تخریب عصب بینایی با روشهایی مثل فیزیوتراپی مغزی یا لیزر امكان پذیر نیست و اگر تخریب عصب بینایی در مراحل اولیه رفع شود ممكن است بینایی برگردد و شاید هم برنگردد.
به نقل از چشم پزشك و فوق تخصص قرنیه در گفتگو با رادیو سلامت با بیان اینكه تخریب عصب بینایی با روشهایی مثل فیزیوتراپی مغزی یا لیزر امكان پذیر نیست، گفت: البته باید عوامل تخریب عصب بینایی را بررسی كنیم. زیر چهل سال، عوامل فشارنده عصب، جز شایعترین عوامل هستند.
شایعترین آن، ادونوم هیپوفیز است كه منطقه پشت كرهی چشم است و زیر مغز قرار دارد و در منطقه زیر عصب بینایی است. اگر غده هیپوفیز درشت شود به عصب فشار میآید و تخریب میشود كه باید این ادنوم از بین رود تا فشار از بین برود. اگر این مشكل رفع شد و در اوایل بیماری باشد ممكن است بینایی برگردد و شاید هم برنگردد.
وی ادامه داد: بیشترین علت كاهش بینایی در افراد بالای چهل سال، در اثر تخریب، این است كه خون رسانی كم شده است یا میتواند در اثر دیابت، بیماریهای عروقی و ... خون رسانی كم شود و عصب آرام آرام تخریب شود. مقداری در خانمها بیشتر است؛ اما جنسیت خیلی تاثیری ندارد. بالاتر از سن چهل سال مثلا 60 سال، بیماری گلوكوما چشم (آب سیاه) كه فشار چشم بالا میرود كه در اثر آن، عصب به مرور تخریب میشود و حالا بر اساس تشخیص هركدام از این بیماری ها، مداواها متفاوت است.
این فوق تخصص قرینه در ادامه بیان كرد: مثلا در بالا بودن فشار چشم یا آب سیاه اولین داروها پایین آورنده فشار چشم هستند مثل قطرههای كاهش فشار چشم، فشار را پایین میآورند و جلوی تخریب را میگیرند. عصبها كه علامتها را به مغز میرسانند با فشار بالای چشم تخریب میشوند. فرد در این حالت اطراف را نمیبیند و متوجه نمیدهند و اگر هم بفهمند اهمیت نمیدهد و این فشار به كل بینایی میرسد و نابینایی به بار میآورد و بیشتر نابینایی برای این بیماری آب سیاه یا گلوكوما هست كه با تخریب اثر بینایی همراه است و قابل برگشت نیست و باید از قبل جلوگیری شود تا فشار چشم پایین بیاید.
وی در خصوص نشانه یا علائم آب سیاه گفت: متاسفانه آب سیاه علائمی ندارد. ما در معاینات روزمره كه برای افراد انجام میدهیم حتما فشار را میگیریم و درمان میكنیم. از سن چهل سال به بالا باید به دكتر مراجعه كرد و چكاپ كرد. در اكثر سالمندان و كسانی كه عمل میكنند، مگس پرانی است كه عارضهای ندارد و مداوایی هم ندارد. بیشتر تحمل است و كم كم محو میشود.
فرتوك زاده بیان كرد: جای نگرانی نیست. خشكی چشم باعث درهم دیدن تصاویر میشود. پس باید بعد از عمل حتما قطره اشك مصنوعی استفاده شود هر شش ساعت یك قطره.
وی در پاسخ به این پرسش كه اگر عینكی باشیم و از عینك استفاده نكنیم باعث تشدید تاری دید میشود؟، گفت: در سن پایین باعث تنبلی چشم میشود و بچهها باید عینك بزنند تا تنبلی چشم از بین برود.
فرتوك زاده در پایان در خصوص قوز قرنیه اظهارداشت: قرنیه انسان یه جسم مدور منظم است و مثل نیم كره است كه باعث میشود ما اجسام را ببینیم. قرنیه انسان به دلیل علتهای ژنتیكی یا اكتسابی ممكن است قوز پیدا كند. نامنظم شود و از حالت كروی در آید و با عینك هم خوب نمیشود و نمیشود با عینك هم دید. معمولا ارثی است و درصد كمی اكتسابی است. برای درمان در مراحل اولیه عمل میكنیم و اگر بیماری پیشرفتهتر باشد پیوند قرنیه انجام میدهیم.