راهكارهای تغذیه ای برای ماه مبارك رمضان

روزه داری علاوه بر تعالی روح، به لحاظ پزشكی برای جسم فواید بسیار ارزشمندی دارد، اثر روزه داری بر سلامت دستگاه گوارش، قلب، كاهش وزن، سلامت مغز، كاهش فشار خون، سم زدایی و سلامت كبد، كاهش فرایندهای التهابی و افزایش ایمنی بدن اثبات شده است اما

1401/01/12
|
10:36

روش‌های غلط خورد و خوراك در این ماه باعث می‌شود كه بسیاری افراد نه تنها به پاكی و سلامت جسم دست نیابند، بلكه چند روزی از این ماه نگذشته دچار انواع مشكلات گوارشی از جمله نفخ، ترش معده، یبوست و... شوند.

تغذیه صحیح در ماه مبارك رمضان یكی از موارد مهمی است كه باید مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی و یا عصبی جلوگیری شود بنابراین رعایت راهكارهای ساده تغذیه ای در افطار و سحری می تواند روزه داران را به منظور دریافت منافع جسمی و بهره مندی از مزایای روحانی این ماه مبارك یاری كند.

طب ایرانی برای پیشگیری از این معضلات راهكارهایی ارائه می‌دهد:

_ اگر از هر نوع بیماری گوارشی رنج می‌برید حتما قبل از شروع ماه مبارك با یك پزشك در مورد امكان روزه گرفتن مشورت كنید. در برخی بیماری‌ها از جمله زخم اثنی عشر گرفتن روزه صحیح نیست و منجر به تشدید بیماری می‌شود.

_ مواد غذایی مختلف از نظر كیفیت و ویژگی‌ها با هم متفاوت هستند و در نتیجه هضم آنها یكسان نخواهد بود. وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده شود، معده و دستگاه گوارش نمی‌تواند همه آنها را به حد نهایی هضم كند و در نتیجه فساد هضم رخ می‌دهد.

_ از مصرف غذاهای مختلف و سفره‌های رنگین افطار و سحر خودداری كنید.

_ به سالاد و مخلفات افطار "نه" بگویید.

_ این مواد مخصوصا اگر با حجم زیاد در كنار افطار یا با وعده اصلی مصرف شود باعث عدم هضم، نفخ، ترش كردن یا درد شكم می‌شوند.

_ حلیم و آش رشته در تابستان؛ هرگز. اصولا حلیم و آش رشته و امثال آن غذاهای سنگینی محسوب می‌شوند و غذای تابستان نیستند. پس آنها را از سفره افطار تابستانی خط بزنید و در صورت تمایل زیاد، به مقدار كم قانع شوید.

_ وعده افطار و شام را جدا كنید.

_ از آنجایی كه معده مدت طولانی خالی بوده است، توان هضم حجم بالای مواد را ندارد، لذا توصیه می‌شود در زمان افطار یك ماده غذایی میل شود و در صورت تمایل و نیاز حدود یك ساعت بعد شام میل شود.

_ از مصرف آب و نوشیدنی با غذا خودداری كنید؛ این اصل همیشه صادق است اما در ماه رمضان كه معده در طول روز كمی ضعیف می‌شود نمود بیشتری دارد و به شدت باعث اختلال هضم، رفلاكس، نفخ و...می‌شود.

_ برخی غذاها را فراموش كنید؛ مصرف برخی غذاها مانند ماكارانی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه، به ویژه در وعده سحر در این ماه علاوه بر احساس سنگینی، امكان افزایش تشنگی در طول روز را به دنبال دارد. همچنین مواد غذایی پر ادویه و نمك حرارت بدن را بالا برده و موجب تشدید تشنگی می‌شود.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، برای جلوگیری از یبوست به جای مصرف میوه‌های بسیار آبدار و خام كه باعث درد شكم می‌شوند می‌توان خیسانده برگه هلو، زردآلو، انجیر و آلوی بخارا استفاده كرد. این خشكبار باید در آب جوش یا گلاب داغ یكساعت خیسانده و سپس میل شود. بهتر است مصرف این تركیب یك تا دو ساعت بعد از شام باشد.

دسترسی سریع