پرستاران به مراقبت نیاز دارند

جامعه پرستاری كشور از كمبود نیرو، پرداخت نشدن كارانه های واقعی، اضافه كاری های اجباری و ده ها مشكل دیگر گلایه مند است.

1402/08/28
|
10:01

بنابر ادعای معاون پرستاری وزارت بهداشت، بیش از 210 هزار نیروی پرستاری در كشور مشغول خدمت به مردم و بیماران هستند. این در حالی است كه بیشترین گلایه پرستاران از مسئولین وزارت بهداشت، كمبود نیرو است كه آنها را مجبور می‌كنند در چند نوبت كاری و اضافه كاری حضور داشته باشند تا جبران كمبود نیرو شود.

روز گذشته، برخی از پرستاران در نقاط مختلف كشور، نسبت به وضعیت حاكم بر حرفه پرستاری، دست به تجمع زدند و اینگونه به استقبال روز پرستار رفتند.

جامعه پرستاری بر این باور است كه جایگاه آنها در نظام سلامت كشور، آن طور كه باید مستحكم نبوده و همواره تحت تأثیر اقدامات سایر گروه‌ها و حِرَف حوزه سلامت قرار دارند.

علت فرسودگی نیروی پرستاری
عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب كه بیشترین علت فرسودگی پرستاران به خاطر كمبود نیروی انسانی است، گفت: اگر جذب نیرو افزایش یابد فشار كاری نیروها هم كمتر می‌شود. از طرفی باید به پرستاری به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور، نگاه ویژه داشت.

این در حالی است كه میانگین گروه پرستاری به تخت 1.2 است كه استاندارد آن 1.8 است، اما در برخی شهرها شاید این عدد 0.7 یا 0.6 هم باشد.

كمبود پرستار
با توجه به افتتاح پی در پی بیمارستان‌ها در مناطق مختلف كشور، قطعاً وزارت بهداشت نیازمند تأمین نیروی انسانی خواهد بود. این در حالی است كه مراكز درمانی و بیمارستان‌هایی كه فعال هستند، با كمبود شدید نیروی پرستاری مواجه اند. بنابراین، آنچه تحت عنوان جذب نیروی جدید مطرح می‌شود، به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای وزارت بهداشت نخواهد بود.

عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، این موضوع را تأیید كرد و گفت: بیش از 15 هزار تخت بیمارستانی در دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده كه به ازای هر تخت، 1.8 نیروی پرستاری لازم است. در حالی كه در آزمون استخدامی كه اخیراً برگزار كرده‌ایم، از 25 هزار نیروی انسانی كه قرار است جذب شوند، در حدود 12 هزار نفر آنها نیروی پرستاری هستند.

در همین حال، شمس الدین شمسی رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری، گفت: وزارت بهداشت در دو سال گذشته حدود 17 هزار تخت بیمارستانی به ناوگان تخت‌های كشور اضافه كرده و طی همین مدت نیز حدود 10 هزار نفر هم بازنشسته شدند و ما بیش از 30 هزار نفر كمبود نیرو از این بابت داریم.

اضافه كاری اجباری
شاید مهم‌ترین آسیب كمبود نیروی پرستاری، اضافه كاری‌های اجباری باشد كه مدیران بیمارستان‌ها از پرستاران می‌خواهند. در حالی كه افزایش ساعت كار نیروهای پرستاری، می‌تواند خطاهای پرستاری را در اثر خستگی ناشی از كار زیاد؛ افزایش دهد. در این بین، بیمار است كه آسیب می بیند.

در همین حال، پرداختی‌های ناشی از اضافه كاری‌های پرستاران به گونه‌ای است كه كفاف خستگی و سختی كار آنها را نمی‌دهد.

محمد شریفی مقدم دبیركل خانه پرستار، با عنوان این مطلب كه كمبود نیروی پرستاری یك مطالبه مردمی است، گفت: به ازای هر 1000 نفر جمعیت، حداقل باید 3 نفر كادر پرستاری داشته باشیم كه نداریم.

وی افزود: متأسفانه مردم ما حداقل مراقبت لازم را نمی‌گیرند و دلیل آن هم، كمبود نیروی پرستاری است.

شریفی مقدم گفت: ما پرستار برای جذب داریم، اما با حقوق 12 میلیونی كار نمی‌كند. چطور توقع داریم یك نیروی پرستاری با این قبیل حقوق‌ها در شلوغ ترین اورژانس بیمارستان‌های تهران كار كند.

گفته می‌شود، مبلغ پرداختی یك ساعت اضافه كار اجباری، بین 16 تا 20 هزار تومان است.

محسن خالقیان رئیس بیمارستان فیروزگر، با عنوان این مطلب كه تعرفه‌های غیر واقعی باعث شده 58 پرستار از بیمارستان ما بروند، نسبت به وضعیت بیمارستان‌های دولتی ابراز نگرانی كرد.

حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشكی تهران، از همین وضعیت ابراز نگرانی كرده و عنوان داشته بود؛ بسیاری از پرستاران به خاطر درآمدی كه دارند و هزینه‌های زندگی در شهر تهران، به شهرستان‌ها مهاجرت می‌كنند.

وی گفت: مهم‌ترین چالش كل نیروی انسانی نظام سلامت در یك كلام خلاصه می‌شود و آن درآمد است. یعنی اگر سطح درآمد را در حد قابل قبولی بالا ببریم، ماندگاری و پیدا كردن نیروی انسانی به راحتی انجام خواهد شد.

دسترسی سریع