تغذیه دوران كرونا را جدی بگیرید

مراقب كمبود آب بدن باشید

1399/10/08
|
07:46

بیماری كووید 19 دارای طیف خفیف تا شدید بوده و می‌تواند نشانه‌هایی مانند سرماخوردگی، تب، سرفه، گلو درد، تنگی نفس، آبریزش بینی و سایر مشكلات تنفسی و گاهی علائم گوارشی مثل تهوع، استفراغ و یا اسهال را به همراه داشته باشد.

تمامی گروه‌های سنی می‌توانند تحت تأثیر ویروس كرونا قرار گیرند، اما سالمندان، مبتلایان به بیمارهای قلبی عروقی، پرفشاری خون، دیابت، آسم و مشكلات تنفسی و كبدی، مبتلایان به نقص سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلاء به كووید 19 هستند. بنابراین مراقبت از آنها و پیشگیری از ابتلاء در این افراد كاملاً ضروری است.

با اینكه كووید 19 یك بیماری واگیر است، اما افراد مبتلا به بیماری‌های غیرواگیر مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان و…، بیشتر در معرض خطر هستند پس همچنان در همه گیری كووید 19 توجه به كنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر باید مورد توجه قرار گیرد. تغذیه سالم یك فاكتور مهم كنترل بیماری‌های غیرواگیر و تقویت سیستم ایمنی می‌باشد كه در شرایط همه گیری كووید 19 نیاز به توجه بیشتر دارد.

تغذیه مناسب در حفظ سلامتی افراد و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری‌ها به ویژه بیماری كووید 19 نقش مؤثری دارد. حتی در قرنطینه خانگی و احتمال دسترسی ناكافی به برخی از مواد غذایی از یك سو و احتمال افزایش مواد غذایی حاوی چربی، قند و نمك به دلیل مصرف زیاد تنقلات نامناسب از سوی دیگر، خانواده می‌تواند با یك مدیریت مطلوب تغذیه از یك رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار گردد. قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه‌ای مناسب است كه می‌تواند ضمن كاهش هزینه غذای خانواده، در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع و مغذی نقش مؤثری داشته باشد.

استفاده از برنامه غذایی روزانه

در برنامه غذایی روزانه، به منظور سالم زیستن باید دو اصل تعادل و تنوع رعایت گردد تعادل به معنی مقادیر كافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی كه در 6 گروه اصلی غذایی (نان و غلات، سبزی‌ها، میوه‌ها، شیر و فرآورده‌های آن، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانه‌ها) قرار دارند.

مواد غذایی در هر گروه غذایی، دارای ارزش غذایی تقریباً یكسان هستند و در صورت دسترسی نداشتن به برخی مواد غذایی، می‌توان از جایگزین آنها استفاده نمود.

گروه‌های غذایی

نان و غلات: توصیه می‌شود ترجیحاً از نان و غلات سبوس دار استفاده شود. این گروه شامل نان‌ها شامل سنگك، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نان‌های محلی، برنج، انواع ماكارونی، رشته‌ها، غلات صبحانه و فرآورده‌های آنها است.

سبزی ها: مواد غذایی این گروه شامل انواع كاهو، اسفناج، كرفس، سبزی خوردن، انواع كلم، گل كلم، شلغم، كدو حلوایی، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، كدو سبز، فلفل، قارچ، خیار، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی و…، است.

میوه ها: این گروه شامل انواع مركبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت)، انواع توت، طالبی، خربزه، هندوانه، خرمالو، شلیل، هلو، زردالو، انگور، سیب، انبه، گلابی، انار و…، و انواع آب میوه طبیعی، كمپوت میوه‌ها و میوه‌های خشك (خشكبار) است.

شیر و لبنیات: این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، كشك و دوغ می‌باشد.

گوشت و تخم مرغ: این گروه شامل گوشت، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردك و تخم مرغ می‌باشد.

حبوبات و مغز دانه ها: این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش، سویا و… و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و…، است كه به صورت تركیب با غلات منبع خوبی از پروتئین‌ها است.

تهیه غذاهای خانگی

از غذاهای آماده و خارج از منزل كمتر مصرف نمائید. با توجه به این كه در دوره قرنطینه خانگی مدت زمان طولانی در خانه هستید، می‌توانید غذاهایی كه تاكنون به دلیل نداشتن وقت، تهیه نكرده اید را آماده نمائید.

غذا خوردن اعضای خانواده با یكدیگر

تهیه غذا و غذا خوردن اعضای خانواده با یكدیگر، یك شیوه مناسب برای ایجاد عادات غذایی سالم و تقویت روابط خانوادگی است. تا آن جا كه می‌توانید فرزندان خود را در تهیه غذا مشاركت دهید. تا حد امكان سعی كنید به عنوان یك خانواده در كنار هم غذا میل كنید. این امر می‌تواند در كاهش اضطراب كودكان در این شرایط استرس زا كمك كند.

ایمنی مواد غذایی

ایمنی مواد غذایی پیش نیاز برای تأمین امنیت غذایی و یك رژیم غذایی سالم است. هنگام تهیه غذا برای خود و دیگران، پیروی از اصول بهداشت فردی و رعایت اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی و بیماری‌های ناشی از غذا بسیار مهم است.

مصرف فیبر كافی

فیبر در داشتن یك سیستم گوارشی سالم نقش مهمی دارد و از پرخوری جلوگیری می‌كند. برای اطمینان از مصرف فیبر كافی، در صورت امكان در تمام وعده‌های غذایی سبزی‌ها، میوه‌ها، حبوبات و غذاهای سبوس دار را انتخاب كنید. از نان‌های تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوه‌ای، ما كارونی سبوس دار، جو و گندم كامل (پوست نگرفته) بیشتر استفاده نموده و از سبزی‌ها و میوه‌ها به عنوان میان وعده استفاده كنید.

نوشیدن روزانه آب و نوشیدنی های بدون قند

هر فردی در روز باید به طور معمول هشت لیوان آب و مایعات مناسب دریافت كند. آب‌رسانی مناسب برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.

برای مصرف كافی مایعات می‌توان برش‌های خیار، نعناع، لیمو یا پرتقال را به لیوان آب اضافه نمود. به دلیل داشتن قند زیاد در نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه‌های صنعتی، آب میوه‌های صنعتی و شیرهای طعم دار مصرف آنها كه موجب تحریك سیستم ایمنی و تضعیف آن می‌شود را محدود كنید.

از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه، چای و به ویژه نوشابه‌های كافئین دار و نوشیدنی‌های انرژی زا خودداری كنید. زیرا ممكن است به كمبود آب بدن منجر شود. چای كمرنگ، انواع دمنوش های گیاهی در حد متعادل نیز مفید است.

مصرف مكمل ویتامین D

با توجه به شیوع بالای كمبود ویتامین D در جامعه، نیاز هست افراد بالای 12 سال ماهانه یك پرل 50 هزار واحدی مكمل ویتامین D، طبق پروتكل وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی مصرف نماید. كودكان 2 تا 12 ساله نیز هر دو ماه یك عدد مكمل 50 هزار واحدی ویتامین D مصرف كنند. از مصرف خودسرانه سایر مكمل‌های غذایی خودداری شود.

دسترسی سریع