سیاست جمعیت در كشورها اهمیت فراوانی دارد و در برنامه ریزی های توسعه آنها بسیار موثر است. این امر در كشورهای در حال توسعه، با توجه به مهاجر پذیر نبودن آن ها و تكیه بر جمعیت خود كشور، اهمیت بیشتری پیدا می كند.
سیاست های جمعیتی در مسیر توسعه كشور ها نقش مهمی دارند. با مرور سیاست های جمعیتی اجرایی شده در كشور و سیاست پیشنهاد شده كنونی، به نظر می رسد زمان پایان دادن به شیوه عمل مقطعی و آزمون و خطا در این حوزه فرا رسیده است.
آنچه مهم است استخراج ابعاد و عوامل موثر بر سیاستگذاری كلان جمعیت و تلاش به منظور طراحی چارچوبی جامع برای سیاستگذاری جمعیت در ایران است. به طور كلی در سیاست های جمعیتی، باید ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستیتوسعه پایدار را در كنار رشد جمعیت با هم در نظر گرفت و بین آنها تعادل به وجود آورد. جمعیت كشور باید در حدی نگه داشته شود كه به كیفیت زندگی انسان ها لطمه وارد نشود.
در این راستا، بهره گیری از نظریه تناسب جمعیتی مفید واقع می شود و ملاحظه همزمان سه بعد كمیت، كیفیت و پراكندگی جمعیت با توجه به آمایش سرزمین باید مد نظر قرار گیرد. اینكه افزایش یا كاهش جمعیت در كدام مناطق ایران و در كدام اقشار اقتصادی و اجتماعی ایرانیان و به چه میزان صورت گیرد تا كیفیت زندگی آنها در حالت بهینه باقی بماند.
سیاست افزایش جمعیت اخیر در ایران در آستانه مرحله مشروعیت بخشی قرار گرفته است و مشروعیت بخشی درمورد آن، به دلیل نیاز به مشاركت مستقیم مردم برای اجرای آن در مقایسه با بسیاری سیاست های دیگر، اهمیت فراوانی دارد. بنا بر این اگر دولت (به معنای اعم آن) نه فقط بر مبنای كاهش نرخ جمعیت و باروری و در نتیجه نگرانی های اقتصادی و امنیتی، بلكه بر اساس چارچوبی كاملا علمی و منسجم و مبتنی بر برآیند دیدگاه های ذی مدخلان، و در نظر داشتن كیفیت زندگی اقشار گوناگون جامعه، به سیاست بالا بردن میزان جمعیت رسیده است، بهتر است این چارچوب را به منظور قانع ساختن مردم هر چه زودتر در دسترس همگان قرار دهد، برنامه های خود را برای رفع نگرانی های ذی مدخلان از اجرای این سیاست و شواهدی را مبنی بر امكان تحقق عملی آنها ارائه دهد و در راستای مشروعیت بخشی سربع تر به سیاست خود و فراهم كردن زمینه همكاری بهنگام مردم با آن بكوشد.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "نیم نگاه" كاری از گروه خانواده در روز 30 اردیبشهت ماه راس ساعت 12:00 به بررسی موضوع سیاست ها و اقدامات وزارت بهداشت برای افزایش نرخ رشد جمعیت و ترغیب خانواده ها به فرزندآوری می پردازد.