یك متخصص تغذیه گفت: سلنیوم در عملكرد بسیاری از آنزیم ها كه برای سلامتی انسان ضروری هستند، نقش دارد.
دكتر منصور رضایی متخصص تغذیه در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه سلنیوم، یكی از مهمترین آنتی اكسیدانهای موجود در بدن و جزو ریزمغذیهاست، گفت: سلنیوم، یكی از مهمترین آنتی اكسیدانهای موجود در بدن و جزء ریزمغذیهاست كه بدن بهمقدار بسیار كم به آن نیاز دارد. نیاز روزانه هر فرد به این ماده معدنی 50 میگروگرم است. اگر این رادیكال ها خنثی نشوند، به طرف استرس اكسیداتیو میرویم. وجود آنتی اكسیدانهایی مثل ویتامینE ،C و سلینوم خنثی كننده رادیكالهای آزاد هستند. سلنیوم سرب، آرسنیك، كادمیوم را كه فلزات سنگین هستند، از بدن دفع میكند.
رضایی با تاكیید بر اینكه نیاز به سلنیوم از دوران جنینی شروع میشود و تا سالمندی ادامه دارد، بیان كرد: این عنصر در تكامل قلب و ریه جنین نقش دارد و ما باید ذخیره سلنیوم داشته باشیم؛ در غیر اینصورت نوزاد با مشكل كمبود روبرو میشود. از دیگر كاركردهای سلنیوم روی عملكرد طبیعی غدد تیروئید است. در كنار ید، كمبود سلنیوم هم باعث كم كاری تیروئید میشود. این عنصر در ایمنی سلولی و ایمنی همورال نیز نقش دارد و كمبود آن با بروز انواع سرطانها، دیابت، آرتریت روماتوئید، ناباروری در مردان همراه است. از بیماریهای مغر و اعصاب كه با كمبود سلنیوم مرتبط است، میتوانیم به اوتیسم و آلزایمر اشاره نماییم.
وی در ادامه تاكید كرد: سلنیوم از طریق خاك جذب گیاه میشود. خاك ما از نظر سلنیوم فقیر است و به همین علت گیاهی كه در چنین خاكهایی رشد می كند، سلنیوم را از طریق خاك جذب نمیكند. اگر دام و طیور از گیاهی كه سلنیوم دارند تغذیه شوند، سلنیوم گیاه وارد شیر، گوشت و تحم مرغ نیز میشود. اگر بخواهیم دسته بندی كنیم منابع سلنیوم به ترتیب شامل ماهی، دانه ها و مغزها، غلات كامل و حبوبات است. البته دور ریختن آب گوشت و مرغ باعث دور ریختن املاح موجود در آن از جمله سلنیوم میشود و این بهشرطی است كه مرغ یا گوشت با آب بسیار زیاد طبخ نشده باشند و آبی كه برای طبخ مرغ یا گوشت استفاده شده است، نه كم باشد و نه زیاد.
این متخصص تغذیه در پایان اظهارداشت: در علم تغذیه، اگر كسی به مادهای حساسیت دارد باید آن ماده غذایی را حذف كند و از جانشینهای آن ماده با مشورت پزشك استفاده كند.