افراد چاق بیشتر مستعد ابتلا به كرونا و عوارض آن هستند؟

باید توجه كرد كه وضعیت وزنی فرد در ریسك ابتلای او به كرونا دخیل است. افرادی كه دچار چاقی هستند نسبت به بزرگسالان با وزن سالم، بیشتر مستعد ابتلا به COVID-19 شدید و مرگ و میر ناشی از COVID-19 هستند.

1400/11/02
|
10:00

به گزارش ایسنا و بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تغذیه یكی از عوامل بسیار مهم است كه سطح پاسخ ایمنی را تعیین می‌كند و تغذیه خوب در حمایت از پاسخ ایمنی مهم است. ایمنی ممكن است در افراد مسن، به ویژه در افرادی كه ضعیف هستند و در افرادی كه مبتلا به چاقی هستند، در افرادی كه دچار سوءتغذیه بوده و كمبود ریزمغذی دارند، مختل شود.

باید توجه كرد كه اختلالات ایمنی مرتبط با سوءتغذیه، حساسیت به عفونت را افزایش می‌دهد و به عفونت‌ها اجازه می‌دهد تا شدیدتر و حتی كشنده شوند. تغذیه خوب همچنین در ترویج باكتری‌های مفید متنوع روده مهم است كه به نوبه خود از سیستم ایمنی بدن حمایت می‌كند.

باید توجه داشت بیماری‌های غیرواگیر (NCD) حدود 70 درصد از كل مرگ و میرها را در سراسر جهان تشكیل می دهند. حال بیماری همه‌گیر كرونا با اختلالاتی كه در خدمات بهداشتی در كشورهای سراسر جهان ایجاد كرده است، بر توانایی مقابله با بیماری‌های غیرواگیر تأثیر گذاشته است؛ لغو مراقبت‌های انتخابی، كمبود نیروی انسانی برای رسیدگی به تعداد بسیار زیاد موارد و تعطیلی خدمات بیمارستانی از جمله دلایل آن ذكر شده بود. همراه با سایر عوامل خطر - رژیم غذایی ناسالم، مصرف الكل، عدم فعالیت بدنی و استرس - بیشتر افراد مبتلا به بیماری های غیرواگیر را در معرض خطر قرار می‌دهد.

تغذیه سالم به تقویت سیستم ایمنی كمك می‌كند و برعكس، فقدان یك رژیم غذایی سالم می‌تواند منجر به تضعیف ایمنی ذاتی و اكتسابی شود و فرد را مستعد ابتلا به عفونت ها كند.

با این حال، می‌توان با اصلاح الگوی غذایی سیستم ایمنی را تقویت كرد. راهنمای الزامات سلامت مرتبط با سیستم ایمنی، ویتامین‌ها و عناصر كمیاب خاصی مانند روی، آهن، سلنیوم و مس را برای نقش آنها در عملكرد سیستم ایمنی شناسایی كرده است. بررسی ریزمغذی‌ها و تأثیر آن‌ها بر سیستم ایمنی، نقش ویتامین‌های C و D و روی را در تقویت حمایت ایمنی و كاهش خطر عفونت‌ها نشان می‌دهد. بنابراین، مصرف یك رژیم غذایی غنی از مواد مغذی برای حمایت از سیستم ایمنی و مقابله با عوامل بیماری‌زا عاقلانه است.

تغذیه نامناسب مقادیر كافی از مواد مغذی مورد نیاز سیستم ایمنی را برای عملكرد خوب فراهم نمی‌كند و این امر با افزایش حساسیت به عفونت و ناتوانی در مبارزه با ویروس‌ها و باكتری‌ها وارد بدن می‌شود.

در این رابطه نقش ریزمغذی‌ها در حمایت از سیستم ایمنی به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعات بسیاری ثابت كرده‌اند ریز مغذی‌های متعدد نقش حیاتی در حمایت از پاسخ ایمنی دارند. نقش ویتامین‌های مختلف همچون A، C و D و مواد معدنی همچون روی، مس و آهن به خوبی بررسی شده است و نشان می‌دهد كه كمبود چندین مورد از این ریزمغذی‌ها بسیاری از جنبه‌های ایمنی ذاتی و اكتسابی را مختل می‌كند و حساسیت ابتلا به عفونت‌ها را افزایش می‌دهد.

به عنوان مثال نتایج چندین مطالعه نشان داده است كه پایین بودن سطح ویتامین D خطر ابتلا به SARS-CoV-2 و افزایش خطر بستری شدن در بیمارستان با COVID-19 و حتی مرگ را افزایش می‌دهد. در خصوص عنصر روی نیز این عنصراز فعالیت بسیاری از سلول‌های سیستم ایمنی پشتیبانی می كند، به كنترل استرس اكسیداتیو و التهاب كمك می كند و دارای اثرات ضد ویروسی از جمله مهار تكثیر كروناویروس ها خاصی است. كه از منابع مهم روی انواع گوشت، حبوبات و مغز دانه است.

باید توجه داشت وضعیت وزنی فرد نیز در ریسك ابتلای او به كرونا دخیل است. افرادی كه دچار چاقی هستند نسبت به بزرگسالان با وزن سالم بیشتر مستعد ابتلا به COVID-19 شدید و مرگ‌ومیر ناشی از COVID-19 هستند. به عنوان مثال، یك مرور سیستماتیك و متاآنالیز اخیراً منتشر شده از 22 مطالعه از هفت كشور در آمریكای شمالی، اروپا و آسیا گزارش داد كه چاقی با افزایش شانس 3 برابری احتمال بروز علائم شدید COVID-19 مرتبط است. همچنین نیاز به بستری شدن 1.6 برابر، بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه 1.3 برابر، تحت تهویه مكانیكی تهاجمی 1.7 برابر و ابتلا به سندرم دیسترس تنفسی حاد 2.8 برابر در مقایسه با بیماران با وزن طبیعی است.

دسترسی سریع