غذا سلامت زندگی شنبه تا سه شنبه از ساعت 13:15 به مدت 30 دقیقه

رادیو سلامت

غذا سلامت زندگي

مصرف زیاد غذاهای فوق فرآوری شده به مغز آسیب می رساند

به گفته محققان، چیپس، پیتزا، و كلوچه ها خوشمزه هستند، اما رژیم غذایی مملو از غذاهای فوق فرآوری شده مانند اینها ممكن است در ابتلا به زوال مغز دخیل باشند.

1401/09/21
|
09:42

غذاهای فوق فرآوری شده دارای مقدار زیادی مواد افزودنی و ناسالم مانند شكر، نمك، چربی، رنگ‌های مصنوعی و مواد نگهدارنده هستند. به عنوان مثال می‌توان به وعده‌های غذایی منجمد، نوشابه‌ها، هات داگ و غذاهای سرد، فست فود، كلوچه‌های بسته بندی شده، كیك‌ها و تنقلات شور اشاره كرد.

این غذاها با افزایش خطر بیماری قلبی، سندرم متابولیك و چاقی مرتبط هستند.

اكنون، دانشمندان در برزیل آنها را با خطر بیشتر كاهش قدرت مغز مرتبط كرده اند.

«ناتالیا گومز گونكالز»، محقق ارشد این مطالعه از دانشگاه سائوپائولو، می‌گوید: «زوال شناختی می‌تواند نتیجه ضایعات رگ‌های ریز در مغز، كاهش حجم مغز یا حتی التهاب سیستمیك ناشی از مصرف غذاهای فوق‌العاده فرآوری‌شده باشد».

گونكالز گفت: «انتخاب رژیم غذایی یك روش قدرتمند برای كمك به عملكرد سالم مغز است.»

وی گفت: «میانسالی دوره مهمی از زندگی برای اتخاذ اقدامات پیشگیرانه از طریق تغییرات شیوه زندگی است، زیرا انتخاب‌هایی كه در این سن انجام می‌دهیم بر سالهای بعدتر ما تأثیر می‌گذارد.»

وی در ادامه افزود: «این بدان معنا نیست كه حتی اگر افراد مسن شیوه زندگی سالم‌تری را اتخاذ كنند، نتیجه نمی‌گیرند.»

برای این مطالعه، محققان داده‌های مربوط به حدود 11000 زن و مرد را با میانگین سنی 52 سال جمع آوری كردند.

گونكالز گفت: «در طول یك دوره پیگیری متوسط هشت ساله، شركت كنندگانی كه بیش از 20 درصد از كالری‌های روزانه شأن را از غذاهای فوق فرآوری شده دریافت می‌كردند، 28 درصد زوال شناختی كلی شأن سریع‌تر بود و كاهش عملكرد اجرایی شأن هم 25 درصد سریع‌تر بود. این ارتباط برای بزرگسالان 35 تا 59 ساله در مقایسه با بزرگسالان مسن‌تر از 59 سال قوی‌تر بود.»

به گفته گونكالز، «عملكرد اجرایی مربوط به توانایی ما در برنامه ریزی و اجرای اهداف است و شناخت كلی تركیبی از همه حوزه‌های شناختی از جمله عملكرد اجرایی، تسلط كلامی و حافظه است. بنابراین كاهش عملكرد شناختی می‌تواند در كارهای روزمره ما اختلال ایجاد كند.»

برای تأیید اینكه آیا مصرف زیاد غذاهای فوق العاده فراوری شده واقعاً به طور مستقیم به مغز آسیب می‌رساند، مطالعه بیشتری لازم است.

دسترسی سریع
غذا سلامت زندگی