از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

«چشم» محلی است كه جذب دارو در آن به سرعت انجام می شود/ آنچه باید درباره «قطره های چشمی» بدانیم؟

اگر قطره چشمی، بعد از مدت زمان مشخص از باز شدن آن دور انداخته نشود، در این صورت قطره به انواع میكروب ها آلوده می شود و عفونت های مختلف چشمی را ایجاد می كند.

1396/01/14
|
14:53

دكتر نوشین محمدحسینی، داروساز در برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت درباره مصرف منطقی دارو: قطره های چشمی در پاسخ به این پرسش كه آیا قطره های دارویی به لحاظ شیوه نگهداری و مصرف منطقی، نسبت به سایر داروها، اهمیت كم تری دارد؟، گفت: خیر؛ دارو به هر شكلی كه باشد، چه تزریق- خوراكی- فرو پوستی یا شیاف هیچ تفاوتی نمی كند چرا كه اگر دارو درست نگهداری نشود؛ ‌ممكن است مواد میكروبی در داخل آن رشد بكند و یا تغییر فرمت شیمیایی كه در دارو ایجاد می شود، ضمن كم شدن اثر دارو، ممكن است به تركیب سمی تبدیل شود كه باعث آسیب بر بدن شود. در مورد برخی اشكال دارویی احتیاطات بیشتری باید داشته باشیم از جمله قطره های به خصوص قطره های استریل چشمی.
وی با بیان اینكه نمی توان قطره چشمی كه پزشك برای ما تجویز كرده است را برای دیگران نیز توصیه كنیم، افزود: چون ممكن است علائم ما دو نفر مشابه باشد. اما علت بیماری مادو نفر مشابه نباشد. هم چنین چشم از ارگان های بسیار بسیار حساس است و ارگان های مختلفی از چشم ما نگه داری می كنند. هم خود چشم و هم غدد دیگر بدن سلامت چشم را حفظ می كنند.
این داروساز در ادامه بیان كرد: چشم از محل هایی است كه جذب دارو در آن خیلی به سرعت انجام می شود. اگرچه مقدار بسیار بسیار كمی دارو در آن جای می گیرد به اندازه یك قطره چشم ما گنجایش دارد؛ اما همان یك قطره، اثرات زیادی بر چشم می گذارد و اگر یك قطره دارو را به اشتباه داخل چشم بریزیم اثرات زیادی بر چشم می گذارد و می تواند در چشم بیماری جدی ایجاد كند. بخصوص در مورد ریختن قطره های كورتیكوانزوئیدی در چشم باید دقت كنیم
وی در پاسخ به این پرسش كه اضافه كردن مواد نگه دارنده هنگام تولید دارود به قطره های چشمی چه تاثیری دارد؟، تاكید كرد: ماده نگه دارنده ؛ از رشد میكروب جلوگیری می كند وقتی سر قطره باز می شود، قطره در معرض میكروب ها قرار می گیرد و ممكن است به پلك یا مژه بخورد . قطره باعث انتقال آلودگی از چشم یك فرد، به چشم فرد دیگری می شود، پس نباید افراد از قطره ها چشمی هم دیگر استفاد كنند.
ممدحسینی درباره شیوه ریختن قطره در داخل چشم بیان كرد: اول باید دست را آب و صابون شستشو داد. دوم اینكه سرقطره یا مژه و پلك تماس پیدا نكند. بعد سطح بیرونی چشم كه به سمت بینی نیست را به صورت یك قاشق درآورد و به سمت پایین بكشیم. یك قطره داخل آن بچكانیم بعد چشم را ببندیم و با چشم بسته مردمك چشم را بچرخانیم. همزمان دست را به آرامی روی قسمت داخلی چشم نزدیك بینی نگه داریم تا از خروج قطره از طریق مجرای اشكی جلوگیری شود و قطره مدت بیشتری در داخل چشم بماند.
وی در ادامه تصریح كرد: وقتی شما قطره را روی قسمت داخلی می ریزید، قطره به سرعت خارج می شود. اگر شما فرصت گردش قطره را در داخل چشم ندهید، قطره در یك جا متمركز می شود و همه ی چشم با قطره تماس پیدا نمیكند به خصوص افرادی كه از اشك چشم استفاده یم كنند باید مدت بیشتری چشم را بگردانند تا چشم ها با اشك تماس پیدا كند.
این داروساز در پایان در پاسخ به این سوال كه آیا استفاده مداوم از قطره اشك چشم یك بار مصرف كه پزشك تجویز كرده، اشكال دارد؟، گفت: خیر- به خصوص از نوعی كه یك بار مصرف است. ما دو نوع اشك مصنوعی داریم- یك نوع یك بار مصرف است. قطره چشمی بسته بندی شده و بعد از استفاده از قطره آن را دور می اندازید. این نوع قطره اشكی نگه دارنده ندارد و در نتیجه مشكل هم ایجاد نمی كند. اما قطره های چشمی معمولی را نباید طولانی مدت مصرف كرد. اگر مقداری از دارو باقی بماند ، باید آن را دور انداخت. چون طول مدت ماندگاری این نوع قطره ها ، بسته به شركت سازنده، 14 روز یا یك ماه می باشد. وقتی اثر ماده نگه دارنده تمام می شود باید داور دور انداخته شود.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی