از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

خود درمانی برای «آبسه» ممنوع است

آبسه وضعیتی است كه بدنبال عفونت دندانی و درگیر شدن مغز یا پالپ دندان كه بدنبال پوسیدگی، مجموعه داخل پالپ با اطلاقك عصب دندان و بعد كانال ریشه درگیر می‌شود.

1395/09/30
|
10:09

دكتر بهزاد هوشمند دندانپزشك، در گفت و گو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان این مطلب افزود: از انتهای كانال، عفونت به اطراف ریشه می رسد و در نهایت تجمع میكرو ارگانیسم ها و عدم تعادل میكرو ارگانیسم ها و تداخل میكروبی كه در آن جا اتفاق می‌افتد، منجر به فرآیند حاد تحت عنوان عفونت اطراف ریشه شده و نهایتا اگر شرایط دیگر هم مهیا شود، تبدیل به آبسه می شود.
وی با اشاره به این كه آبسه یك پروسه حاد ناشی از تجمع چرك و منشأ میكروبی است، ادامه داد: بخش دیگری از آبسه را در ناحیه دهان ناشی از عفونت های بافت های نگهدارنده دندان تقسیم بندی می كنیم. مجموعه لثه و ریشه كه دندان را به استخوان فك متصل می كند، به دنبال عدم رعایت بهداشت، فرد را وارد پروسه آبسه دندان می كند و این دو مورد از شایعترین عفونت‌های ناحیه دهان هستند.
این دندان پزشك تصریح كرد: پوسیدگی دندان و بیماری لثه عامل شایعترین عفونت های تجربه شده توسط بشر هستند. البته در كنار این ها ما آبسه های غیر دندانی هم داریم كه علت تشكیل آبسه كه در دهان، فك و صورت است، در مجاورت ارگان های اطراف فك و دهان است. مثلا از سینوس عفونت به دندان منتقل می شود. گاه این عفونت ها سیستم متابولیك بدن را به هم می ریزد كه این موارد اوژانس محسوب می شود و باید مراجعه به دندانپزشك صورت گیرد.
وی با تاكید بر این كه لازم است عفونت ها را جدی بگیریم، در توضیح عارضه ای كه ممكن است عفونت دندان عقل به دنبال داشته باشد، گفت: این عفونت ممكن است به عقب تر یعنی فضای حلق برود یا به سمت پایین تر یعنی كف دهان و حتی به مدیاستین و قفسه صدری بیمار هم برسد.
هوشمند متذكر شد: همواره تاكید بر مقدم شمردن پیشگیری است. گاه برخی بیماری ها شرایط مستعدتر می كند؛ ضمن این كه برخی عادات نادرست بهداشتی و تغذیه ای، شرایط را برای بیماری لثه فراهم می كند.
هوشمند در بخش دیگری از سخنان خود اشاره به پیوره داشت و گفت: پیوره به عفونت سنوج نگهدارنده دندانی گفته می شود و علت اصلی آن، تجمع پلاك میكروبی در ناحیه حاشیه شیار لثه است. با تشكیل پلاك میكروبی در این ناحیه، درگیری میكروارگانیسم ها در ناحیه و استفاده آنها از مواد غذایی كه هم از شیار لثه وارد می شود و هم در محیط دهان وجود دارد، باعث رشد و تكثیر میكروارگانیسم ها می شود.
این دندانپزشك در پایان اظهارداشت: با تكثیر میكروارگانیسم ها، الیافی كه باعث چسبیدن دندان به لثه می شود، سست شده و به مرور زمان و به دنبال تشكیل كیسه ای در محل، لثه از دندان جدا می شود. به توجه به این كه اكسیژنی به این كیسه نمی رسد، میكروارگانیسم های بی هوازی رشد می كنند و محصولات آنها استخوان فك را تخریب می كند.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی