آشنایی با مواد غذایی بهبود دهنده و تشدید كننده بیماری نقرس

نقرس یكی از بیماری‌های التهابی است. علت این بیماری افزایش غیرطبیعی میزان اسیداوریك است. در نتیجه اورات‌های سدیم شكل گرفته و در مفاصل رسوب می­‌كنند و موجب درد در مفاصل می‌شوند.

1401/01/10
|
10:59

نقرس یكی از بیماری‌های التهابی است. علت این بیماری اختلال در متابولیسم پورین است كه در آن به‌ صورت غیرطبیعی میزان اسیداوریك بالا است در نتیجه اورات‌های سدیم شكل گرفته و در مفاصل رسوب می­كنند و موجب احساس درد در مفاصل می‌شود.

بنابراعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در این افراد ابتلا به بیماری‌های كلیوی مانند سنگ‌ كلیه اوریك اسیدی شایع است. نقرس معمولاً بعد از سن 45 سالگی و در مردان شایع‌تر است. همچین با درد ناگهانی حاد در مفصل انگشت پا شروع‌ شده و به بالا می‌رود.

اما تغذیه چگونه می‌تواند در كاهش التهاب و درد ناشی از نقرس موثر باشد؟
_ كاهش وزن یك عامل محافظت كننده در افراد چاق و دارای اضافه وزن است.

_ كتوزیس مرتبط با ناشتایی و رژیم كم كربوهیدرات علائم را در این بیماری تشدید می‌كند. در نتیجه رژیم‌های خودسرانه با محدودیت شدید نگیرید.

_ افزایش مصرف گوشت و غذاهای دریایی با افزایش اسیداوریك سرم مرتبط است. ولی دریافت پروتئین گیاهی این‌طور نیست. رژیم حاوی مقادیر بالای پورین گیاهی (لوبیاها، نخود، عدس) موجب افزایش ریسك بروز نقرس نمی‌شوند.

_ مصرف وعده غذایی متعادل همراه با دریافت محدود منابع حیوانی، الكل، مصرف منابع فروكتوز (نوشیدنی‌های شیرین شده و آب‌میوه‌ها، كمپوت‌ها)، كنترل كردن اندازه غذا و كاهش دریافت كربوهیدرات‌های ساده برای رسیدن به كاهش وزن و حساسیت انسولین توصیه می‌شوند.

_ رژیم سرشار از لبنیات كم‌چرب و مكمل ویتامین C با كاهش خطر بروز نقرس در ارتباط است.

_ دریافت قهوه، اما نه چای سبز، با كاهش سطوح سرمی اورات همراه است و از این نظر می‌تواند محافظت‌كننده باشد.

_ لبنیات مانند شیر یا پنیر، تخم‌مرغ، پروتئین گیاهی و قهوه در نقرس نقش محافظت‌كننده‌ دارند.

_ هر واحد اضافی گوشت در روز خطر نقرس را 21 درصد و هر واحد اضافه غذای دریایی در هفته خطر نقرس را 7 درصد افزایش می‌دهد.

_ دریافت حبوبات خشك و سبزیجات با نقرس در ارتباط نیست.

_ فروكتوز و شكر باعث مقاومت به انسولین و سندروم متابولیك شده و ریسك هایپر اوریسمی را افزایش می‌دهند.

_ دریافت بالای پروتئین گیاهی، مغزها، سبزی‌ها، حبوبات، غلات كامل، میوه‌های با قند پایین و روغن‌های گیاهی توصیه می‌شود.

_ اگرچه ماهی باعث افزایش سطح اورات می‌شود اما فواید قلبی عروقی آن بیشتر است. (ماهی‌هایی كه امگا-3 دارند.)

_ تخم مرغ و مرغ، منابع پروتئینی كم خطر تری هستند در صورتی كه در حد تعادل استفاده شوند.

_ مصرف قهوه مفید است اما شروع تازه مصرف قهوه (برای اولین بار) با بدتر شدن نقرس همراه است.

_ مكمل یاری با ویتامین C مفید است.

_ مصرف گیلاس ممكن است مفید باشد.

_ در دوره‌های فعال بیماری باید مصرف آب افزایش یابد (حداقل 8 لیوان در روز) و از دریافت گوشت و الكل پرهیز شود.

_ غذاهای غنی از پورین مانند آب­گوشت، مغز حیوانی، دل، جگر، قلوه و انواع گوشت‌ها (گوشت قرمز، مرغ و ماهی) باید در مبتلایان نقرس محدود شود.

دسترسی سریع