بحران مدیریت در ستاد ملی مقابله با كرونا

سفرهای نوروزی هیزم آتش شیوع كرونا می‌شود؟

1399/12/09
|
07:08

با توجه به شیوع ویروس انگلیسی در كشور و پیش‌ِرو بودن تعطیلات نوروزی، اعمال محدودیت در سفرهای نوروزی امری ضروری است اما ستاد ملی مقابله با كرونا هنوز برنامه مشخصی برای سفرهای نوروزی ندارد!

بیش از یك سال از شناسایی اولین موارد ابتلا به كرونا در كشور می‌گذرد؛ اگرچه ایران تاكنون توانسته است با اعمال برخی محدودیت‌ها و اجرای طرح شهید سلیمانی آمار ابتلا به كرونا را كاهش دهد اما ورود نوع جهش‌یافته كرونا با منشأ انگلیسی به كشور، نگرانی زیادی برانگیخته است.

وزیر بهداشت روز گذشته انتقادات تندی به برخی مسئولین دولت داشت؛ وی با انتقاد از كسانی كه پروتكل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌كنند، تصریح كرد: «به‌شدت گله‌مندترم از آنهایی كه با پروتكل‌شكنان برخورد نمی‌كنند؛ فقط ما ته رودخانه زخمی و جنازه جمع می‌كنیم، خب، به‌جای وزیر بهداشت، مدیركل مرده‌شورخانه بگذارید. وزیر بهداشت برای چه می‌خواهید؟ ویروس جهش‌یافته، مهاجم‌تر است. فكر نكنید انگلیس یكی از ساختارهای ضعیف نظام سلامت جهان را دارد، انگلیس یكی از نظام‌های بسیار مقتدر سلامت را دارد، آلمان در مسائل بهداشتی و درمانی كشور كمی نیست اما به زانو درآمد، نه گستردگی اقلیم ما را دارند، نه كم‌پولی و كم‌بضاعتی اقتصادی ما را دارند، داریم فریاد می‌زنیم كه اپیدمی گرفتارمان می‌كند، چرا گوش نمی‌كنید؟»

گلایه‌مندی وزیر بهداشت از عدم رعایت پروتكل‌ها در حالی صورت گرفته است كه تعطیلات نوروزی در پیش است و به‌نظر می‌رسد ستاد ملی مقابله با كرونا هنوز برنامه مشخصی برای اعمال محدودیت در سفرهای نوروزی ندارد.

در همین راستا شب گذشته ایرج حریرچی، معاون‌كل وزارت بهداشت با بیان این‌كه درباره ممنوعیت سفر‌های نوروزی پیشنهاداتی شده است اعلام كرد كه هنوز تصمیمی در این مورد گرفته نشده است.

این تأخیر و تعلل ستاد ملی مقابله با كرونا در اعمال محدودیت‌ در سفرهای نوروزی در حالی است كه مدیرعامل راه‌آهن از آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای نوروزی خبر داده است.

البته سفرهای نوروزی تنها به پیش‌فروش بلیت‌های قطار ختم نمی‌شود و وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به برنامه‌ریزی‌ها برای سفرهای احتمالی نوروزی و فعالیت احتمالی تورهای گردشگری اشاره كرده است!

وزیر كشور نیز با بیان این‌كه مقرر شد برای ایام نوروز طرح ویژه‌ای ارائه شود درباره جزئیات این طرح گفت: «مقرر شده است نظارت بر تردد در جاده‌ها به‌ویژه اتومبیل‌هایی كه افراد مثبت در آنها حضور دارند با اتصال سیستم نیروی انتظامی به وزارت بهداشت انجام شود.»

این اظهارات رحمانی فضلی با واكنش همایون سامه‌یح، عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی روبه‌رو شد؛ وی ضمن تأكید بر لزوم اعمال محدودیت در سفرهای نوروزی به تسنیم گفت: «نظارت بر حضور افراد كرونامثبت در جاده‌ها و ترددهای نوروزی مستلزم این است كه از افراد تست گرفته شود و اگر این امر به این معناست كه هر كس كه بخواهد وارد جاده شود باید تست كرونا بدهد و هزینه این تست را پرداخت كند، چنین اتفاقی، نوعی "كاسبی" خواهد بود.»

