چاقی یك اختلال مزمن است كه به دلیل تجمع بیش از حد چربی در بدن اتفاق می افتد و بروز مشكلات متعددی را برای سلامتی به همراه دارد كه از آن جمله می توان به بیماری های قلبی، دیابت، فشار خون بالا، آرتریت شدید و حتی برخی سرطانها اشاره كرد.
چاقی یك بحران در حوزه سلامت عمومی در سراسر جهان است كه یك سوم كل جمعیت جهان از آن رنج میبرند و طبق گزارشها از هر پنج كودك یك نفر و بیش از یك نفر از هر سه بزرگسال به آن دچار هستند.
بیماری های زمینه ای بیشماری مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماری ایسكمیك قلبی، كبد چرب، سیروز كبدی، سنگ كیسه صفرا، سكته، سرطان، پوكی استخوان، ناباروری و آسیب های روانی با چاقی مرتبط هستند.
دلایل چاقی
چاقی یك اختلال پیچیده است كه شامل تاثیرات ژنتیكی، رفتاری، متابولیك و هورمونی بر وزن بدن میشود. به طور كلی در نوجوانان و كودكان، عادات غذایی ضعیف و عدم تحرك بدنی منجر به افزایش وزن می شود. از مهمترین عوامل چاقی می توان به موارد زیر اشاره كرد:
- نوع سبك زندگی مانند رژیم غذایی ناسالم كه همراه با مصرف فراوان فست فود و نوشیدنی های پر كالری است و به افزایش وزن كمك می كند.
- كم تحركی نیز منجر به سبك زندگی بی تحرك می شود كه به نوبه خود باعث می شود فرد میزان كالری بیشتری نسبت به آنچه در طول روز و از طریق ورزش و فعالیت های روزمره می سوزاند، دریافت كند.
- بیماری ها و داروهایی وجود دارند كه منجر به افزایش وزن می شوند. سندرم پرادر-ویلی، سندرم كوشینگ و زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیكیستیك بیشتر دچار افزایش وزن می شوند. برخی از داروها نیز به چاقی كمك می كنند كه شامل داروهای افسردگی، داروهای ضد تشنج، داروهای دیابت، استروئیدها و مسدود كننده های بتا می شود.
توصیه های پیشگیرانه
تغییر در سبك زندگی شامل رژیم غذایی، تحرك و اصلاح فعالیتهای روزمره در پیشگیری از چاقی موثر است. بنابراین، همواره توصیه میشود كه ورزش روزانه به مدت حداقل 30 دقیقه برای تمام روزهای هفته و اصلاح رژیم غذایی برای حفظ وزن سالم و كاهش وزن ضروری است.