فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

چهار مولفه اصلی تاب آوری : چگونه تاب آوری خود را بالا ببریم؟

*دكتر جواد طلسچی یكتا: چشمان خود را ببندید و آخرین باری كه احساس كردید تاب آوری داشتید را به خاطر آورید. به‌یاد داشته باشید كه این موضوع حتما نباید برگشت از یك اتفاق ناگوار باشد.

1401/06/08
|
09:27

این احساس می تواند زمانی كه كاملا احساس سرزندگی، ارتباط، تعامل و خلاقیت دارید، برای شما رخ دهد؛ یا زمانی كه كاری جدید را انجام داده یا بابت موفقیت ها و موهبت های داده شده قدردانی می كنید.
تاب آوری چیست؟

از زمان همه گیری كرونا، درباره تاب آوری زیاد شنیده ایم. بسیاری از افراد گمان می كنند كه زندگی دیگر به حالت عادی و قبل باز نخواهد گشت. حال تاب آوری چیست، چگونه كمك می كند، اگر قبلا از تاب آوری استفاده كرده ایم پس ایجاد تاب آوری یعنی چه؟
در ابتدا شاید مجبور شوید كه تعریفی كه در ذهن دارید را تغییر داده تا بتوانید معانی جامع این واژه را درك كنید. وقتی فردی پس از یك واقعه ناگوار نیاز دارد كه به حالت اول برگردد، تاب آوری یك شی حاضر و آماده بر روی قفسه نیست كه دست بیندازد و آن را بردارد. بازگشت به حالت اول ، یك بُعد از تاب آوری است و ممكن است مثل حركت در مسیری باشد كه انتهای آن، مقصد شما نیست.
می دانیم كه تاب آوری از لحاظ جسمی ، توانایی بازگشت به حالت عادی است. ما این توانایی را داریم كه بدون قضاوت با بدن ، احساس، فكر و واكنش هایمان ارتباط برقرار كنیم. اما این همه موضوع نیست.
مبحث تاب آوری بر ارزیابی، تصدیق و انتخاب افراد اثر می گذارد. افراد دانسته شرایط جدیدی را خلق می كنند تا بتوانند با چشم اندازی وسیعتر و راه حلی خلاقانه تر برای موقعیت حال حاضر به هدف بازگردند. این خصوصیتی است كه هر روز تاحدی مورد استفاده همه است. این یك ویژگی است كه مدیران كاردان جهت الهام بخشی به مشتریان یا تیم خود برای دیدن فرصت های عالی و ایجاد ارتباط ، استفاده می كنند.

چهار مولفه اصلی تاب آوری

ایجاد تاب آوری همچون عضله سازی، نیازمند تلاش آگاهانه و مستمر برای تقویت چهار مولفه مهم است.
این چهار مولفه عبارتند از : خود آگاهی، خود مراقبتی، اندیشه ورزی و حفظ دیدگاه وسیعتر
اگر فرد در تقویت این مولفه ها توانمند باشد پس توانایی ایجاد تاب آوری بیشتر را نیز دارد. اگر مطمئن نیستید كه تاب آوری دارید، اینجا تمرینی برای شناخت تاب آوری وجود دارد كه بتوانید تاب آوری درونی خود را بروز دهید.
چشمان خود را ببندید و آخرین باری كه احساس كردید تاب آوری داشتید را به خاطر آورید. به‌یاد داشته باشید كه این موضوع حتما نباید برگشت از یك اتفاق ناگوار باشد. این احساس می تواند زمانی كه كاملا احساس سرزندگی، ارتباط، تعامل و خلاقیت دارید، برای شما رخ دهد؛ یا زمانی كه كاری جدید را انجام داده یا بابت موفقیت ها و موهبت های داده شده قدردانی می كنید.

از خود این سوالات را بپرسید كه:

تاب آوری چگونه باعث می گردد كه فرد احساسات اش را درك كند؟ تاب آوری در فرد استرس كمتر، وضعیت با ثبات تر به همراه آرامش بیشتر ، بازگشت از اندوه، تنفس عمیق تر، آسودگی بیشتر را ایجاد می نماید.
چگونه تاب آوری، افراد را در تعاملشان با دیگران به آنها نزدیك تر می‌سازد؟ باعث می شود كه فرد قضاوت كمتر، درك بالاتر، ارتباط بهتر داشته و از رابطه مراقبت بیشتری نموده و شنونده بهتری باشد.
چگونه تاب آوری بر فردی كه كاری را در دست اقدام دارد اثر می گذارد؟ باعث می گردد زمان كار اضطراب كمتر، كنجكاوی بیشتر، شایستگی و مهارت بالاتر داشته و خلاق تر باشد.
چگونه تاب آوری دیدگاه فرد را پیرامون زندگی وسعت می بخشد؟ تاب آوری، فرد را انعطاف پذیرتر، شادتر، آگاه تر، مشتاق تر و مبتكرتر ساخته كه دارای فرصت های بیشتر و ذهنی بازتر خواهد بود.
اكنون این تمرین را به صورت یك فعالیت منظم و مستمر در آورید. نسبت به این تمرین متعهد باشید. در صورت لزوم بر روی تقویم خود زمانی را برای تمرین تاب آوری روزانه، هفتگی یا حداقل ماهی یك بار تعیین كنید. این تمرین شناسایی تاب آوری را با یك برنامه روتین پیوند دهید. من جمله پیاده روی در طبیعت، دیدن از یك مكان خاص، مسافرت رفتن، تمرین تنفس، روشن كردن شمع و گوش كردن به موسیقی برای مراقبه باعث می گردد كه شما را در موقعیت متفكرانه و مبتكرانه قرار می دهد.
ایجاد یك زمان و مكان خاص برای شناسایی تاب آوری و كار بر روی چهار مولفه ذكر شده، منجر به آمادگی بیشتر فرد در برابر مشكلات پیش رو خواهد شد.

دسترسی سریع
فراسو