جذب 10 هزار نیروی درمانی
نشست ستاد فرماندهی مدیریت بیماری كرونا در شهر تهران با نمایندگان رسانههای بینالمللی امروز با حضور علی حائری مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و عبدالحسین شیروی مدیر اداره كل رسانههای خارجی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار ابن سینا دانشكده پزشكی این دانشگاه برگزار شد.
علیرضا زالی رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران در این نشست با اشاره به ماهیت عالم گیری و پاندمی كرونا در عرصه مختلف جهانی، اظهار كرد: كرونا صرفا یك بیماری بیولوژیك نیست، این بیماری مؤلفههای اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و سیاسی را نیز در برگرفته است.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با تاكید بر اینكه كووید 19 دنیا را با بحرانهای اقتصادی مختلفی روبرو كرده، به افت شاخصهای PMI در حوزههای مختلف تولید در سراسر دنیا اشاره كرد و گفت: این شاخص در عرصههای مختلف نیز در حال كوچك تر شدن است؛ به شكلی كه به نظر میرسد تا پایان این بیماری نیز این روند ادامه داشته باشد.
وی با اشاره به اینكه ویروس كرونا و تبعات مختلفی كه ایجاد كرده تاكنون با هیچ پدیده طبیعی قابل قیاس نبوده، گفت: این بیماری و تبعات آن بسیار جدی است و بسیاری از پیش فرضها را تغییر داده است.
زالی تاكید كرد: احتمال از بین رفتن ویروس كرونا در طبیعت كماكان وجود ندارد و ریشه كنی این ویروس حداقل در بازه زمانی كوتاه غیرممكن است.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران ضمن ابراز نگرانی از جهشهایی كه ممكن است در ساختار ویروس كرونا رخ دهد، توضیح داد: مطالعات بینالمللی گواه این مطلب است كه در ساختار ویروس تغییر شگرفی رخ نداده و تغییرات كوچكی صرفا در میزان سرایت پذیری ایجاد شده است.
وی تغییرات محیطی، رطوبت و گرما را در كرونا بیتأثیر دانست و بقاء طولانیتر این ویروس را در محیطهای اجتماعی و پرتردد و سطوح مختلف یادآور شد.
زالی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به جمعیت استان تهران، توضیح داد: طبق آخرین آمار جمعیت استان تهران قریب به 14 میلیون و هشتصد هزار نفر است و این در حالی است كه چگالی بالا و تراكم جمعیت تهران را از سایر استانها متمایز میكند.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران افزود: به طور مثال در منطقه بهارستان تهران كه در جنوب شرقی تهران واقع شده تراكم جمعیتی بسیار زیادی را شاهد هستیم كه این موضوع میتواند حوزه بهداشت و درمان را با چالشهای جدی روبرو كند.
وی گذار شهر نشینی شتابزده و سكونتهای غیر رسمی را یكی دیگر از چالشهای مربوط به استان تهران ذكر كرد و خاطرنشان كرد: مجموعهای از این فاكتورها كنترل كرونا را در كلانشهر تهران با مشكلات جدی روبرو كرده است.
زالی با بیان اینكه بالاترین آمار از حاشیه نشینی مربوط به استان تهران است، تاكید كرد: حاشیه نشینی شرایط اقتصادی، بهداشتی و فرسودگی زیر ساختها را دستخوش تغییراتی میكند كه در پاندمی كرونا بیش از پیش چهره خود را به نمایش گذاشت.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با اشاره به جمعیت شناور در استان تهران، افزود: روزانه جمعیتی بالغ بر یك میلیون نفر، معادل جمعیت یك استان از استانهای مجاور نظیر البرز و ساوه وارد تهران و در پایان روز از شهر خارج میشوند، این جمعیت میتواند بار بیماری را به میزان قابل توجهی به سیستم بهداشت و درمان وارد كند.
وی تردد 400 هزار خودرو از استان البرز به تهران را پدیده پیچیده و مشخصه تهران دانست.
