برای پیشگیری از ازدیاد بیماران خاص؛ پرهیز از ازدواجهای فامیلی، توجه به آزمایشات قبل از ازدواج و بارداری و طرحِ غربالگریِ به موقع نوزادان در تمام نقاط كشور توصیه می شود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، 18 اردیبهشت به عنوان روز جهانی تالاسمی، بیماریهای خاص و صعبالعلاج نامگذاری شده است. بیماری های خاص و صعبالعلاج، بیماریهایی است كه در جامعه عمومیت ندارند و درمان آنها به فراهم كردن شرایط ویژه نیاز دارد.
براساس تعریف وزارت بهداشت، چهار بیماری تالاسمی، هموفیلی، دیالیز و ام اس در زمره بیماران خاص و بیماریهای سرطان، ام اس، پیوند كلیه، دیابت، اوتیسم و ای بی جز بیماریهای صعب العلاج هستند. این بیماران عمدتا شرایط درمانی ویژهای دارند، داروهای شان كم بوده و هزینههای درمانشان بالاست.
بیماریهای واگیر بر اثر عواملی چون ویروس، باكتری و انگلها منتقل میشود و بیماریهای غیر واگیر سختدرمان از عوامل وراثتی، محیطی یا تركیبی از هر دو به وجود میآید.
پیشگیری از بیماریهای غیر واگیردار شامل انجام مشاوره ژنتیك و غربالگری قبل از تولد در افراد پرخطر است، بهترین روش پیشگیری از بیماریهای واگیردار ارتقا سطح آموزش بهداشت همگانی و نظارت مستمر بر اماكن مرتبط با سلامت عمومی است.
اصلاح سبك زندگی در ابعاد تغذیهای، رفتاری، عدم استعمال دخانیات، عدم مصرف الكل، ورزش و افزایش فعالیتهای بدنی، متناسب كردن وزن، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخشده، افزایش مصرف سبزیجات و میوه، كاهش مصرف نمك، كاهش فشارهای روانی و دوری از استرس و اضطراب از جمله راهكارهای پیشگیری از بیماری صعبالعلاج است.
برای پیشگیری از ازدیاد بیماران خاص و برای كمك به این بیماران چه كارهایی باید انجام داد؟
پرهیز از ازدواجهای فامیلی
توجه به آزمایشات قبل از ازدواج و بارداری
طرحِ غربالگریِ به موقع نوزادان در تمام نقاط كشور
راهاندازیِ ایستگاههای چكاپ سرپایی در مدارس، دانشگاهها، خیابان و ایستگاههای مترو در تمام نقاط كشور
بیمه رایگانِ بیماریهای خاص شامل تمامیِ موارد درمانی و دارویی این بیماران در سراسر كشور
افزایش تعداد كلینیك های درمانیِ بیماریهای خاص
افزایش تعداد واحدهای مددكاری در سراسر كشور
تحتِ پوشش قرار دادن كامل تمام بیماران خاص در سراسر كشور