بر اساس یك تحلیل جدید از رژیم های غذایی رایج، افرادی كه در معرض خطر بیماری قلبی قرار دارند، می توانند با پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای یا كم چرب طول عمر خود را افزایش دهند.
بررسیهای محققان دانشگاه تكزاس نشان داد در 40 كارآزمایی بالینی منتشر شده، آنهایی كه رژیمهای غذایی كمچرب را مورد آزمایش قرار دادند، نشان دادند كه این رژیمها به پیشگیری از حملات قلبی و مرگهای زودرس در میان افراد در معرض خطر كمك میكنند. این افراد شامل افرادی هستند كه قبلاً دچار حمله قلبی یا سكته مغزی شدهاند و كسانی كه دارای مشكلاتی مانند فشار خون بالا، دیابت و چاقی هستند.
رژیمهای كم چرب، حداقل، بهتر از عدم تغییر در رژیم غذایی بود.
با این حال، فواید رژیم غذایی معروف مدیترانه ای كه سرشار از ماهی، سبزیجات، روغن زیتون و آجیل بود، به مراتب بیشتر بود. این رژیم غذایی به افراد كمك میكرد تا عمر طولانیتری داشته باشند و نه تنها خطر حمله قلبی، بلكه سكته را نیز كاهش میداد.
كارشناسان میگویند بر اساس این یافتهها توصیه میكنیم: ماهی و غذاهای گیاهی بیشتری بخورید و مصرف گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده را محدود كنید.
چربی ناشی از منابع گیاهی، مانند روغنهای گیاهی و آجیل، به طور كلی از انواع غیراشباع هستند كه ممكن است از سلامت قلب حمایت كند. سپس ماهیهای روغنی مانند سالمون و ماهی تن كه حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند قرار دارند. مطالعات نشان داده است كه این چربیهای غیراشباع میتوانند خطر مرگ زودهنگام را در میان افراد مبتلا به بیماری قلبی كاهش دهند.
در نقطه مقابل این طیف، چربیهای ترانس مصنوعی قرار دارند كه در بسیاری از غذاهای فرآوری شده و تجاری یافت میشوند. آنها در لیست مواد تشكیل دهنده به عنوان روغنهای هیدروژنه ظاهر میشوند. چربیهای ترانس میتوانند كلسترول بد LDL را افزایش دهند و در عین حال كلسترول خوب HDL را كاهش دهند و با افزایش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی مرتبط هستند.
این یافتهها بر اساس تجزیه و تحلیل 40 كارآزمایی بالینی با بیش از 35000 شركت كننده بدست آمده است. به طور كلی، تنها رژیم غذایی مدیترانهای و رژیمهای كمچرب در كاهش خطر ابتلاء به عوارض قلبی یا مرگ مؤثر بودهاند.
در میان شركتكنندگانی كه رژیم مدیترانهای داشتند، به ازای هر 1000 نفر در طی یك دوره پنج ساله، 17 مرگ كمتر در مقایسه با شركتكنندگانی كه به رژیم غذایی معمول خود پایبند بودند، وجود داشت. همچنین به ازای هر 1000 نفر، 17 حمله قلبی كمتر و هفت سكته مغزی كمتر وجود داشت.
این مزایا در افراد پیروی كننده از رژیم غذایی كمچرب، كه شركتكنندگان مصرف چربی خود را به 20 تا 30 درصد كالری روزانه محدود كردند، كمتر بود. در طی پنج سال، افرادی كه از این رژیمها استفاده میكردند، در مقایسه با شركتكنندگانی كه هیچ تغییری در رژیم غذایی نداشتند، به ازای هر 1000 نفر، 9 مرگ كمتر و 7 حمله قلبی كمتر داشتند.