«رازداری» از ویژگیهای مثبت شخصیتی است
رازداری نه تنها از ویژگیهای مثبت اخلاقی به حساب میآید كه حتی میتواند زندگی فردی و اجتماعی انسان را نیز تغییر دهد؛ تغییرات مثبتی كه فقط به دلیل حفظ راز دیگران، برای فرد ایجاد میشود.
دكتر مینا پورفرخ، روان شناس و مشاوره خانوادهدر گفتگو با رادیو سلامت با بیان این مطلب گفت: به عنوان مثال، كسی كه به عنوان فردی رازدار در جمع شناخته میشود، دوستان بیشتری خواهد داشت و افراد زیادی به او اعتماد خواهند كرد. به همین دلیل هم دیگران با احترام خاصی با او برخورد میكنند.
وی در ادامه افزود: كسی كه میداند و میتواند راز دیگران را پیش خودش نگه دارد و با شخص دیگری در آن باره صحبت نمیكند، مسلما به عنوان فردی قابل اعتماد شناخته میشود و دیگران بیش از پیش به او روی میآورند. البته باید بدانیم چه حرفی راز به حساب میآید و باید مخفی نگه داشته شود و چه حرفی راز نیست و مخفی نگه داشتنش مهم نیست.
این روانشناس ادامه داد: همین طور باید بدانیم چه زمانی رازی میتواند فاش شود و چه رازی را تا ابد باید مخفی نگه داریم؟! خیلی وقتها فكر میكنیم اگر كسی رازی را به ما میگوید، باید آن را تا ابد حفظ كنیم و درباره آن با كسی حرفی نزنیم،
وی در ادامه یادآور شد: ولی گاهی همین رازداریها میتواند مشكلاتی را به وجود آورد كه به نفع هیچكس نیست؛ مانند دوستانی كه رازدار یكدیگر هستند و هیچوقت حاضر نمیشوند با خانواده دوستشان درباره مشكلاتی كه برای فرد پیش آمده، صحبت كنند یا آنهایی كه زندگی مخفیانه دوستشان را از خانواده همسرش مخفی نگه میدارند یا خیلیهای دیگر كه مخفیكاری و دروغگویی را با رازداری و صداقت اشتباه گرفتهاند.
** گفتن رازهای به ظاهر ساده، میتواند خانوادهها را از هم بپاشد
وی در ادامه بیان كرد: پس یادمان باشد، رازداری از ویژگیهای مثبت شخصیتی است، لیكن باید به موقع و بر اساس عقل و منطق از آن استفاده شود؛ نه رازداری هایی كه بیشتر به معنای پنهان كاری و فریب دیگران است.
این روانشناس ادامه داد: اگر رازداری خوب است، اگر صفتی پسندیده به حساب میآید و اگر همه انسانها دوست دارند با انسانهای رازدار معاشرت كنند، پس چرا خیلی ها نمیتوانند راز دیگران را پیش خودشان حفظ كنند و خیلی راحت آن را فاش میكنند؟
پور فرخ در ادامه گفت: بعضی شاید علت این كار را ندانند، ولی خواسته یا ناخواسته، راز افراد را به دیگران میگویند و نمیتوانند در حفظ رازها موفق باشند. برخی هم اینقدر این كار را تكرار كردهاند كه دیگر برایشان به یك عادت تبدیل شده و اصلا به فكر برطرف كردنش هم نیستند.
وی تصریح كرد: گاهی افراد این قدر به یكدیگر اعتماد دارند و به دوستیهایشان مطمئن هستند كه فكر میكنند هیچ رازی میان آنها وجود ندارد. برای همین ممكن است راز دیگران را هم خیلی راحت مطرح كنند و درباره آن با یكدیگر حرف بزنند.
این روانشانس ادامه داد: در صورتی كه حتی میان دوستان صمیمی و اعضای خانواده هم باید حریم رازها را مشخص و حفظ كرد.
پور فرخ در پایان اظهاركرد: نكته مهم این است كه رازهای مردم به هیچ بهانهای نباید موضوع صحبتهای دستهجمعی دوستان و آشنایان باشد و به همین دلیل، توصیه میشود هر حرفی را قبل از اینكه مطرح كنیم، بسنجیم و دربارهاش بیندیشیم؛ چراكه گفتن همین رازهای به ظاهر ساده، میتواند خانوادهها را از هم بپاشد و مشكلاتی را برای آنها فراهم كند.