ضرورت سلامت و ایمنی غذاها برای پیشگیری از كرونا

باید قبل از مصرف مواد غذایی بویژه غذاهای آماده از سالم بودن آنها اطمینان پیدا كنید، زیرا باكتری‌ها و ویروس های بیماری‌زا سریع در این غذاها رشد می‌كنند.

1399/04/21
|
06:38

كارشناس بهداشت محیط گفت:‌ گرچه استفاده از ماسك و فاصله‌گذاری اجتماعی از اصول مهم پیشگیری از كرونا است اما باید از سلامت مواد غذایی نیز اطمینان حاصل شود، زیرا ویروس كرونا به سرعت از طریق غذا به بدن نفوذ می‌كند.

عباس رضوانی گفت: باید دست ها را قبل، حین و بعد از تهیه غذا، بعد از دست زدن به گوشت خام، مرغ، غذاهای دریایی یا عصاره آن‌ها یا تخم‌مرغ‌های خام، قبل از غذا خوردن، بعد از استفاده از توالت، بعد از تعویض پوشك یا تمیز كردن كودكی كه از توالت استفاده كرده، پس از تماس با حیوان، خوراك دام یا زباله‌های حیوانات، بعد از لمس زباله، قبل و بعد از مراقبت از كسی كه بیمار است، قبل و بعد از درمان بریدگی یا زخم، بعد از سرفه یا عطسه شست.

این كارشناس بهداشت محیط تصریح كرد: تخته‌های برش، ظروف، وسایل آشپزی و بشقاب را با آب گرم و صابون بشویید و بعد از با آنكه گوشت خام، مرغ، غذاهای دریایی یا تخم‌مرغ‌ها تماس داشته‌اند و پارچه‌های مربوط به ظروف را بعد از استفاده با آب گرم با ماشین لباسشویی بشویید، گوشت خام را از میوه، سبزیجات و دیگر غذاها دور نگه دارید. گوشت پخته را در یك سینی تمیز بگذارید نه در ظرفی كه در كنار آن گوشت خام وجود دارد و آلودگی‌ها را جابجا نكنید.

به گفته وی، تمام بشقاب، ظروف و تخته‌های برش را كه گوشت خام، مرغ، غذاهای دریایی یا تخم‌مرغ را لمس كرده‌اند قبل از استفاده مجدد كاملا بشویید. از آب گرم و صابون استفاده كنید، در خانه، گوشت خام، مرغ و غذاهای دریایی را در ظروف یا كیسه‌های پلاستیكی بسته‌شده قرار دهید و اگر قصد ندارید طی چند روز از آن‌ها استفاده كرده، آن‌ها را منجمد كنید.

رضوانی اضافه كرد: گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌مرغ را كاملاً بپزید، غذا زمانی سالم پخته می‌شود كه دمای داخلی آن به حدی برسد كه عواملی كه باعث بیماری می‌شوند از بین رفته باشند. از دماسنج مواد غذایی استفاده كنید تا مطمئن شوید غذا سالم است.

وی خاطرنشان كرد: اگر بلافاصله بعد از پخت‌وپز غذا سرو نمی‌كنید، با استفاده از منبع حرارتی مانند ظرف مخصوص گرم كردن، یا دمای ملایم اجاق‌گاز، آن را در دمای مناسب نگه‌دارید.

این كارشناس با بیان اینكه باقیمانده‌ غذا را داخل یخچال نگهداری شود، افزود: میوه برش زده و سبزیجات را در دمای اتاق به مدت طولانی نگه ندارید و مواد غذایی را به‌درستی منجمد و یا سرد كنید و در مدت 2 ساعت مواد غذایی قابل فساد را در یخچال نگهدارید زیرا باكتری‌هایی كه باعث مسمومیت غذایی می‌شوند به‌سرعت بین 4 درجه و 60 درجه سانتی‌گراد تكثیر می‌شوند.

رضوانی افزود: غذاها را در ظرف مناسب كه هوا در آن نفوذ نمی‌كند بسته‌بندی كنید، این روش به عدم ورود باكتری‌ها، حفظ رطوبت و نگرفتن بوی سایر مواد غذایی كمك می‌كند و سپس آن‌ها را به‌سرعت در یخچال یا فریزر انتقال دهید، مواد غذایی منجمد در صورتیكه مدت‌زمان نگهداری طولانی شود طعم و رطوبت آن تغییر می‌كند.

به گفته وی، هرگز مواد غذایی فریز شده را برای یخ‌زدایی روی پیشخوان نگذارید و امن‌ترین راه برای یخ‌زدایی گوشت، مرغ و غذاهای دریایی در یخچال است، انجماد میكروب‌های مضر را از بین نمی‌برد.

وی تصریح كرد: برای جلوگیری از رشد باكتری‌ها، خنك كردن مواد غذایی بسیار مهم است تا در سریع‌ترین زمان ممكن به دمای مطمئن یخچال و فریزر چهار درجه سانتی‌گراد یا كمتر برسد. برای این كار مقدار زیادی مواد غذایی را در ظروف كم‌عمق تقسیم كنید.

دسترسی سریع