آنچه باید از مستند گزارشی بدانیم؟

دبیر كمیته داواران نخستین جشنواره كشوری پیشگیری از سوانح و حوادث گفت: این جشنواره در بخش‌های شنیداری، دیداری، مكتوب و در قالب‌های psa، مینی فیچر، فیچر و مستند گزارشی، اینفوگرافی، گزارش و داستانك برگزار شده است.

1396/07/03
|
14:03

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، سعید یوسفی در تقسیم بندی حوادث و سوانح طبیعی و غیر طبیعی بیان داشت : بر اساس تقسیم بندی حوادث غیر طبیعی شامل حوادث ترافیكی، مسمومیت، برق گرفتگی، غرق شدگی، خفگی، سقوط، سوختگی جزء حوادث غیرعمدی و كودك آزاری، خشونت، خودكشی، دیگركشی زیر مجموعه حوادث عمدی به شمار می‌آیند و حوادث طبیعی شامل سیل، زلزله، طوفان است.
یوسفی در ادامه به بخش مستند گزارشی در حوزه شنیداری اشاره داشت و گفت: مستند گزارشی در رادیویكی از پر طرفدارترین بخش های شنیداری است چراكه همیشه مستند و گزارش دو مقوله بوده كه مخاطب بیشتر با آن ارتباط برقرار كرده و برنامه سازان از این ابزار برای القای پیام استفاده می كنند .
یوسفی ادامه داد: معمولا مخاطب همیشه از برنامه های كوتاه استقبال بیشتری داشته است و با اینكه استاندارد یك مستند گزارشی 30 دقیقه است ولی در این جشنواره برای بررسی سریع تر و توجه دهی بیشتر مخاطب به پیام زمان مستند گزارشی كمتر از 10 دقیقه در نظر گرفته شده است.
دبیر كمیته داوران این جشنواره به چگونگی تولید مستند گزارشی نیز اشاره كرد و گفت: انتخاب سوژه و چگونگی پرداخت با توجه به شاخص های مستند وبهره گیری از ابزاری مثل گفتگو و موسیقی و افكت ها و ...با رویكرد آموزشی از مولفه های این مستند است .
وی افزود: مستند گزارشی باید به دنبال ایجاد تعلیق و سوال در ذهن مخاطب باشد تا شنونده برای دریافت جواب حركت كند.
یوسفی درخصوص مستند گزارشی تصویری نیز گفت: در یك مستند گزارشی تصویری جنبه دریافت اطلاعات و شناخت از طرف مخاطب نسبت به یك پدیده یا یك رویداد خاص، ابعاد نسبتا عمیق تر، گسترده تر نسبت فیلم خبری صورت می گیرد و نسبت به مستند گزارشی رادیویی زودتر به موضوع اشاره می شود مثلا اگر یك فیلم خبری فرضا طی 10 ثانیه مخاطب را از یك رویداد مطلع می كندیا در مستند گزارشی رادیویی در دقایق اول به موضوع اشاره می شود در یك گزارش مستند تصویری نیز این كار در زمان بیشتری ( فرضا در یك و حتی تا چند دقیقه ) جوانب همان موضوع مورد بررسی و كاوش قرار می گیرد.
وی ادامه داد: در یك گزارش مستند تلویزیونی فرصت بیشتری برای توجه به تكنیك های مختلف مستندسازی، تصویربرداری، تدوین، صدا، تحقیق و تهیه متن وجود دارد، چون فرصت و یا وقت بیشتری در اختیار است، بنابراین تكنیك های ساخت در گزارش دقیق تر و حتی متنوع ترند به طور مثال از وجود گزارشگر، نقشه، تصویرسازی ، عنوان بندی، شبیه سازی، انیمیشن، مدل و یا ماكت، عكس، فیلم آرشیوی، مصاحبه و حتی بازسازی نیز می توان در فیلم های مستند گزارشی استفاده كرد، به اضافه اینكه موسیقی نیز می تواند در آن به كار آید.
یوسفی بیله سوار در خصوص بخش های دیگر جشنواره نیز گفت: آثار ارسالی در دو بخش «شهروند خبرنگار» و «شهروند هنرمند» نیز ارزیابی می‌شود كه علاقمندان بدون هیچ سابقه تولید برنامه می توانند در این بخش ها نیز آثار خود را ارسال كنند.
یادآور می شود، نخستین جشنواره كشوری «پیشگیری از سوانح و حوادث» به همت شبكه رادیویی سلامت از چهارم شهریور ماه آغاز شده است و علاقه مندان برای شركت در این جشنواره می توانند آثار خود تا یكم آذر ماه به دبیرخانه جشنواره به نشانی info@jpsh.ir یا سایت جشنواره به نشانی www.jpsh.ir ارسال كنند.

دسترسی سریع