روزه داری علاوه بر اینكه یك فریضه معنوی است، می تواند یك دستورالعمل تغذیه ای سالم نیز باشد به شرطی كه به توصیه های طب ایرانی توجه كنیم.
بنا بر اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، اگر از هر نوع بیماری گوارشی رنج میبرید حتماً قبل از شروع روزه داری با یك پزشك در مورد امكان روزه گرفتن مشورت كنید. در برخی بیماریها از جمله زخم اثنی عشر گرفتن روزه صحیح نیست و منجر به تشدید بیماری میشود.
مواد غذایی مختلف از نظر كیفیت و ویژگیها با هم متفاوت هستند و در نتیجه هضم آنها یكسان نخواهد بود. وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده شود، معده و دستگاه گوارش نمیتواند همه آنها را به حد نهایی هضم كند و در نتیجه فساد هضم رخ میدهد.
از مصرف غذاهای مختلف و سفرههای رنگین افطار و سحر خودداری كنید.
از خوردن سالاد و مخلفات در افطاری پرهیز كنید.
این مواد مخصوصاً اگر با حجم زیاد در كنار افطار یا با وعده اصلی مصرف شود باعث عدم هضم، نفخ، ترش كردن یا درد شكم میشوند.
اصولاً حلیم و آش رشته و امثال آن غذاهای سنگینی محسوب میشوند و غذای تابستان نیستند. پس آنها را از سفره افطار تابستانی خط بزنید و در صورت تمایل زیاد، به مقدار كم قانع شوید.
وعده افطار و شام را جدا كنید.
از آنجایی كه معده مدت طولانی خالی بوده است، توان هضم حجم بالای مواد را ندارد، لذا توصیه میشود در زمان افطار یك ماده غذایی میل شود و در صورت تمایل و نیاز حدود یك ساعت بعد شام میل شود.
از مصرف آب و نوشیدنی با غذا خودداری كنید؛ این اصل همیشه صادق است اما در ماه رمضان كه معده در طول روز كمی ضعیف میشود نمود بیشتری دارد و به شدت باعث اختلال هضم، رفلاكس، نفخ و…، میشود.
برخی غذاها را فراموش كنید؛ مصرف برخی غذاها مانند ماكارانی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه، به ویژه در وعده سحر در این ماه علاوه بر احساس سنگینی، امكان افزایش تشنگی در طول روز را به دنبال دارد. همچنین مواد غذایی پر ادویه و نمك حرارت بدن را بالا برده و موجب تشدید تشنگی میشود.
برای جلوگیری از یبوست به جای مصرف میوههای بسیار آبدار و خام كه باعث درد شكم میشوند میتوان خیسانده برگه هلو، زردآلو، انجیر و آلوی بخارا استفاده كرد. این خشكبار باید در آب جوش یا گلاب داغ یك ساعت خیسانده و سپس میل شود. بهتر است مصرف این تركیب یك تا دو ساعت بعد از شام باشد.