سینوفارم وارداتی به ایران از منبع «پكن» بود/ احتمال واكسیناسیون زیر 18ساله‌ها تا قبل از آذر

رییس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت تامین ارز دارو و تجهیزات پزشكی، شرایط تامین واكسن و ادامه واكسیناسیون علیه كرونا در كشور، واكسیناسیون كودكان، برخی انتقادات مبنی بر صرف پول واكسن برای تامین داروهایی مانند رمدسیویر و ...

1400/06/12
|
10:50

توضیحاتی را ارائه كرد..
به گزارش ایسنا، دكتر محمدرضا شانه‌ساز، درباره وضعیت ارز برای تامین دارو و واكسن گفت: واقعیت مطلب این است كه علی‌رغم همه مشكلاتی كه در زمینه تحریم‌ها وجود دارد، ما خصوصا در سال 1400، ظرف سه ماه گذشته مشكل خاصی در زمینه تامین ارز برای دارو و واكسن نداشتیم و میزان موارد كمبود هم به دلیل همین تامین به شدت كاهش پیدا كرده است. البته واقعا صرفه‌جویی‌هایی هم شده است؛ به طوری كه در سال 1397 حدود 4.2 میلیارد دلار تامین دارو و تجهیزات، ارزبری داشت اما سال 1398 با پیگیری‌ها و صرفه‌جویی ها و توجه به تولید داخلی به 3.4 میلیارد دلار توانستیم برسیم و در سال 1399 هم میزان مصرف ارزمان بدون كرونا، 2.84 میلیارد بود كه به دلیل توجه به تولید داخل بود و 560 میلیون دلار هم ارزبری مستقیم دارو و تجهیزا مربوط به كرونا بود. از بانك مركزی تشكر می‌كنم كه به‌ویژه در زمینه واكسن، ارز را به موقع تامین كرده و در سال جاری در این زمینه مشكل خاصی نداشتیم.

افزایش 10 درصدی ارزبری برای واردات مواد اولیه دارویی
كاهش 30 درصدی ارزبری برای كالاهای ساخته شده
وی افزود: در زمینه دارو 31 درصد صرفه‌جویی ارزی ایجاد كردیم. در حوزه تجهیزات پزشكی 22 درصد و در حوزه شیر خشك و مكمل 74 درصد صرفه‌جویی ایجاد كرده‌ایم. مجموعا 10 درصد برای مواد اولیه تولیدی، ارزی‌بری را افزایش دادیم و در عوض حدود 29 تا 30 درصد ارزبری‌مان در زمینه واردات و كالاهای ساخته شده، كاهش پیدا كرده است. بازار تولید داخلی ما در سال 1399 نسبت به سال 1397، بالغ بر 82 درصد رشد كرد. در مجموع در حوزه تجهیزات و مكمل‌ها 92 درصد رشد بازار تولید داخلی‌مان بوده و 21 درصد بازار واردات‌مان كوچك شده است. در عین حال در شرایط كرونا توجه به تولید داخلی باعث جهش‌هایی شد. به عنوان مثال در روز 150 هزار ماسك تولید می‌كردیم كه به 45 میلیون عدد تولید ماسك در روز رسیدیم.

85 درصد بالای 60 ساله‌ها واكسینه شدند
واكسیناسیون علیه كرونا هوشمند می‌شود
شانه‌ساز درباره وضعیت تامین واكسن كرونا و واكسیناسیون علیه كرونا در كشور گفت: ابتدا با توجه به این كه عمده مرگ و میر كرونا در سنین بالا اتفاق می‌افتاد كه به مردم و خانواده شهدای جامعه پزشكی كه عزیز از دست دادند، تسلیت عرض می‌كنیم كه 27 تا 28 داروساز هم از دست دادیم، بر این اساس واكسیناسیون را از سنین بالا آغاز كردیم. خوشبختانه اعداد 85 درصد را در این سنین رد می‌كنیم. یعنی 85 درصد افراد بالای 60 سال واكسینه شده‌اند. البته خیلی‌ها خودشان مراجعه نكردند. از این به بعد روش واكسیناسیون هوشمند دنبال می‌شود. در عین حال گروه‌های شغلی خاص كه بیشتر در معرض خطر هستند، مانند رانندگان وسایل نقلیه عمومی، هنرمندان و ... اكنون در اولویت‌های واكسیناسیون هستند.

تاكنون 30 میلیون دُز واكسن تزریق شده است
وی گفت: در حال حاضر دسترسی ما به واكسن خوشبختانه دارد بیشتر می‌شود و روز گذشته 2.5 میلیون واكسن وارد شد. بیش از 35 میلیون دُز واكسن داشتیم كه 30 میلیون دُز آن تزریق شده و 5 میلیون داریم. در هفته آینده اعداد بالاتری تامین می‌شود تا سرعت واكسیناسیون را در یكی - دو ماه آینده به شدت بالاتر خواهد رفت.

شانه‌ساز با بیان این كه بی‌اخلاقی در زمینه تامین واكسن برای سایر كشورها به وفور اتفاق افتاد، گفت: علی‌رغم این كه واقعا پیش‌خرید كردیم و با همه مشكلاتی كه در زمینه انتقال ارز داشتیم، این اقدام انجام شد. 16.8 میلیون دُز از كووكس خریداری كردیم و واقعا خود سازمان جهانی بهداشت هم اعلام كرد كه كشورهای سازنده همكاری نكردند. تاكنون با محموله جدیدی كه رسید 4.5 میلیون از سبد كووكس در اختیارمان قرار گرفته است.

