مراقب موج هفتم كرونا باشیم

این روزها كه آمار بیماران و فوتی‌های كرونا در كشور تقریبا نزولی شده است، برای برخی این شائبه پیش آمده كه پاندمی كرونا به پایان رسیده است. در حالی كه دوباره شمار شهرهای قرمز رو به افزایش است.

1401/01/29
|
12:41

در روزهایی كه آمار كرونا تقریباً یك روند ثابت را دارد و موارد ابتلاء و فوتی‌ها نسبت به روزهای قبل از سال 1401، تقریباً بهتر شده است، به یكباره شاهد افزایش تعداد شهرهای قرمز كرونایی بودیم. به طوری كه از 34 شهر قرمز به 55 شهر قرمز رسیده‌ایم. ضمن اینكه به تناسب افزایش تعداد شهرهای قرمز، شاهد كاهش شهرهای آبی رنگ نیز بوده‌ایم، به طوری كه از 54 شهر آبی به 35 شهر كاهش یافته است.

شاید افزایش تعداد شهرهای قرمز كرونایی در روزهای پایانی فروردین و ورود به اردیبهشت، همان زنگ خطری باشد كه برخی از اعضای كمیته علمی كشوری كووید 19، در روزهای ابتدایی فروردین هشدار داده بودند.

بنا بر آنچه كه همواره گفته می‌شود، اصولاً بعد از گذشت دو تا سه هفته از یك رویداد جمعی، باید منتظر افزایش آمار كرونا بود و حالا در روزهای بعد از 13 فروردین به سر می‌بریم و تقریباً همان دو هفته را پشت سر گذاشته‌ایم. البته برای افزایش آمار بستری‌ها و فوتی‌ها، باید كمی بیشتر از دو هفته را منتظر ماند. اما، آنچه مسلم است اینكه افزایش تعداد شهرهای قرمز كرونایی می‌تواند زنگ خطری برای ورود به موج هفتم بیماری باشد.

بنا بر اعلام وزارت بهداشت، در هفته سوم فروردین 1401 مصادف با هفته 112 اپیدمی كرونا در كشور، تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده در هفته اخیر 20686 نفر، تعداد موارد بستری جدید در هفته اخیر 3046 نفر و تعداد موارد فوتی جدید در هفته اخیر 282 نفر بوده است.

بر اساس همین گزارش، در استان تهران، تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده 941 نفر، تعداد موارد بستری جدید 532 نفر و تعداد موارد فوت جدید 71 نفر بوده است.

همچنین در هفته اخیر در استان تهران، موارد بستری افزایش بارز داشته و فوت استان تهران نیز افزایش یافته است. بروز موارد بستری به حد متوسط كشور صعود كرده و میزان مرگ و میر از متوسط كشور بیشتر شده است.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در هفته اخیر در 25 استان افزایش یا ایستایی بیماران بستری گزارش شده است.

بنا بر آنچه كه متخصصان علم پزشكی عنوان می‌كنند؛ احتمالاً اگر قرار باشد موج هفتم به وقوع بپیوندد این زمان برای هفته اول اردیبهشت پیش‌بینی می‌شود، اما چندان سهمگین نخواهد بود و بیشتر به شكل یك موج در افزایش موارد سرپایی است و خیلی بعید است كه مرگ و میر را افزایش دهد. زیرا، میزان واكسیناسیون در كشور قابل توجه بوده است.

آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد كه حدود 60 درصد بستری‌ها در سنین بالای سن 50 سال هستند و عمده مرگ و میرها هم در سنین بالاتر از 60 سال و كسانی كه بیماری زمینه‌ای دارند، رخ می‌دهد.

در همین حال، بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها با حضور دانش آموزان و دانشجویان، می‌تواند این نگرانی را تشدید كند كه اگر در این مراكز آموزشی، رعایت پروتكل‌ها جدی گرفته نشود، شاید به وقوع موج هفتم شدت ببخشد.

یكی از مهم‌ترین كاستی‌ها در رعایت پروتكل‌های بهداشتی در مراكز آموزشی كشور، نبود تهویه مناسب است. متأسفانه اغلب مدارس، از تهویه درست و استاندارد برخوردار نیستند. در همین حال، شلوغی كلاس‌های درس در دانشگاه‌ها، بر این نگرانی افزوده است. زیرا، ثبت نام‌های ترم دوم دانشگاه‌ها به شكل مجازی و بر پایه تشكیل كلاس‌های آنلاین بوده است. حالا، همین كلاس‌ها حضوری شده و شلوغی كلاس‌های درس، بر نگرانی‌ها از افزایش بیماری كرونا دامن زده است.

بنا بر گفته معاون وزیر آموزش و پرورش، 7 درصد دانش آموزان به دلیل بیماری، غیبت دارند.

البته این مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش، عنوان نداشته كه این 7 درصد به علت كرونا غیبت دارند و یا اینكه به دلیل سایر بیماری‌ها، قادر به حضور در مدرسه نیستند.

در همین حال، عادی انگاری‌ها در سطح جامعه باعث شده تا میزان استفاده از ماسك در اماكن عمومی به زیر 50 درصد برسد. در حالی كه استفاده از ماسك و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، مهم‌ترین اقدام در مقابله با قطع زنجیره انتقال ویروس است.

بر اساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، میزان رعایت پروتكل‌های بهداشتی در كشور در هفته منتهی به 27 فروردین 1401 (از 20 تا 27 فروردین)، 51.79 درصد بوده است.

در عین حال میانگین میزان رعایت بهداشت فردی در اماكن عمومی استان‌های كشور در بازه زمانی 17 تا 24 فروردین 1401، 56.44 درصد بوده است. در این شاخص بیشترین میزان رعایت در استان كرمانشاه با 66.20 درصد و كمترین میزان رعایت هم در استان هرمزگان با 43.55 درصد بوده است.

همچنین میانگین رعایت بهداشت فردی در اماكن عمومی كشور از 10 تا 24 فروردین 1401، 56.44 بوده است كه فرودگاه‌ها با 93.18 درصد بیشترین میزان رعایت و رستوران‌ها با 49.61 درصد كمترین میزان رعایت را در این شاخص داشته‌اند.

دسترسی سریع