از ساعت به مدت

عواملی كه افراد را مستعد ابتلا به كووید 19 می كند

دكتر شیما جزایری در ویژه برنامه "پاسخگو" گروه "تغذیه و سلامت" رادیو سلامت مطرح كرد.

1399/03/11
|
08:08

دكتر شیما جزایری در ویژه برنامه "پاسخگو" گروه "تغذیه و سلامت" رادیو سلامت مطرح كرد: در شرایط اپیدمی بیماری كووید 19 عواملی وجود دارد كه افراد را مستعد ابتلا می كند و احتمال ابتلا به فرم شدیدتر را افزایش می دهد. چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی از جمله این عوامل هستند كه تحت تاثیر تغذیه قرار دارند. در واقع یكسری الگوهای غذایی خاص ضمن این كه ما را مستعد چاقی و دیابت می كند سیستم ایمنی ما را تضعیف كرده و احتمال ابتلا به عفونت ها را افزایش می دهد.
ایشان ادامه داد: نمونه ای از این الگوهای غذایی، الگوی غذایی موسوم به غربی است . در این الگوی غذایی مصرف اسیدهای چرب اشباع زیاد است. چربی كه در گوشت و روغن های جامد وجود دارد جزء چربی های اشباع هستند كه وقتی زیاد استفاده شوند تنظیم سیستم ایمنی را برهم می زنند و ایمنی اكتسابی را كاهش می دهند.
همچنین در این رژیم كربوهیدارت های تصفیه شده خیلی زیاد است. متاسفانه ما ایرانی ها به میزان زیادی از برنج و نان های سفید كه از آرد سفید تهیه می شود استفاده می كنیم. مصرف این مواد غذایی از یك طرف ما را مستعد چاقی، بیماری های قلبی وعروقی و دیابت می كند و از طرف دیگر ایمنی اكتسابی را كاهش می دهد و ما بیشتر به عفونت ها مبتلا می شویم.
دكتر جزایری مصرف زیاد قندهای ساده مثل قند و شكر را از دیگر ویژگی های این الگوی غذایی عنوان كرد و ادامه داد: ما عادت داریم چای را با قند مصرف كنیم. همچنین آب میوه ها و نوشابه ها هم جز قندهای ساده هستد كه سیستم ایمنی را تضعیف می كند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: در الگوی غذایی غربی میزان مصرف سبزی و فیبر كم است این در شرایطی ست كه ما باید در روز 5 واحد میوه و سبزی مصرف كنیم.
دكتر جزایری توضیح داد: یك عدد میوه متوسط معادل یك واحد میوه و نصف لیوان سبزیجات پخته یا یك لیوان از سبزیجات خام معادل یك واحد سبزی در نظر گرفته می شود.
دكترای تخصصی تغذیه اظهار كرد: یكی از مشكلات دیگر این الگوی غذایی این است كه مصرف منابع اسیدهای چرب غیراشباع با یك پیوند دوگانه نظیر روغن زیتون و روغن كنجد و كانولا هم در آن بسیار كم است.
وی افزود: البته ما یكسری از اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه نظیر روغن ذرت و آفتابگردان را بیشتر مصرف می كنیم. مشكلی كه این مواد غذایی دارند این است كه حاوی اسید چرب امگا 6 هستند كه اگر زیاد مصرف شوند و میزان امگا 3 در رژیم غذایی كم باشد منجر به كاهش تاثیر امگا3 در بدن شده كه متعاقب برهم خوردن این تعادل تنظیم سیستم ایمنی هم برهم می خورد.
دكتر جزایری عنوان كرد: متاسفانه منابع امگا 3 در رژیم غذایی ما كم است. بهترین منابع امگا 3 ماهی های چرب چون ماهی شیر است كه خیلی كم مصرف می كنیم. از منابع گیاهی امگا 3 هم گردو، روغن سویا، روغن كانولا و كلزا و بذر كتان است كه این مواد هم در رژیم غذایی ما كم است.
دكترای تخصصی تغذیه در پایان تاكید كرد: الگوی غذایی غربی آنتی اكسیدان كمی دارد. آنتی اكسیدان ها از دیابت و بیماری های قلبی عروقی كه ما را مستعد بیماری های عفونی می كنند پیشگری می كنند و هم به طور مستقیم سیستم ایمنی ما را تقویت می كنند و احتمال و شدت ابتلا را تا حدودی كاهش می دهند.
سبزی ها و میوه ها از منابع آنتی اكسیدان ها هستند. ادویه ها هم از منابع دیگر انتی اكسیدان ها هستند و مصرف ادویه هایی چون زردچوبه و زعفران در مقادیر متعادل و نه به صورت مكمل می تواند سیستم ایمنی ما را تنظیم كند .

دسترسی سریع
پاسخگو