با گذشت مدت زمان زیادی از شیوع كرونا در كشور، به‌نظر می‌رسد كه ستاد ملی مقابله با بیماری كرونا هنوز حاضر نیست از تجارب گذشته كشور در بحث مقابله با كرونا عبرت بگیرد. ستاد ملی مقابله با بیماری كرونا در بسیاری از تعطیلات سال، اقدام به اعمال محدودیت در تردد نكرد و این مسئله به هجوم بسیاری از مسافران به نقاط مختلف كشور و افزایش شمار مبتلایان انجامید، سعید نمكی در همین راستا گفت: «اپیدمی كرونا را در دموكراتیك‌ترین كشورها نیز با خواهش و تمنا جمع نكردند و جاهایی باید از قانون استفاده شود.»

البته ستاد ملی مقابله با كرونا حتی در اعمال محدودیت در سفرها نیز عملكرد خوبی نداشته است و در تعطیلاتی كه در سال جاری با آن مواجه بودیم در مقاطعی به مردم گفته شد كه در یك بازه زمانی مشخص اجازه سفر كردن ندارند و همین امر باعث شد مردم قبل از تاریخ اعلام‌شده توسط ستاد ملی مقابله با كرونا، اقدام به سفر كنند و پس از پایان آن تاریخ به شهرهای خود بازگردند!

این بی‌تدبیری حتی به‌اذعان سخنگوی وزارت بهداشت نیز رسید و لاری در یك برنامه تلویزیونی گفت: «درباره سفرها در تعطیلات گذشته طوری این محدودیت‌‌ها اعلام شد كه عملاً انگار به مردم گفته شد "می‌توانید به‌مدت چهار روز به سفر بروید."»

حالا تنها چند هفته تا آغاز تعطیلات نوروزی باقی مانده است و سردرگمی ستاد ملی مقابله با كرونا در اعمال محدودیت در سفرهای نوروزی ادامه دارد؛ این تعلل ستاد در حالی است كه به‌اذعان وزیر بهداشت ویروس كرونای انگلیسی در كل كشور چرخیده است و این ویروس علاوه بر سرایت‌پذیری بالا، مرگ‌ومیر بیشتری را نیز به‌همراه دارد.

وقتی بحث اعمال محدودیت در ترددها مطرح می‌شود بسیاری از مسئولین دولت از زیان‌های مالی كه متوجه صنعت گردشگری و مشاغل شده است سخن به‌میان می‌آورند؛ برای مثال مدیرعامل راه‌آهن از زیان 2000 میلیارد تومانی شركت‌های ریلی در دوران كرونا گلایه كرده است و وزیر گردشگری نیز از تأثیر شیوع كرونا بر گردشگری صحبت كرده است.

بهانه‌جویی برای بازگشایی جاده‌ها و صدور مجوز برای فعالیت تورهای گردشگری در ایام كرونا به‌بهانه مشكلات اقتصادی در حالی صورت می‌گیرد كه انجام روزانه تنها 25 هزار تست كرونا، بالغ بر 6 میلیارد تومان هزینه برای دولت در بر دارد و طبق اعلام سازمان بیمه سلامت، میانگین هزینه هر بیمار كرونایی در بیمارستان دولتی 5 میلیون و 400 هزار تومان است كه 90 درصد هزینه‌های آن توسط بیمه سلامت و 10 درصد توسط مردم پرداخت می‌شود؛ از سوی دیگر فرسودگی كادر درمان، جایگزین كردن نیروهای جدید با مدافعان سلامتی كه بر اثر كرونا به شهادت می‌رسند و مشكلات اجتماعی و روانی ناشی از فوت افراد برای خانواده‌ها، مسائلی نیستند كه حتی با پرداخت هزینه‌های مالی قابل جبران باشند.

دسترسی سریع