زالی با تاكید بر اینكه در بروز و شیوع اپیدمیها نقاط كور میتواند بسیار خطر آفرین باشد، گفت: حدود 40 درصد از اتباع سایر كشورها كه در ایران هستند، در تهران سكونت دارند و آمار نشان میدهد كه 50 درصد از این اتباع به صورت غیرقانونی و فاقد گواهینامه در تهران سكونت دارند كه در صورت ابتلا به بیماری به دلیل شرایط خاص اقامت تمایلی به مراجعه به مراكز درمانی ندارند.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران پدیده زباله گردی، كودكان كار، معتادان متجاهر را از دیگر مؤلفههای خطر آفرین انتشار كرونا در تهران ذكر كرد و تعامل و مشاركت بیشتر بخشهای مختلف مدیریتی و استفاده از ظرفیتهای دستگاههای مختلف را با هدف كنترل كووید-19 خواستار شد.
وی از در اختیار داشتن 12 هزار تخت درمانی دانشگاهی در تهران خبر داد و تاكید كرد: مراقبتهای درمانی در بیمارستانهای دانشگاهی در بالاترین سطح به بیماران ارائه میشود و حدود 85 درصد بیماران مبتلا به كرونا در این بیمارستانها درمان میشوند.
زالی در ادامه به برخی از پروژههای در حال اتمام و یا آماده بهره برداری افزایش تختهای بیمارستانی اشاره كرد و گفت: پروژه بیمارستانهای شهدای تجریش، امام خمینی(ره)، فیروزآبادی، شهر قدس تا ابتدای پاییز وارد مدار ارائه خدمات درمانی و بهداشتی خواهد شد كه خوشبختانه اكثر تختهای درمانی این بیمارستانها متعلق به دانشگاههای علوم پزشكی است.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با بیان اینكه در تهران تا به امروز برای درمان مبتلایان به كرونا با كمبود تختهای بیمارستانی مواجه نبودهایم،گفت: باید با نگاه آینده نگارانه و افزایش ظرفیتهای بیمارستانی زیر ساختها را برای فصول سرد سال مدیریت و تقویت كنیم.
وی گفت: راهبرد اصلی مدیریت حوزه بهداشت و درمان كشور بالا بردن ظرفیت بخشهای درمانی است.
زالی با اشاره به اهمیت غربالگری و فعالیت 90 مركز جامع سلامت 16 و 24 ساعته، گفت: ضرورت پیروی از سیاستها و راهبردهای سازمان بهداشت جهانی را خواستار شد؛ ضمن اینكه تاكید كرد باید بیش از گذشته ضمن ارتباط و اتصال بیشتر با سازمان بهداشت جهانی از الگوها و توصیههای این سازمان بهره مند شویم.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران شكل گیری و شناسایی نقاط خطر آفرین و آلوده به كرونا را یكی دیگر از اقدامات ستاد مقابله با كرونا ذكر كرد و به روز رسانی این اطلاعات را ضروری دانست.
وی با اشاره به ایجاد كمیته اپیدمیولوژیك در ستاد مقابله با كرونا، خاطرنشان كرد: این ستاد با نگاهی آكادمیك عدد مولد پایه مبتلایان را به صورت مستمر مانیتور میكند؛ هرچه تراز این عدد بالاتر از یك باشد نشان دهنده شیوع خطرآفرین بیماری است.
زالی شكل گیری و بازگشت امواج انسان دوستانه، فارغ از هرگونه سلائق سیاسی و اقتصادی و به صورت یكپارچه در دنیا را یكی دیگر از مواردی دانست كه در سایه كرونا شكل گرفته است.
وی افزود: امروز مشكل و درد همه دنیا مشترك شده و روزی به شعف خواهیم رسید كه در عرصه جهانی این بیماری كنترل شود.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران تلاش نظامهای علمی و مدیریتی دنیا برای به اشتراك گذاری تجربیات و دستاورهای كارآمد را ضروری دانست و گفت: برای ریشه كنی كرونا باید تمامی مرزهای از بین برود و گفتمان جهانی با دردی مشترك و احساس همدردی به همگان منتقل شود.
