یك متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: معمولاً با افزایش سن، نیازسالمندان به انرژی كاهش یافته و تمایل به مصرف غذا كمتر میشود.
دكتر كوروش صمدپور، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبكه رادیویی سلامت با بیان این مطلب افزود: سالمندان آسیب پذیر شده و نیاز های تغذیه ایی آنها تغییر پیدا میكند.توصیه های تغذیه ای به افراد سالمند درارتقا كیفیت زندگیشان كمك موثری می كند.
وی در ادامه به برخی از مشكلات رایج در سالمندان اشاره و بیان كرد: افزایش توده چربی: كم شدن تحركات جسمانی و افزایش سن باعث تحلیل رفتن عضلات و افزایش نسبت چربی و بروز چاقی شود و عوارضی كه به دلیل چاقی به وجود می آید افزایش پیدا می كند. كم شدن توده های عضلانی :زمانی كه توده عضلانی كاهش می یابد قدرت عضلانی و عملكرد فیزیكی نیز تحلیل می رود.به همین دلیل در راه رفتن مشكل به وجود می آید و احتمال اینكه فرد به بیماری های گوناگون مبتلا شود ،بالا می رود. كم شدن متابولیسم پایه :در طول زندگی متابولیسم پایه در هر دهه به مقدار پانزده تا بیست درصد كاهش پیدا می كند و به همین دلیل میران سوخت وساز بدن كاهش پیدا می كند.
صمدپور ادامه داد: كم شدن حواس پنج گانه:چون در حس بویایی و چشایی مشكل به وجود می آید افراد در انتخاب مواد غذایی تشخیص كمتری دارند. پرزهای چشای كم شده و همچنین در عصب بویایی اختلال به وجود می آید. مشكلات عروقی:كم شدن الاستیسیته عروق خونی در افراد سالمند باعث افزایش فشارخون و به دنبال آن خطر عوارض عروقی قلب و مغز افزایش پیدامی كند
وی در ادامه تاكید كرد: مشكلات دهان و دندان:تحلیل رفتن لثه ها و پوسیدگی دندان ها می تواند در جویدن مشكلاتی را به وجود آورد كه در نتیجه بعضی ازغذاها و سبزیجات بعلت مشكلات دندانی از سفره غذایی حذف گردد. مشكلات گوارشی: مشكلات گوارشی باعث كاهش قابلیت هضم غذا و جذب مواد غذایی مورد نیاز از جمله بعضی از ویتامین ها و املاح می شود. به دلیل كم تحركی احتمال یبوست بالا می رود و مصرف داروهای متعدی كهمعمولا سالمندان مجبور به استفاده هستند در دستگاه گوارش تغییراتی را ایجاد می كند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در ادامه با بیان اینكه كمآبی در فرد سالمند بیشتر است درباره تغذیه سالمندان گفت: افراد سالمند برای اینكه بتوانند دوران سالمندی با كیفیتی داشته باشند باید نیاز های غذایی خود را بدانند و اگر بیماری خاصی دارند و یا اینكه داروی خاصی مصرف می كنند برنامه غذایی متناسب با بیماری آن ها برایشان در نظر گرفته شود.
وی در ادامه افزود: توجه به دریافت كافی مایعات در سالمندان به دو دلیل مهم است: 1- میزان احساس تشنگی كمتر است. 2- مواد زائد و سموم آهستهتر از بدن دفع میشوند؛ پس لازم است مایعات بیشتر نوشیده شود (6 تا 8 لیوان آب، مصرف سوپ رقیق، آب میوه، شیر یا دوغ) مصرف برخی داروها نیز از عوامل ایجاد كمآبی در سالمندان است.
صمدپور با بیان اینكه مشكلات ادراری و كلیوی در سالمندان بیشتر است، ادامه داد: نخوردن آب در ساعات طولانی باعث تهنشین شدن مواد زائد در سیستم كلیوی شده و احتمال بروز بیماری در این افراد را افزایش میدهد.
وی با تاكید بر اینكه در سالمندان میزان جذب كلسیم پایینتر است و میزان دفع كلسیم بالاتر است، گفت: پس لازم است: در برنامه غذایی حتما لبنیات به صورت ساده یا تركیب در غذا (سوپ، فرنی و . . .) مصرف شود. ماهی و خشكبار بیشتر استفاده شود و تحت نظر پزشك ازمكمل ویتامین د استفاده كنند
به گفته وی، سالمندان باید به این نكات توجه كند: مصرف نكردن غذاهای چرب؛ پرهیز از خوردن نمك زیاد؛ كم كردن مصرف كافئین و نخوردن چای و قهوه پیش از خواب؛ دریافت مواد غذایی متنوع از گروه های مختلف غذایی؛ دریافت كافی سبزیجات و میو ه ها؛ تحرك بدنی روزانه در صورت امكان.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در پایان اظهارداشت: حضور فرزندان و نوه ها باعث تغییر روحیه و بهتر شدن اشتها سالمندان می شود بنابراین سعی كنید تعداد و توالی دیدارتان را از سالمندان بیشتر كنید.