كدام واكسن ایمن‌تر است؟
سینوفارم درجه دو نداریم
وی درباره تاثیر واكسن‌های مختلف و ادعای بی‌كیفیتی واكسن سینوفارم اظهار كرد: پلتفرم‌های تولید واكسن متفاوت است. اصلا این طور نیست كه سینوفارم درجه دو داشته باشیم. واقعا متاسفم از این كه برخی نشریات اخباری را به مردم منعكس می‌كنند كه باعث آشفتگی بیشتر ذهن می‌شود. تمام سینوفارمی كه گرفتیم از منبع پكن بوده است. البته پرونده سینوفارم ووهان در حال بررسی است و باید نظرات دقیق كارشناسی درباره آن مطرح شود. این كه به دروغ به مردم این مباحث را بگویند و این ترس را ایجاد كنند، غیر اخلاقی است و فكر می‌كنم كسانی كه نگاه اقتصادی و تاجرمآبانه دارند، پشت این مباحث هستند. ما اعلام كردیم كه اگر مداركی در این زمینه ارائه نشود، برای صیانت از آرامش روحی و روانی مردم از نشریه‌ای كه این خبر را به دروغ منتشر كرده، حتما شكایت خواهیم كرد.

شانه‌ساز با بیان این كه سازمان غذا و داروی ایران از سال 1391 به عنوان یك سازمان نظارتی قوی در سازمان جهانی بهداشت شناخته شد، گفت: باید توجه كرد كه واكسن‌های مختلف روش‌های مختلف تولید دارند و بعضا ایمنی‌زایی و عوارض متفاوت دارند، ممكن است یك واكسنی ایمنی‌زایی پایین‌تری داشته باشد، اما عوارضش هم به همین میزان كمتر است و برعكس. در هر حال در جهش‌های ویروسی هم ایمنی‌زایی متفاوت خواهد شد. واكسن‌هایی كه تاكنون گرفتیم، هیچ یك زیر 70 تا 75 درصد ایمنی‌زایی نداشتند و بالای 70 درصد ایمنی‌زایی داشتند. در تولید داخل هم ارقام قابل دفاع و خوبی در زمینه میزان ایمنی‌زایی داریم.

سرانجام تصمیم‌گیری برای واكسیناسیون كودكان
وی درباره واكسیناسیون نوجوانان و كودكان علیه كرونا در كشور گفت: واكسیناسیون كودكان و نوجوانان علیه كرونا از اولویت‌های جدی است و امیدواریم از اواخر شهریور و مهر ماه تولید واكسن‌های پاستور را داشته باشیم. البته واكسن‌های دیگر هم دارند این مطالعه را روی سنین پایین‌تر انجام می‌دهند مانند سینوفارم. گزارش‌هایی هم كه تاكنون داشتیم، ظاهرا نتایج خوبی داشتند. جزو اولویت‌ها است كه واكسیناسیون را زیر 18 سال ببریم و امیدواریم بتوانیم در داخل هم این واكسن‌ها را تامین كنیم. من واقعا امیدوار هستم كه این سنین واكسن دریافت كنند. به هر حال سرعت تامین واكسن در داخل و همزمان افزایش سرعت تولید، این امید را به شدت جدی كرده و فكر می‌كنم تا قبل از آذر بتوانیم زیر 18 سال را هم واكسینه كنیم.

شانه‌ساز گفت: واكسیناسیون حتما باید انجام شود اما ماسك‌زدن، رعایت فاصله‌گذاری فیزیكی، عدم دورهمی و ضدعفونی‌كردن مرتب دست‌ها هم نباید فراموش شود. ما در واكسیناسیون هدفمند كار كردیم و گروه در اولویت را زودتر واكسینه كردیم. قطعا باید سرعت واكسیناسیون باید بیشتر شود كه می‌شود.

پول واكسن برای "رمدسیویر" خرج شد؟
وی درباره برخی انتقادات مبنی بر این كه پول واكسن برای تامین داروهایی مانند رمدسیویر صرف شد، گفت: برای بحث واكسن تاكنون یك میلیارد دلار در نظر گرفته شده كه كاملا جدا از ارز دارو و تجهیزات است. بنابراین پول واكسن ربطی به ارز دارو و تجهیزات نداشته است. آن چه در بحث مصرف دارو وجود دارد، این است كه یك مرتبه مصرف 600 تا 700 هزار عددی رمدسیویر به نحوی به دلیل تعداد تجویز كه با موجی كه ایجاد شد، همخوانی نداشت، افزایش یافت كه بالای 4 تا 5 میلیون رفت؛ به طوری كه علی‌رغم اینكه هفت تا هشت تولیدكننده داشتیم و ذخایر را در نظر گرفته بودیم، طبیعی است كه با این حجم افزایش دچار كمبود شدیم.

شانه‌ساز كه در یك برنامه تلویزیونی صحبت می‌كرد، درباره وضعیت تولید واكسن های داخلی گفت: ما در زمینه تولید واكسن جزو شش كشوری هستیم كه توانستیم در دنیا واكسن را تولید كرده و به مصرف برسانیم. ان‌شاءالله واكسن تولید داخلی آنفلوآنزا هم امسال وارد بازار می‌شود. در بحث مواد اولیه دارویی ما 87 قلم ماده اولیه داشتیم كه 299 میلیون دلار صرفه‌جویی ایجاد كرد. ما همه پلتفرم‌های واكسن را در كشور كار می‌كنیم.

دسترسی سریع