن دچار علایمی نظیر تب،سرفه خشك، آبریزش بینی، گلو درد، چشم های ملتهب و نوعی بثورات پوستی خواهید شد. این لكه‌ها در كودكان ابتدا روی صورت و گردن ایجاد می‌شود و به مرور كل بدن را می‌پوشاند.
* سرخك در افراد بزرگ سالی كه در كودكی واكسن سرخك یا دیگر نمونه‌های تركیبی را دریافت نكرده اند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند هم اتفاق می‌افتد و البته علایم آن در بزرگ سالان كمی متفاوت است و شامل تب، جوش‌های پوستی در تمام بدن، آبریزش بینی، سرخی چشم، سرفه خشك، اسهال و درد گوش است. در برخی موارد این بیماری موجب عفونت گوش و گلودردهای شدید هم خواهد شد.


با واكسن پیشگیری كنید

* تنها راه پیشگیری از ابتلا به سرخك زدن واكسن است. معمولاً اولین دوز واكسن، بین 12 تا 15 ماهگی به نوزادان زده می‌شود و دوز دوم آن به طور معمول بین چهار تا شش سالگی تزریق خواهد شد.
* اگر شما بزرگ سالی هستید كه در كودكی واكسن سرخك نزده اید یا سیستم ایمنی شما ضعیف است، ممكن است نیاز به واكسن سرخك داشته باشید.


در هنگام شیوع بیماری چه كنیم؟

سرخك از حدود چهار روز قبل و چهار روز بعد از پدیدار شدن بثورات بسیار واگیردار است، افراد مبتلا نباید در این مدت با افراد دیگر ارتباط برقرار كنند.بنابراین اگر در دوران كودكی واكسن دریافت نكرده اید،از افراد مبتلا كناره‌گیری كنید.


پیشگیری تنها راه درمان

هیچ درمان خاصی برای عفونت سرخكی كه ایجاد شده وجود ندارد. فرد مبتلا تنها باید دوره بیماری را كه معمولاً دو تا سه هفته طول می كشد، پشت سر بگذارد. بهترین درمان برای این بیماری جلوگیری از مبتلا شدن به آن است. با این حال زنان باردار، نوزادان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف كه در معرض ویروس قرار دارند می‌توانند تزریقی از آنتی بادی ها با نام ایمونوگلوبولین سرم دریافت كنند.


وزارت بهداشت چه می‌گوید؟

رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واكسن وزارت بهداشت، درباره مقابله با شیوع سرخك در ایران، اعلام كرد: «واكسیناسیون برای همه افراد رایگان است و صرف نظر از ملیت برای همه یكسان انجام می‌شود. همه كودكان باید در دو نوبت واكسن سرخك را تزریق كرده باشند پس اگر در هر سنی متوجه شدید واكسیناسیون كودك‌تان كامل نیست به مراكز بهداشتی مراجعه كنید.»

دسترسی سریع