زالی خاطرنشان كرد: اگر چنانچه هر كشوری به تجربه كارآمدی در زمینه درمان و یا مدیریت كرونا دست یافت، آن را به اشتراك بگذارد، از دشواریها وچالشهای مقابله با این بیماری كاسته میشود.
به گفته رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران، فضای علمی جهانی، امروزه به فضایی منعطف تر و سخاوتمندانه تر از گذشته مبدل شده و در حوزه علمی رقابتهای منطقی شكل گرفته كه این مهم میتواند به توسعه این فعالیتها كمك كند.
وی گفت: دانش بشری محدود است و برای ریشه كنی كرونا باید دستاوردها و تجربیات علمی به اشتراك گذاشته شود.
زالی از اجرای 364 پروژه كیلینیكال علمی در كشور خبر داد و افزود: نتایح این تحقیقات در آیندهای نزدیك منتشر خواهد شد. همچنین به افتتاح طرح یك خانه یك پایگاه سلامت اشاره كرد.
***برخی محدودیت ها در پاییز هم باید ادامه پیدا كند
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با بیان این كه طبق مطالعات جهانی، پاییز نگران كنندهای را پیش رو خواهیم داشت، افزود: پاییز امسال سخت ترین پاییز معاصر خواهد بود و این موضوع صرفا مربوط به كشور ما نیست؛ چرا كه همزمانی كرونا با بیماریهای فصلی، تمایل مردم به حضور در فضاهای سرپوشیده، ایجاد علائم تنفسی و آلرژی در این فصل و ورود موج جدید H1N1 بسیار نگران كننده است.
وی در خصوص نگرانیها از موج سوم بیماری در پاییز، عنوان كرد: برخی از محدودیتها در پاییز هم باید ادامه پیدا كند و ممكن است حضور فیزیكی دانشآموزان در مدارس محدود شود؛ چراكه یكی از اساسی ترین فاكتورهای موثر در گسترش ویروس، آغاز فعالیتهای آموزشی و افزایش استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی است.
به گفته زالی27 درصد انتقال بیماری، در وسایل حمل و نقل عمومی اتفاق میافتد.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با اشاره به اینكه كانون اصلی شیوع بیماری، تجمعات و دورهمیهاست، افزود: در خصوص مراسم عزاداری محرم نیز پروتكلهای بهداشتی از سوی ستاد ملی كرونا ابلاغ شد و كارشناسان بهداشت از هر سه دانشگاه استان تهران بر نحوه اجرای دستورالعملها نظارت خواهند داشت.
*** لزوم توجه به نشاط نیروهای خط مقدم درمان
زالی با اشاره به اینكه كشور وسایل حفاظتی تیم درمان را حداقل تا سه ماه آینده تأمین كرده، از فرسودگی تیم پزشكی و كادر درمان ابراز نگرانی كرد و رشادتهای تیم خدوم سلامت را مورد تقدیر قرار داد.
وی در ادامه از تلاشهای سخت كوشانه و ارزنده مجموعه كادر بهداشتی و درمانی قدردانی كرد و گفت: مدافعان سلامت تابلوی زیبایی ار رشادت ها را به نمایش گذاشتند.
رئیس ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران با اشاره به اینكه خستگی پرسنل در مراكز بهداشتی و درمانی، یكی از مهمترین دغدغههای نظام سلامت دنیاست، افزود: ستاد ملی مقابله با بیماری كرونا با جذب 10 هزار نیروی بهداشتی و درمانی موافقت كرده كه در فاز اول 3هزار نیرو وارد مدار ارائه خدمت میشوند.
زالی ادامه داد: پیشنهاد بازگرداندن نیروهای 89 روزه و تمدید قرارداد همه پرسنل بازنشسته در 5 سال اخیر برای یكسال به ستاد ملی كرونا ارائه شده است.