میزان مرگ سالانه كودكان بر اثر اسهال در دنیا حدود 700 هزار كودك است كه آمار بسیار بالایی است.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر فرهاد ابوالحسن چوبدار، فوقتخصص نوزادان با حضور در برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت در خصوص اسهال كودكان به سوالات شنوندگان صدای دانش، نشاط و آرامش پاسخ داد كه در ادامه می خوانید.
چه زمانی، بیشترین وقت شیوع اسهال در كودكان است؟
تقریبا اسهال در تمام سال دیده میشود ولی در فصل بهار و تابستان شایع تر است، چرا كه هوا گرم میشود و بچهها از مدرسه فارغ میشوند و ارتباطشان با محیطها و افراد مختلف افزایش پیدا میكند.
میزان مرگ سالانه كودكان بر اثر اسهال در دنیا حدود 700 هزار كودك است كه آمار بسیار بالایی است. بهطور كلی، اسهال دومین علت مرگ و میر كودكان است. توجه داشته باشید، تشخیص زودهنگام منجر به كنترل بهتر این بیماری میشود، بخصوص مصرف نوشیدنیها، آب رسانی به بدن و تغذیه شیرخواران در دو سال اول زندگی باعث میشود، مقاومت بچهها در مقابل اسهال بیشتر باشد.
اخیرا واكسیناسیونی علیه شایعترین نوع ویروسی اسهال یعنی روتا ویروس انجام میشود كه بشدت مرگ و میر و اسهال را كاهش داده است .
چرا كودكان به اسهال مبتلا میشوند ؟
اسهال عفونی یا غیرعفونی است. اسهال غیرعفونی معمولا اسهال حاد ایجاد نمیكند، بلكه اسهال پایدار یا اسهال مزمن ایجاد میكند و میتواند مربوط به دستگاه ایمنی باشد كه در بیماریهایی مثل بیماریهای التهابی روده و كولیت ناشی از آلرژی در نوزادان دیده میشود .
سمها و توكسینهایی مثل جیوه، آرسنیك و سرب كه الان در شهرهای آلوده زیاد است و نیز مس و فلزات سنگین میتوانند اسهال ایجاد كنند. حشرهكش هم میتواند این وضعیت را ایجاد كند. اختلالات عملكردی روده (سندرم روده تحریكپذیر) نیز اسهال مزمن ایجاد میكند .
اسهال حاد چطور ایجاد میشود؟
اسهال حاد معمولا به دلایل عفونی یعنی از طریق میكروب، ویروس، انگل یا قارچ بروز میكند. علل ویروسی اسهال بسیار شایع است. تقریبا بیش از دو سوم موارد اسهال را علل ویروسی تشكیل میدهد و در تمام فصول سال نیز شایع است. این نوع اسهالها میتوانند باعث كمآبی شدید در اطفال بشوند و در فصل زمستان هم ممكن است باعث ایجاد اسهال شوند .
روتا ویروس (عامل شایع اسهال ویروسی) مثل میكروبها به سلولهای روده حمله میكند و باعث نه تنها ایجاد اسهال شود، بلكه بعد از درمان بیماریهای ویروسی نیز عوارضی در بیمار باقی میگذارد كه ممكن است گاه اسهال بیش از دو هفته طول بكشد. این ویروس به سلولها و آنزیمهایی كه هضمكننده لاكتوز است، حمله میكند و كودك بعد از بهبود، شروع به مصرف لبنیات میكند و دوباره دچار اسهال میشود. این نوع ویروس میتواند عوارضی مثل افزایش قندخون، كم آبی بسیار شدید و درگیری بقیه اندامهای بدن را ایجاد كند. به همین دلیل، برای تشخیص این نوع ویروس در كشورهای پیشرفته از روش جدیدی استفاده میشود، به این ترتیب كه یك كیت آزمایشگاهی را در مدفوع میگذارند و در عرض یك ساعت، این ویروس را تشخیص میدهند .