چند پیشنهاد تغذیه‌ای برای پیشگیری از آلزایمر

پیروی از یك رژیم سرشار از آنتی‌اكسیدان‌ها در طول عمر، مصرف مقادیر كافی سبزیجات و میوه‌جات، مصرف ویتامین‌های E A,D وC ، روغن ماهی حاوی امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری به تقویت سیستم نورولوژیك و در پی آن سیستم ایمنی بدن كمك زیادی می‌كند.

1399/06/31
|
11:13

نایب رییس انجمن تغذیه ایران با بیان اینكه آلزایمر به عنوان رایج‌ترین نوع دمانس، بیماری است كه تغییر سبك زندگی و پیروی از روش های اصولی زندگی سالم از جمله تغذیه صحیح در پیشگیری از بروز آن موثر است، گفت: برنامه‌ریزی برای داشتن یك زندگی اجتماعی فعال، ورزش، تغذیه مناسب و پیشگیری از اضافه وزن، بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشارخون، كلسترول بالا، كبد چرب، دیابت و همچنین تشویق سالمندان به داشتن زندگی فعال و پر انرژی می‌تواند تا حدودی از بروز دمانس موثر باشد.

دكتر مجید حسن قمی - متخصص تغذیه و رژیم درمانی- به بهانه روز جهانی آلزایمر با بیان اینكه بیماران دچار آلزایمر به عنوان یكی از رایج‌ترین انواع دمانس، در سیر بیماری دچار اختلال حواس شده و به تدریج حافظه كوتاه و در صورت عدم توجه به یاد آوری خاطرات گذشته نیز با مشكل مواجه خواهند شد، عنوان كرد: علایمی مانند بروز اختلال در عملكردهای عادی روزانه افراد، بروز مشكل در ادای درست كلمات، ایجاد تغییر در احساسات و خلق و خوی و گوشه‌گیری می‌تواند از علایم شروع بیماری آلزایمر در سالمندان باشد.
وی با اشاره برخی علایم بروز آلزایمر، ناتوانی در به خاطر آوردن و حذف سریع اطلاعات ذهن، از دست دادن قدرت استدلال و قضاوت، اختلال در تشخیص چهره و تجسم، اختلال در تكلم، تغییرات در شخصیت و رفتار را برخی از علایم این بیماری عنوان كرد كه معضلاتی را برای بیمار ایجاد می‌كند.

زندگی سالمندان در دوران شیوع كرونا

قمی با اشاره به تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی سالمندان در دوران شیوع كرونا، عنوان كرد: برقراری ارتباط با سالمندان به صورت تلفنی و یا تصویری، همراهی با آنان در محیط های باز برای پیاده‌روی البته با رعایت پروتكل‌های بهداشتی، حل كردن جدول، بازی‌های فكری، به كار بردن راه هایی برای پیشگیری از گوشه نشینی سالمندان و در كل فعال كردن ظرفیت‌های ذهنی آنان می‌تواند به بهبود وضعیت سالمندان در دوران كرونا كمك كند.

نقش تغذیه و رژیم غذایی در پیشگیری از بروز انواع دمانس

این متخصص تغذیه با اشاره به نقش تغذیه و رژیم غذایی در پیشگیری از بروز انواع دمانس، گفت: پیروی از یك رژیم سرشار از آنتی‌اكسیدان‌ها در طول عمر، مصرف مقادیر كافی سبزیجات و میوه‌جات، مصرف ویتامین‌های E A,D وC ، روغن ماهی حاوی امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری به تقویت سیستم نورولوژیك و در پی آن سیستم ایمنی بدن كمك زیادی می‌كند.

وی پرهیز از مصرف چربی‌های حیوانی، روغن های نباتی جامد، كره، خامه، انواع غذاهای چرب مانند كله ‌پاچه و جگر و دل و قلوه، سوسیس و كالباس و در كل فست‌فودها و انواع قندهای ساده مانند آبنبات و نبات و شرینی جات تر و خشك را در تقویت ذهن و پیشگیری از انواع دمانس موثر دانست و گفت: همچنین بهتر است از مصرف غذاهای نمك‌ سود شده و خیار شور و كلم شور، اضافه كردن زیاد نمك به غذا خودداری كرده و استفاده از منابع غنی روغن ماهی یا ماهی‌های سرشار از ویتامین‌های محلول در چربی به ‌خصوص ویتامین E و D را در دستور كار داشته باشیم.

قمی ادامه داد: در همین راستا 3 ویتامین گروه محلول در آب یعنی B6، B12 و اسیدفولیك در پیشگیری از انواع دمانس و آلزایمر تاثیرگذارند و نیاز بدن به این ویتامین‌ها را می‌توان با مصرف انواع گوشت بدون چربی، سبزیجات برگ سبز، غلات كامل، شیر، لبنیات و تخم‌مرغ تامین كرد.

این متخصص تغذیه همچنین مصرف شكلات تلخ را در ریلكس كردن افراد و كند كردن پیشرفت آلزایمر كمك كننده دانست و افزود: برخی ماهی‌ها مانند سالمون با دارا بودن میزان بالای ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری، در ساخت و ساز بافت چربی سلول‌های مغزی بسیار كمك‌كننده است. همچنین دانه كتان و سبزیجات برگ تیره نیز در این زمینه كمك كننده هستند.

نایب رییس انجمن تغذیه ایران در ادامه با اشاره به برخی دیگر از مواد غذایی كمك كننده در تقویت ذهن و تاحدودی كمك كننده در كند شدن روند پیشرفت بیماری آلزایمر، عنوان كرد: زردچوبه و زنجبیل با دارا بودن خواص ضدالتهابی می‌توانند مشكلات و التهابات ناشی از عوارض این بیماری را كنترل كنند. همچنین در سیب و بخصوص پوست سیب ماده‌ای ضد التهاب و ضد سرطان برای كمك به این روند وجود دارد، گردو نیز به دلیل دارا بودن اسید چرب امگا3 كمك‌كننده است.

وی ادامه داد: چای سبز سرشار از فلاونوئیدهاست كه روند آنتی‌اكسیدانی را در بدن افزایش داده و میوه‌هایی مانند آلبالو و گیلاس نیز به تقویت سیستم ایمنی و كاهش التهاب كمك می‌كنند.

قمی در خاتمه تاكید كرد: در كنار اصلاح سبك زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش و شركت در فعالیت‌ها و بازی‌های گروهی نیز به بهبود كیفیت زندگی بیماران مبتلا به آلزایمر و كند كردن روند پیشرفت بیماری كمك می‌كند.

دسترسی سریع